Megatrender gynnar kraschade aktien

Aktiekommentar Tyska kemijätten Bayer har tappat halva sitt börsvärde sedan köpet av Monsanto 2016. Anledningen är främst en våg av stämningar.

Bara under det senaste året har Bayeraktien fallit 36 procent. Hittills i år är nedgången 5 procent. Bakom fallet ligger främst rädsla för den våg av stämningar som Bayer tog över i och med köpet av agrokemibolaget Monsanto.

Officiellt gick Bayers köp av amerikanska Monsanto för 62,5 miljarder dollar igenom i april förra året, men budet lades redan 2016. Efter köpet kontrollerar Bayer en fjärdedel av världsmarknaden för utsäde och växtskyddsmedel.

Oron rör främst bekämpningsmedlet glyfosat i form av varumärket Roundup. I förra veckan slog en amerikansk domstolsjury fast att substansen kan vara cancerframkallande. Domen anses kunna vara vägledande, vilket satt ytterligare press på aktien. Oron för att den verksamma substansen i Roundup kan vara farlig har diksuterats under många år.

Bayer själva hävdar att Monsanto inte kan lastas för cancerfallet och att bolaget förväntar sig att man inte kommer att drabbas av några större skadeståndsanspråk.  

Glyfosat används främst inom jordbruk. Medlet kan lämna rester i livsmedel och vatten. 2017 uppgick försäljningen av glyfosat i Sverige till 485 ton.

Idag har Bayer 116 998 anställda, varav 32 000 arbetar i Tyskland.

2018 omsatte bolaget 39,6 miljarder euro jämfört med 35 miljarder 2017. För 2019 väntas bolaget omsätta 46,6 miljarder euro.

Bayer beskriver sig själva som ett life-sciencebolag. Företaget verkar inom de tre segmenten läkemedel, konsumenthälsa och växtskyddsmedel. Totalt består Bayer av 420 olika bolag i 90 länder.

Växtskyddsmedels- och utsädesdelen som går under namnet Crop-Science sysslar med såddfrön och diverse medel att skydda skördar från skadeinsekter.

En underavdelning till Crop-Sciencedelen är djurhälsa som utvecklar läkemedel anpassade för både nytto- och sällskapsdjur.

Tillsammans utgör växt- och djurdelen cirka 40 procent av bolagets omsättning.

Läkemedelsdelen sysslar främst med läkemedel inom hjärtsjukvård, blodsjukdomar, cancer och ögonsjukdomar. Läkemedelsdelen står för 40 procent av bolagets omsättning.

Konsumenthälsodelen utvecklar och tillverkar läkemedel och kosttillskott som inte behöver skrivas ut. Det rör sig till exempel om hudvårdskrämer, allergimedicin, solkrämer och smärtstillande läkemedel som till exempel Aspirin. Denna del står för nära drygt 10 procent av omsättningen.

Geografiskt sett är cirka 30 procent av försäljningen i Europa. 25 procent i USA och 15 procent i Asien.  

De megatrender som Bayer tror kommer att gynna deras verksamhet framöver är dels den åldrande befolkningen, befolkningsökningen och klimatförändringarna.

Andelen människor som är över 60 år kommer att fördubblas fram till 2050. Utvecklingen spås gynna Bayers läkemedelsdel.

Befolkningsökningen kommer att vara runt 2,2 miljarder människor fram till 2050. Det i sin tur ökar behovet av mat, vilket Bayers växt- och utsädesdel kan stå för.

Klimatförändringarna ser Bayer också som en stor möjlighet. Fram till 2050 spås jordbruksmarken minska med 17 procent. Det innebär att Bayers specialkompetens inom växt, sådd och bekämpningsmedel kommer att behövas än mer för att förse världen med mat.

Förra året tjänade Bayer 5,94 euro per aktie. I år väntas bolaget tjäna 6,8 euro per aktie.

För 2019 handlas bolaget till ett p/e-tal på 8,5 och för 2020 är p/e-talet 7,5. PEG-talet som visar bolagets värdering i förhållande till framtida tillväxt är nere på 0,9 för i år och 0,8 för kommande år.

Givet de lukrativa och framtidsorienterade branschsegment som Bayer verkar inom är bolaget klart undervärderat. Så länge som Monsantostämningarna ligger över bolaget kan vi dock räkna med att aktiekursen kommer att vara volatil.

Trots oron sätter 12 av de 22 analytiker som bevakar Bayeraktien köp, enligt Factset. Den genomsnittliga riktkursen är 83 euro per aktie.

 

Historien om Bayer

1 augusti 1863 drog Friedrich Bayer och Johann Friedrich Weskott igång en start-up inom syntetiska färger.

Friedrich Bayer var köpman inom färghandel och hans kompanjon Johann Friedrich Weskott var specialist på färgtillverkning. Industrialiseringen hade precis tagit fart i Tyskland och textilindustrin behövde billiga syntetiska färger till skillnad från dyra traditionella naturfärger.


Friedrich Bayer.

Bolaget växte i en rasande takt. 1881 hade man över 300 anställda.

Nu började Bayer investera rejält i egen forskning. Det gav resultat. Under de kommande åren skulle bolaget utvecklas till en internationell kemijätte. Utöver färgtillverkning börjar Bayer nu utveckla läkemedel. Det stora genombrottet inom läkemedelstillverkningen är lanseringen av den egenutvecklade huvudvärkstabletten Aspirin som bolaget lanserade 1899.

1904 börjar bolaget tillverka fotokemikalier. 1913 genereras 80 procent av intäkterna utanför Tyskland.

Första världskriget blir förödande för Bayer. Bolaget förlorar tillgången till större delen av sina exportmarknader. I Rysslands beslagtas dotterbolaget. I USA beslagtas bolagets patent och varumärken och säljs vidare. 1919 är omsättningen bara en tredjedel jämfört med innan kriget.

1923 drabbas bolaget av hyperinflationen i Tyskland och tvingas ställa in utdelningen.

Under efterkrigstiden står det klart att den tyska färgindustrin kommer att kunna återta sin ställning på världsmarknaden. Strategin nu blir att hitta andra nischer och fusionera in sig i I.G. Farben 1925. Bolaget Bayer förblir dock intakt inom den nya gemenskapen.   

Bayerdelen av IG Farben sysslar nu med att uteckla konstgummi och malarimedicin. Bolaget är framgångsrikt i båda fallen.

Under tredje riket och naziregimen ställs verksamheten om till krigsproduktion. Under det andra världskriget är upp till en tredjedel av alla anställda tvångsarbetare.  

I november 1945 beslagtar segrarna i andra världskriget IG Farbens tillgångar. Bolaget ska upplösas och tillgångarna ska användas till reparationsbetalningar.

Verket i Leverkusen som hamnat i den brittiska ockupationszonen tillåts dock dra igång verksamheten igen under namnet Bayer. Tillsammans med Västtysklands starka ekonomiska återhämtning på 1950-talet går det mycket bra. Utlandsverksamheten byggs ut igen främst i USA och Sydamerika.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -