Hedgefonden som står stark när aktiemarknaden darrar

ANNONS Fjolåret var inte bara tufft för aktiefonder, även hedgefonder hade svårt att leverera i den negativa marknadsmiljö som präglade aktier globalt. Utvecklingen går stick i stäv med många hedgefonders löften om absolut avkastning oavsett marknadsklimat. En fond som utmärkte sig positivt och som sedan lanseringen 2016 konsekvent levererat stabil avkastning till låg risk är den marknadsneutrala hedgefonden Atlant Opportunity.

Köp Atlant Opportunity här

”Över tid har Opportunity haft en svagt positiv samvariation med aktiemarknaden och räntemarknaden men det viktiga att poängtera är att under turbulenta perioder har den korrelationen snarare varit negativ, varpå fonden levererat positiv avkastning även under börsens större nedgångar. Vår aktiva hantering av risk var en stor anledning till att vi presterade starkt under 2018, framförallt under nedgången i oktober”, säger Nikos Georgelis som är en av tre förvaltare av fonden.

Nikos Georgelis

Marknadsneutral förvaltning på riktigt

Atlant Opportunity är en marknadsneutral fond som arbetar aktivt med derivatpositioner för att dels kunna skydda portföljen men även för att skapa marknadsoberonde avkastning, så kallad alfa. Fondens målsättning är att leverera en årlig avkastning på 5 procent över riskfri ränta till en låg risk och låg samvariation med börsen.

Avkastningen för Opportunity summerade under fjolåret till 5,2 procent, vilket är väl i linje med fondens målsättning. Sedan fondstart i januari 2016 uppgår avkastningen till drygt 20 procent med en risk motsvarande ungefär en femtedel av den för svenska aktier.

Likt Atlants övriga fonder består Opportunity dels av kreditförvaltning och dels av derivatpositioner. De sistnämnda används för att skydda portföljen samt för att få hävstång på innehav som man har stor tilltro till. Enligt Georgelis är det fondens flexibla mandat för hur man kan ta risk i som utmärker Atlant Opportunity.

“Opportunity kan ta positioner i alla tillgångsklasser. Om en gynnsam möjlighet uppstår är vi inte låsta utan kan exekvera oavsett vilken marknad det gäller. Varje individuell position har en liten riskvikt i förhållande till helheten, men den skapar ett intressant tillägg till vår övriga förvaltning”, säger han.

Opportunity tenderar att använda den löpande avkastningen som fås från kreditportföljens kuponger till att ta dessa opportunistiska positioner. Det är just samverkan mellan fondens mer statiska delar och den aktiva positioneringen som ger den unika avkastnings- och riskprofilen, förklarar Georgelis.

“Atlant Opportunity är marknadsneutral förvaltning på riktigt. Vi ser till att alltid ha strikta regler gällande storleken på våra mer spekulativa positioner, vilka ofta finansieras via kreditportföljens löpande avkastning, samtidigt skyddar vi portföljen i det fall vi skulle få fel i vår marknadsvy. Just fokus på hur vi hanterar de gånger som vi har fel är något som genomsyrar hela Atlants organisation, för fel kommer vi att ha och för att skapa värde långsiktigt gäller det att ha en beredskapsplan för de tillfällena.”

Positiv avkastning när börsen darrar

Sedan Atlant Opportunity lanserades har fonden visat sig särskilt stark vid större nedgångar på börsen. Vid de tre största nedgångarna Stockholmsbörsen mätt från topp- till bottennotering, har Opportunity vid samtliga tillfällen levererat positiv avkastning.

Utveckling från 2016

”Det reflekterar vår aktiva riskhantering. I de fall vi har en positiv marknadsvy och börsen går emot oss kan vi vara snabba att justera exponeringen via derivatportföljen. När vi har rätt i en negativ marknadsvy får vi typiskt sätt stor utväxling via hävstången i derivaten, samtidigt som vi tenderar att förlora mindre pengar i kreditportföljen.”

Negativ ansats till aktiemarknaden

För närvarande håller fonden en marginellt negativ ansats till aktiemarknaden, vilken utökades efter den starka uppgång som sågs under inledningen av 2019. Positioneringen omvärderas dock hela tiden och det är svårt att peka ut en miljö som är särskilt gynnsam för fonden, enligt Georgelis.

”Fonden gynnas normalt av att det rör på sig på marknaden, oavsett riktning. Turbulenta perioder ger oss dock flest unika spelöppningar. Eftersom vår kreditexponering till stor del tas via företagsobligationer finns en känslighet för miljöer där likviditeten kraftigt försämras, men det parerar vi med fondens derivatportfölj.”

”För närvarande anser vi att företagsobligationsmarknaden är högt värderad samtidigt som aktier gått väldigt starkt under inledningen av året. Det gör att vi ökat andelen kassa och tagit en mindre negativ exponering mot aktiemarknaden. Med det sagt så är fonden marknadsneutral och över tid ska den sikta på att klara sitt avkastningsmål oavsett marknadsklimat.”

Köp Atlant Opportunity här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -