New Waves guldägg lovar gott

Aktieanalys New Wave hade i fjol stark tillväxt på översta raden men klart sämre på sista. Året avslutades dock bra och bolagets guldägg Craft har fått upp ångan rejält.

New Wave blandade och gav en del mellan kvartalen under 2018. Bolaget genomför stora satsningar på försäljning rent allmänt och alldeles särskilt när det gäller varumärket Craft. Sportklädesmärket har länge varit ett guldägg inom New Wave och nu ser det ut att verkligen vara på gång.

Marknadsföringen av Craft och andra tillväxtsatsningar ledde i såväl första som tredje kvartalet i fjol till sjunkande resultat trots stark tillväxt på översta raden. Det fjärde kvartalet bjöd dock även på en stark förbättring av rörelseresultatet.

Vd och huvudägare Torsten Jansson konstaterar i bokslutsrapporten att det fjärde kvartalet var det starkaste i bolagets historia. Omsättningen ökade med 19 procent, varav 14 organiskt, samtidigt som rörelseresultatet förbättrades med 21 procent.

Jämförelsekvartalet gynnades av en ovanligt låg skattekostnad till följd av sänkt bolagsskatt i USA. På sista raden blev ökningen därför betydligt mindre.

New Wave delar in sin verksamhet i tre affärsområden: Företag, Sport & Fritid samt Gåvor & Heminredning. Av fjolårets försäljning svarade området Företag för nästan hälften och Sport & Fritid för 40 procent. Företag har en bättre marginal så bidraget till rörelseresultatet var dryga 60 procent. 

Alla tre områden säljer sina produkter i både profil- och detaljhandelskanalerna. Profilförsäljning är när New Wave trycker upp exempelvis företagsnamn eller logotyper på kläder, arbetskläder eller presentartiklar. Av de båda kanalerna stod profil för 60 procent och detaljhandel för 40.

Det är inom området Sport & Fritid som varumärket Craft ligger. New Wave köpte Craft 1996 och har sedan dess successivt byggt upp verksamheten både i Sverige och ute i resten av världen. För något år sedan inleddes en satsning på matchställ till idrottsföreningar. Den har fått en mycket lovande start både på hemmaplan och ute i Europa. Bland annat i Tyskland har Craft fått fina omdömen och tecknat avtal med ett antal storklubbar.

Även i USA röner Craft framgångar. Under fjolåret tecknades ett sponsoravtal med Spartan USA som varje år genomför ett stor antal hinderbanelopp i såväl USA som resten av världen. Det kommer att ge bra exponering åt varumärket.

Crafts framgångar och även andra satsningar i landet gav bra skjuts åt försäljningen i USA under fjärde kvartalet. Den ökade hela 33 procent varav 24 procent organiskt. USA är redan New Waves största marknad och stod under 2018 för 25 procent av omsättningen. Sveriges andel var 24 procent. Resterande 50 procent genereras huvudsakligen i övriga Europa.

Av de båda säljkanalerna är det profil som noterar den starkaste tillväxten. Att sälja profilprodukter är konjunkturkänslig verksamhet och för tillfället är efterfrågan stark. New Wave har också som sagt satsat hårt på tillväxt och byggt upp såväl organisation som lagernivåer.

Profilverksamhet ställer höga krav på leveranssäkerhet. Rätt storlekar, färger och kvantiteter måste finnas tillgängliga med kort varsel annars beställer kunderna av någon annan. Det innebär att lagren måste vara välfyllda vilket binder mycket kapital. New Wave hade vid årsskiftet cirka 3,2 miljarder kronor i lager vilket var 20 procent mer än för ett år sedan. Ökningen beror huvudsakligen på satsningen i Nordamerika och på nya produktsortiment.

Med så mycket kapital bundet i varulager blir det avgörande att inte varorna ligger och samlar damm. Omsättningshastigheten i lagret har varit relativt stabil de senaste åren och ligger kring 1,1-1,2 gånger.

Skuldsättningen blir också hög till följd av det stora varulagret. Så länge tiderna är goda och resultat och kassaflöden starka är det inget större problem. I sämre tider kan dock finansiärerna ha synpunkter på skuldens storlek i förhållande till resultat, något som drabbade New Wave i samband med finanskrisen.

De analytiker som bevakar New Wave räknar dock enligt databasen Factset med att tiderna förblir relativt goda för bolaget, även om tillväxten inte väntas nå fullt så högt som under 2018. Enligt snittprognoserna väntas omsättningen öka med 6 procent innevarande år och 4 året därpå. Lönsamheten väntas förbättras något och vinsttillväxten blir därmed något högre.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 6 291 6 678 6 945 7 153
Rörelsemarg., % 7,7 7,9 8,1 8,2
Vinst/aktie, sek 5,48 6,08 6,56 6,95
Utdelning, sek 2,00 2,30 2,60 2,80
Källa: Factset        

 

Vinst per aktie väntas innevarande år landa på 6,08 kronor och året därpå på 6,56 kronor. Det ger p/e-tal på 10,0 respektive 9,2 för de närmaste åren. Justerar vi för den höga skuldsättningen värderas rörelsen till 11,1 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Utdelningen för 2018 föreslås bli 2 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 3,3 procent. Utdelningen dras i slutet av maj. De kommande åren väntas direktavkastningarna uppgå till 3,8 procent respektive 4,3 procent.

New Wave-aktien har haft svårt att lyfta de senaste åren. Kvartalsrapporterna under fjolåret var av blandad kvalitet och aktien ömsom rasade och rusade på rapportdagarna. Bokslutet var dock starkt och aktien står också på plus 27 procent sedan årsskiftet.

På översta raden har utvecklingen varit stark en längre tid men fjolåret tyngdes som sagt av ökade kostnader. Det gäller att New Wave i framtiden får ut ännu mer av den starka tillväxten även på sista raden. Efter ett svajigt fjolår blir jämförelsetalen på den punkten lite lättare.

Den starka utvecklingen i USA är väldigt spännande för framtiden och Crafts satsning på idrottsföreningar ser också mycket lovande ut. Sammantaget tycker vi fortsatt att New Wave-aktien är köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
New Wave B Köp 60,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -