Enkla avdragen du inte får missa

Privatekonomi Deklarationen har öppnat, och nästan en miljon svenskar har redan godkänt sin deklaration. Se till att du har kontrollerat alla siffror, och om du har rätt till avdrag.

Igår tisdagen den 19 mars öppnade årets deklaration klockan 07:00. Under slutet av dagen hade nästan 700 000 personer deklarerat.

Det är många, men inget nytt rekord. Antalet deklaranter första dagen är så gott som lika många som förra året. Skatteverkets uppskattning är dock att det mycket väl kunde ha handlat om ett nytt rekord om myndighetens webbplats inte drabbats av tekniska problem, till följd av hög belastning när portarna slogs upp. På bara en timme hade omkring 45 000 personer deklarerat digitalt.

Kanske är du som hängde på låset en av dem som fick deklarationen tidigt med digital post, och haft tid på dig att gå igenom alla siffror innan du skickade in din deklaration.

Om inte gäller det att se upp med att trycka på inlämningsknappen för tidigt, du kanske går miste om avdrag du har rätt till, eller missar att någon uppgift inte stämmer.

”17 procent av alla deklaranter kontrollerar inte sina uppgifter innan de godkänner sin deklaration, visar tidigare opinionsundersökningar. Men vi tror att det handlar om betydligt fler. Det är klart att noggrannheten riskerar att slira om det går för fort”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert Skatteverket.

Johan Schauman

Med det sagt så är det inte bra att vänta för länge heller. Många fel sker av stressade deklaranter även den sista deklarationsdagen, 2 maj. Dessutom får du betala en avgift på 1 250 kronor om du blir en dag sen, såvida du inte har ansökt om anstånd.

När får man göra avdrag?

Ett avdrag innebär att du sänker den inkomst som skatten beräknas på. Hur mycket ett avdrag ger i lägre skatt beror vidare på hur hög skatt du betalar.

Om du till exempel betalar 30 procent i löneskatt och gör ett avdrag för resor till och från arbetet med 12 000 kronor så får du avdrag för den del som överstiger 11 000 kronor.

Det innebär att din skatteminskning blir cirka 300 kronor. (12 000 kr – 11 000 kr = 1 000 kr, 30% * 1000 kr = 300 kr).

Just resor till och från arbetet är ett av de vanligaste avdragen som görs, enligt Skatteverket. Och det är också här de allra flesta felen uppstår.

Det som många missar är att det bara går att göra avdrag för resor med bil eller motorcykel, mellan bostaden och arbetsplatsen om du har gjort en tidsvinst på minst två timmar per dag, jämfört med om du rest kollektivt.

Då spelar det ingen roll om du uppfyller övriga krav, att utgifterna överstiger 11 000 kronor, eller om avståndet är minst fem kilometer.

Har du åkt kollektivt behöver, förutom att utgifterna ska överstiga 11 000 kronor, avståndet till arbetsplatsen vara minst två kilometer.

Om du är en av dem som uppfyller kraven för avdrag för bil så får du också dra av utgifterna för trängselskatt.

Källa: Skatteverket. Avdrag till och från arbetet.

I Skatteverkets e-tjänst går det direkt att se hur mycket avdraget minskar din skatt.

Ett annat avdrag där det ofta blir fel är vid deklaration av bostadsförsäljning. Vid deklaration av din bostadsförsäljning får du lägga till förbättringsåtgärder som du haft för de år som de sammanlagt varit minst 5 000 kronor.

Du har rätt till avdrag om du har renoverat den aktuella bostaden, eller tillfört något som inte funnits tidigare, till exempel en vitvara eller braskamin. Om du har ärvt bostaden kan du göra avdrag för den tidigare ägarens utgifter.

Exempel från Skatteverket. Du har köpt en diskmaskin för 3 000 kronor. Det fanns ingen diskmaskin tidigare, vilket gör att den nya maskinen räknas som grundförbättring, nytillskott. Samma år målar du om hallen för 2 500 kronor. Det räknas som förbättrande reparation.

Så räknar du: Diskmaskin 3000 kr. Ommålning i hallen + 2500 kr. Summa förbättringsutgifter 5500 kr. Det betyder att du har rätt att göra avdrag för förbättringar.

Tänk på
att du inte kan få avdrag för värdet av dina egna arbetskostnader, eller för den del av utgiften som du fått i rotavdrag.

Du kan inte heller få avdrag för utgifter du haft för reparation och underhåll som utförts längre tillbaka än fem år innan du sålde bostaden, eller för grundförbättringar före 1952 för småhus och före 1974 för bostadsrätt.

Om du inte har kvar kvitton eller fakturor kan du begära avdrag med hjälp av en egen uppskattning av vad renoveringen kostat. Men då behöver du kunna bevisa arbetena med andra dokument, exempelvis foton, ritningar, kontoutdrag eller bygglov.

Här ser du vilka avdrag du kan göra

Skatteverkets webbplats finns ett avdragslexikon för privatpersoner för inkomståren 2018 och 2019. Här hittar du det.

Det går bra att justera i efterhand

Om du har missat ett avdrag, eller upptäcker att du gjort fel, så finns det möjlighet att logga i e-tjänsten och göra ändringar och sedan skicka in deklarationen på nytt, så länge Skatteverket inte hunnit beslutat om din slutliga skatt. Det är alltid den senaste deklarationen som gäller.

Om du vill göra ändringar efter det att Skatteverket beslutat om din slutliga skatt kan du begära omprövning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -