Kvitta uppskov mot aktieförluster?

Privatekonomi Är du en av dem som fick aktieförluster förra året, men saknar aktievinster att kvitta mot? Om du har ett bostadsuppskov, så finns det möjlighet att kvitta förluster på dina värdepapper mot det. Men se upp, detta kanske inte passar dig bäst.

Till följd av att aktiemarknaden gick dåligt under 2018, och många sparare fick stora förluster, florerar nu i deklarationstider tips om att kvitta aktieförlusten mot något annat.

Ett förslag som ofta lyfts fram är att kvitta förlusten mot en del av bostadsuppskovet för att minska skatten. Men här gäller det att fundera en extra gång, det alternativet kanske inte passar dig bäst.

Bostadsuppskov har du som har sålt en bostad med vinst och sedan använt pengarna för att köpa en ny bostad. Då har du nämligen rätt att skjuta upp beskattningen helt, eller delvis.

Det här uppskovet måste du under alla omständigheter betala skatt för när du sedan säljer den nya bostaden, men även innan det kan du skatta av hela eller delar av uppskovet om du själv vill det.

Exempel. Du har sålt aktier under 2018 och gjort förluster på 50 000 kronor. Förlusten kan kvittas mot andra kapitalinkomster, men bara till 70 procent, alltså 35 000 kronor.

Du kan återföra 35 000 kronor av ditt uppskov och kvitta det mot förlusten på samma belopp. Beloppen tar ut varandra och du får 0 kronor i inkomst av kapital. Då behöver du inte heller betala någon statlig inkomstskatt på kapitalinkomster, givet att inget annat påverkar.

Men, om du låter bli att återföra en del av uppskovet och istället har kvar din förlust om 35 000 kronor så är den inte bortkastad för det.

Ett underskott av kapital ger dig rätt till skattereduktion, det vill säga en minskning av skatten, vilken inkomstskatt som helst.

Du får en reduktion med 30 procent av underskottet, vilket alltså blir en minskning av din skatt att betala med 10 500 kronor (35 000 kr * 30 %).

Om vi som i exemplet ovan utgår från att inget annat påverkar får du i det här fallet istället en skatteåterbäring på 10 500 kronor.

Enligt Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket så skulle detta kunna vara ett mer attraktivt alternativ, åtminstone för vissa.

”Det här är den vanligaste förklaringen till att så många får skatteåterbäring. De har betalat ränta på sitt bolån eller andra krediter och eftersom räntebetalningarna nästan alltid är större än kapitalinkomsterna, så får de ett underskott av kapital som i sin tur blir en skattereduktion, det vill säga att den slutliga skatten blir mindre än den skatt de löpande under året har betalat och de får skatteåterbäring”, säger han.

Johan Schauman

Ett argument för att ändå återföra delar av uppskovet är att du varje år betalar en slags ränta på att få skjuta på skatten till framtiden. Den kostnaden motsvarar 0,5 procent av ditt uppskov.

Om du återför 35 000 kronor kommer du framöver alltså att spara in 175 kronor varje år fram till dess att du återfår uppskovet. Å andra sidan diskuteras det just nu huruvida man ska slopa den här uppskovsräntan. Förra regeringen slopade takbeloppet för hur stora uppskov du kan ha, och nu kan du få uppskov för hur stora vinster som helst.

”Vilket alternativ som passar bäst för var och en avgörs såklart av dina förutsättningar och vad du känner dig mest bekväm med. Det kan vara skönt att beta av en uppskjuten skatt som ju ändå ska betalas någon gång, men det kan också vara så att du hellre tar en skatteåterbäring och investerar eller konsumerar den om det är bättre för just dig”, säger Johan Schauman, och tillägger:

”Skatteeffektsmässigt blir det ingen skillnad utan det är mer en fråga om att betala skatten nu eller senare, plus alltså om du är beredd att betala uppskovsräntan för att få fortsätta skjuta på betalningen”.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -