Vinden har vänt för vindkraftaktierna

Börs Vindkraftaktierna har gått starkt på börsen i takt med högre elpriser och ökat intresse för klimatneutrala energiinvesteringar.

Ett urval av några av Europas största vindkraftsproducenter och operatörer har under det senaste året gått upp 23 procent.

Under 2018 var elpriserna i genomsnitt klart högre jämfört med 2017.

Det största vindkraftsbolaget på svenska börsen är Eolus Wind med ett marknadsvärde på 1,2 miljarder kronor.

Skånska Eolus Wind sysslar med att bygga vindkraftsanläggningar. Bolaget levererar även drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna.

I februari satte tidningen Börsveckan köp på Eolusaktien. Tidningen tryckte på bolagets stora orderstock och den höga efterfrågan på vindkraftverk de kommande åren. I Sverige väntas vindkraftkapaciteten fördubblas under de kommande fyra åren.

Senaste året är aktien upp hela 46 procent.

En annan vindkraftaktör på den svenska marknaden är Arise som liksom Eolus utvecklar, bygger och förvaltar vindkraft i egen regi och åt externa investerare.

Arise aktie är upp hela 50 procent under senaste året. Bolagsvärdet uppgår till 650 miljoner kronor. I likhet med Eolus gynnas Arise kraftigt av den ökade aktiviteten inom vindkraftsbyggandet i Sverige nu och under de kommande åren. Större delen av både Arise och Eoulus Winds verksamhet gåt ut på att projektera, bygga och sälja vindkraftparker.

De som köper vindkraftparkerna är ofta stora elproducenter som Vattenfall och finska Fortum. Andra stora nordiska spelare med mycket vindkraft är danska Ørsted och norska Equinor som är Norges största vindkraftsproducent.

Aktie Utv. 1 år % Marknadsvärde Miljarder Kr
Equinor 8 700
Ørsted 33 300
Fortum  11 184
Vestas wind  28 162
Brookfield Renewable Partners 6 91
EDP Renovaveis 12 78
ERG SpA 12 26
NextEra Energy Partners 18 23,5
Pattern Energy Group 18 19,6
Nordex 44 13
Eolus Wind 46 1,2
Arise 50 0,65
Skånska Energi 15 0,56
     
Källa: Bloomberg    

 

I Danmark kommer drygt 40 procent av energin från vindkraft. Ørsted är dominerande på den danska vindkraftsoperatörsmarknaden. Bolaget är världsledande när det gäller vindkraftsparker till havs.

Senaste året har Ørstedaktien rusat 33 procent och bolaget värderas nu till 300 miljarder kronor. Totalt äger och driver företaget 23 vindkraftsparker. Danska staten är majoritetsägare med drygt 50 procent av aktierna.

På den europeiska kontinenten finns ytterligare två renodlade vindkraftaktier. Den ena är portugisiska EDP Renovaveis och den andra är italienska ERG.

EDP Renovaveis är ett globalt energibolag som huvudsakligen sysslar med vindkraft. Bolaget äger och driver flera vindkraftparker i Europa och i Nord- och Sydamerika.

Aktien har stigit 12 procent under de senaste tolv månaderna. Bolaget har ett marknadsvärde på 78 miljarder kronor.

ERG är den ledande vindkraftoperatören i Italien. Cirka hälften av bolagets producerade el kommer från vindkraft. Resten av energin produceras genom vattenkraft och naturgas.

ERG-aktien har stigit 12 procent senaste året. Bolaget värderas till 26 miljarder kronor.

Den goda utvecklingen för vindkraftsentreprenörerna och operatörerna har nu spillt över på producenterna av vindturbiner och vindkraftsystem. Danska världsledaren Vestas Wind System har till exempel stigit nära 30 procent senaste året.

Ännu starkare har det gått för tyska vindkraftsystemproducenten Nordex. Nordex aktie har stigit med 44 procent senaste tolv månaderna.

Nordamerika har ett par renodlade vindkraftaktier. Ett av dessa är Pattern Energy. Bolaget äger 20 vindkraftsparker som genererar över 2,700 MW. Huvudelen produceras i USA, men bolaget har också verksamhet i Kanada och i Sydamerika.

Bolaget värderas till runt 20 miljarder kronor. Senaste året är aktien upp 18 procent.  

Floridabaserade NextEra Energy äger och driver 17 vindkraftparker. Bolaget har även verksamhet inom solenergisektorn.

Totalt sett är Kina världens största producent av vindkraftsel. Av världens totala produktion av vindkraftsel står Kina för en tredjedel. I Europa är det Tyskland och Spanien som dominerar när det gäller kapacitet.

Större delen av Sveriges el produceras som vattenkraft och kärnkraft. Vindkraft står idag för drygt 10 procent av elen. Variationen är dock stor och beror på vädret. Under torsdagen stod till exempel vindkraft för 20 procent av elproduktionen i Sverige tack vare det blåsiga vädret.

Andelen vindkraft kommer att öka de kommande åren. Enligt en prognos från Energimyndigheten kommer elkraftproduktionen i Sverige att öka med 14 TWh. Från 17 TWh 2017 till 31 TWh 2021.

Vindkraft har en fördel som förnyelsebar energikälla gentemot exempelvis vattenkraft på vis att även om det kommer att bli torrare så kommer det alltid att blåsa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -