Stoppad Fed-bantning - norsk höjning

Makrokommentar Senaste nytt från centralbanksvärlden: Federal Reserve stryker planerade räntehöjningar och slutar banta obligationsportföljen, Norges bank höjer räntan medan Bank of England väljer att sitta still i båten.

Det är lite olika penningpolitiska besked som rullas ut från centralbankerna just nu. Den amerikanska centralbanken valde att stryka sina två tidigare planerade räntehöjningar under 2019, Norges bank höjde sin styrränta medan Bank of England, föga förvånande, valde att vila på hanen.

När det gäller Federal Reserve så var det mer eller mindre väntat att deras styrränta skulle ligga kvar i spannet 2,25 – 2,50 procent och att räntehöjningar för 2019 skulle komma att strykas. En mindre andel av analytikerkåren räknade med att en räntehöjning under senare delen av 2019 skulle bli kvar, men så blev alltså inte fallet.

Dessutom klargjorde centralbanken för sina planer på att stoppa minskning av balansräkningen. En nedtrappning av obligationsförsäljningarna påbörjas i maj och där hela nedbantningen ska vara avslutad i september. I dagsläget bantar banken obligationsportföljen med 30 miljarder dollar per månad.

Att beslutet om obligationsportföljen kom redan nu var lite överraskande, och eftersom ledamöterna i den räntebeslutande kommittén (FOMC) även skruvade ner tillväxtprognoserna, så betecknades utfallet från det penningpolitiska mötet som åt det lite mjukare hållet. Att euforin på räntebeskedet ändå uteblev beror till stor del på att nedskruvade tillväxtprognoser togs som en varningssignal gällande den framtida konjunkturutvecklingen.

Ska vi dessutom tro prissättningen på räntemarknaden är nästa steg på den amerikanska räntetrappan en sänkning, även om FOMC gör bedömningen att en ny räntehöjning blir aktuell under 2020.

Den amerikanska dollarn tappade på beskedet och handlas nu kring 9,15 kronor per dollar efter att ha varit uppe kring 9,45 kronor för lite drygt två veckor sedan.

Den norska centralbanken gick lite mot den internationella strömmen när de valde att höja sin styrränta med 0,25 procentenheter till 1,0 procent i samband med torsdagsmorgonens räntebesked. Dessutom flaggade centralbankschefen Öystein Olsen för att en ny räntehöjning kommer att bli aktuell under andra halvåret i år. Förutsatt att norsk ekonomi fortsätter att utvecklas väl. Däremot konstaterar han att såväl räntor och tillväxt väntas bli lägre än väntat i omvärlden och det föranleder en mindre nedjustering av ränteprognoserna för nästa år.

Den norska kronan har ändå stärkts efter beskedet och vi kan konstatera att det skett en ganska dramatisk förstärkning av den norska kronan mot den svenska under 2019. Året inleddes med nok/sek-kurs på 1,02 för att nu ligga runt 1,08. Så här kan vi verkligen se hur skillnader i centralbankspolicy kan slå mellan länder.

Slutligen så valde den brittiska centralbanken att låta sin styrränta ligga kvar på 0,75 procent. Med en Brexit-process som framstår som allt mer förvirrande och där en slutgiltig lösning ser ut att kunna dra ut på tiden är det föga förvånande att banken väljer att ligga still. Snarast är det väl så att banken gärna skulle ha ett betydligt större manöverutrymme för att hantera eventuell turbulens. Styrräntan ligger i dagsläget på 0,75 procent.

Vad det här betyder för Riksbankens framtida agerande är svårt att sia om. Vår tro är att det visserligen kliar i fingrarna hos flera i direktionen att äntligen få pressa upp räntan till nollstrecket. Där skulle Norges bank kunna vara ett föredöme i sitt sätt att agera penningpolitiskt.  

Ska vi däremot utgå från hur Riksbanken agerat under senare år lär det inte bli någon ny räntehöjning när inflationen återigen sjunker ner under inflationsmålet på 2 procent framåt sommaren.

Vi utgår från det senare scenariot om inte riksbanksledningen snarast börjar avisera en omläggning av nuvarande penningpolitiska policy.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -