De bästa fonderna på fem års sikt

Fondkommentar De högst avkastande fonderna de senaste fem åren domineras av branschfonder som investerar i snabbväxande teknik och tillväxtbolag. Men på topplistan smyger det sig överraskande in några fonder som investerar i ett stort land i öst.

Jag fick lära mig tidigt när det gäller investeringar att en avkastning på 15 procent per år är ett bra mål – då fördubblar sig investeringen var femte år. På pappret ser det inte ut som ett så svårt investeringsmål. Men i praktiken är det betydligt tuffare.

SIXRX fem år jämfört med globalt aktieindex omräknat till sek

Som exempel kan vi se på Stockholmsbörsens breda aktieindex, som de senaste fem åren avkastat knappt 66 procent inklusive utdelningar. En investering i en indexfond har alltså långt ifrån inte dubblat pengarna de senaste fem åren, vilket visar hur tufft det är att nå 15 procenten i avkastning per år.

Även om du väljer en aktivt förvaltad Sverigefond finns det bara en som orkat fördubbla kapitalet. Den högsta avkastande är Norron Active R som gett 117 procent, vilket motsvarar 16,3 procent per år i avkastning. Snittet för Sverigefonder enligt Morningstar har avkastat 58 procent – alltså inte orkat upp till Stockholmsbörsen breda aktieindex.

Men om vi lyfter blicken och ser på alla aktiefonder i Morningstars databas på drygt 1 500 fonder som marknadsförs i Sverige ökar den genomsnittliga avkastningen till 81 procent. De senaste fem åren har det uppenbarligen varit en bättre mylla att investera internationellt i aktiefonder.

Visst kan vi tacka Riksbanken och Ingves för en evigt låg minusränta som gjort att den amerikanska dollarn skjutit i värde med 44 procent de senaste fem åren. I mitten på mars 2014 kostade en amerikansk dollar runt 6,50 kr, långt ifrån dagens 9,25 kr.

usd/sek 5 år

Det har helt klart hjälpt till att öka avkastningen betydlig för många fonder som investerar i dollartillgångar. Det vittnar avkastning för Globalt aktieindex om. Omräknat till svenska kronan har det nästan lyckats komma upp i de magiska 15 procenten per år. Men å andra sidan har kronförsvagningen sannolikt hjälpt till att få de svenska exportbolagen att skjuta i höjden, vilket gynnat avkastningen på Stockholmsbörsen.

Nu till listan över de högpresterande fonderna de senaste fonderna. Närvaron av teknikfonder är omfattande. Hela 14 av de 20 toppfonderna har ett teknikklingande fondnamn. Två fonder är globalfonder med tillväxtbolagsfokus och en tydlig lutning mot just snabbväxande teknikbolag, lite av förklädda teknikfonder. Det är tydligt att FAANG-bolagens framfart de senaste fem till tio åren har satt stora avtryck i många av vinnarfonderna.

 

Fond 5 år % Std avvikelse 5 år
Allianz China A Shares AT USD 267 29,2
Swedbank Robur Ny Teknik A 264 16,5
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR 220 17,0
JPM US Technology A (dist) USD 220 21,2
DNB Teknologi 216 16,4
BGF World Technology A2 216 18,7
Skandia Time Global 214 16,6
Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD 210 18,4
Parvest Disruptive Technology C D 209 17,2
Franklin Technology A(acc)USD 207 17,7
Öhman Global Growth 203 15,1
DNB Fund Technology retail A 201 17,5
East Capital China A-Shares A USD 198 23,6
Swedbank Robur Technology 197 17,4
Lannebo Vision 193 15,6
MS INVF Global Opportunity A 184 16,5
Janus Henderson Hrzn Global Tech A2 USD 179 17,2
AB International Tech A Acc 179 17,5
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P USD acc 179 19,9
UBS (Lux) EF Greater China (USD) P 178 19,5
SIX Return Index 65,9 12,5
Globalt aktieindex 98,0 12,5
Snittvärde alla Morningstar aktiefonder 80,7 15,0
Källa: Morningstar den 18 mars 2019    

 

Kvar hittar vi fyra fonder som alla har Kinafokus.

Och den fond som har haft bäst avkastning under de senaste fem åren är Allianz China A Shares. Fonden har avkastat hela 267 procent över perioden, det motsvarar en genomsnittlig årsavkastning på 27,1 procent. I ärlighetens namn så har den klart högst risk mätt som standardavvikelse bland alla fonder.

Allianz China A Shares är en koncentrerad fond med runt 50 innehav. De tio största innehaven väger runt en tredjedel i fonden och fonden avviker mycket från index. Förvaltarna letar i huvudsak efter kinesiska A-aktieinvesteringar på de lokala kinesiska börserna Shenzhen och Shanghai. Det har de lyckats bra med. I år är fonden upp hela 32 procent.

Till fondens bästa bidrag hör det högteknologiska Shenzhen-noterade bolaget Luxshare Precision som avkastat närmare 70 procent sedan årsskiftet.

Det svenska fondbolaget East Capital har vinnarlistans andra kinesiska A-shares fond. Fonden East Capital China A-Shares A USD har stigit med knappt 200 procent. Men det har skett till en lägre risk än Allianz China A Shares fonden.

Även här är det fokus på direktinvesteringar i inhemska kinesiska A-aktier. Fonden i ett brett spektrum av sektorer och bolag med fokus på strukturell tillväxt som drivs av en växande medelklass och förändring av ekonomin. Fondens investeringsprocess integrerar och följer ESG-faktorer, med särskilt fokus på bolagsstyrningsstandarder.

CITIC-aktien

Investeringsstilen bygger på ett långsiktigt perspektiv, grundläggande analys och aktivt urval av aktier för att kombinera tillväxt med värde. Båda fonderna har det stora kinesiska försäkringsbolaget Ping An Insurance som största innehav. Den lokala kinesiska börsmäklarfirman CITIC Securities hör till årets bästa aktier i fonden. CITIC har avkastat drygt 50 procent i år. Ett innehav som även finns i fonden Allianz China A shares. 

Båda fonderna har gynnats av att den globala indexberäknaren MSCI nyligen skyndande på inkluderingsprocessen av kinesiska A-aktier i flera viktiga index. Det spås har skapat runt 20 miljarder dollar i nettoinflöden från utländska investerare i kinesiska A-aktier.

Näst högst avkastning har den mycket populär teknikfonden Swedbank Robur Ny teknik. Avkastningen är på hela 264 procent. Fonden skiljer sig mycket från de andra teknikfonderna på listan, då de är globala teknikfonder. Swedbank Robur Ny teknik har haft fokus på nordiska snabbväxande och innovativa mindre bolag. Trots ett småbolagsfokus så är risken i nivå med övriga teknikfonder på listan. I år är fonden upp 15 procent. Högst avkastning har det lilla innehavet Aino Health som jobbar med IT-lösningar inom företagshälsovård. Aktien i princip redan har hunnit med att dubbla kursen i år.

Aino Health

Men det har varit turbulent och de två stjärnförvaltarna Eric Sprinchorn och Carl Armfelt sa upp sig i mitten på november i fjol. De har haft en bra fem årsperiod och hittat många kurs dubblare. Sedan den 4 februari förvaltar de sin egen nystartade fond Core Ny teknik.

På tredje plats hittar vi den globala teknikfonden Fidelity Global Technology A-Dis-EUR. Fidelity Global Technology har stigit med 23 procent i år. Fonden består övervägande av riktigt stora teknikbolag, vilket inte är så konstigt då fonden hör till fondkategorins bjässar med över 36 miljarder kronor under förvaltning. Fondens största bet är halvledarbolag följt av mjukvarubolag.

Vi hittar flera halvledarbolag bland fondens tio största innehav. Den sydkoreanska teknikjätten Samsung Electronics är en av världens största halvledarproducenter. Aktien hittar vi som tredje största innehav på knappt 5 procent. Det fjärde största innehavet är amerikanska halvledarbolaget Intel.

Apple

Fondens största innehav är Apple och det är ett riktigt långsiktigt innehav. Fonden har ägt aktien sedan april 2004. Och Apple hör till fondens bästa bidragsgivare i år med sin 20 procentiga avkastning. Och sedan 2004 har Apple levererat hela 20 000 procent inklusive utdelningar och återköp av aktier. En långsiktig placering som verkligen betalat sig.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -