Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier, medan ett omsorgsbolag får säljsignaler.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index startade veckan positivt med en uppgång på 0.41 procent och har därmed stigit fyra dagar på rad. Indexet befinner sig återigen i en stigande trend på medellång sikt och har samtidigt marginellt brutit upp genom motståndet vid 594 punkter. Ett fullt etablerat brott kräver ytterligare några dagar med fortsatt uppgång vilket skulle stärka den tekniska bilden. Särskilt i kombination med en positiv volymbalans. Indexet möter på motstånd vid 617 punkter och vid en rekyl ned återfinns stöd vid 562 punkter. Ett brott upp eller ned genom dessa nivåer skulle vara positivt respektive negativt för indexet.

Investtechs hausseindex står i 59 på både kort sikt och 55 på lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på båda tidshorisonter. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 384 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 146. Köpandelen på månadsbasis är därmed 72 procent. På årsbasis är köpandelen 74 procent.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Beijer Electronics Group som är specialister på automationslösningar till bland annat bil-, livsmedels- och verkstadsindustrin befinner sig i en stigande trendkanal på kort och medellång sikt. Aktien har haft en strålande utveckling på året och har på bara tre månader stigit med över 70 procent. Det indikerar att investerare under den senaste tiden har betalt allt högre priser för att köpa in sig i aktien. Aktier som befinner sig i stigande trendkanaler ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Aktien har en starkt positiv volymbalans och ett starkt positivt momentum. Efter signal från Investtechs volymbalansindikator anses det sannolikt att man kan uppnå en statisk meravkastning över genomsnittlig börsutveckling enligt Investtechs forskningsresultat på hög och låg volymbalans. Dessa två tekniska signaler förstärker dessutom trendbilden och utsikterna i aktien och indikerar positivism bland investerarna. Aktien saknar motstånd och har först stöd vid cirka 43.00 kronor på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Den nordiska IT-konsultverksamheten Knowit har under det senaste året närmast rört sig sidledes i en horisontell trendkanal som den nyligen har brutit upp ur. Aktien har stigit med över 30 procent sedan årsskiftet och ett brott upp ur en horisontell trend indikerar en positiv förändring av maknadspsykologin och är en köpsignal.

Aktien har dessutom en starkt positiv volymbalans på medellång sikt. Investtechs forskningsresultat på hög och låg volymbalans indikerar att volymbalans-indikator lämpar sig till att fånga upp positiva och negativa ändringar i investerarnas beteende och kan därmed användas till att identifiera bra köpsignaler. Även det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI över 70. Det indikerar ökande optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång. Aktien saknar motstånd men vid en rekyl ned så finns stöd vid cirka 190 kronor.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Attendo som erbjuder omsorgstjänster inom hälsovårdsektorn har brutit ned ur en fallande trendkanalen på medellång och lång sikt. Det signalerar en starkare nedgångstakt och indikerar att intresset är avtagande och investerare sålt sig ur aktien till stadigt lägre priser.Enligt Investtechs forskningsresultat på aktier som brutit ned ur fallande trendkanaler så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling i aktien.

Aktien har en starkt negativ volymbalans som bekräftar den negativa trendbilden och indikerar ökad pessimism bland investerare och försvagar aktien ytterligare. Investtechs forskningsresultat på hög och låg volymbalans indikerar att volymbalans-indikatorn lämpar sig till att fånga upp positiva och negativa ändringar i investerarnas beteende och kan därmed användas till att identifiera säljsignaler. På medellång sikt saknar aktien stöd och vid en rekyl upp möter aktien på motstånd vid cirka 64.00 kronor på kort sikt och cirka 76.00 kronor på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Volymbalans – Investtechs indikator på aggressivitet hos köpare och säljare

Investtech har utvecklat indikatorn Volymbalans som ett mått på aggressiviteten hos köpare och säljare av en aktie. Syftet var att utforma en indikator som kunde förutsäga om en aktie stod inför en uppgång eller nedgång. Tanken var att om kurs- och volym-mönster i en aktie kunde förklaras av att köparna var aggressiva och säljarna passiva, skulle detta indikera att kursen skulle stiga. På liknande sätt skulle ett mönster med aggressiva säljare och passiva köpare förutsäga att aktiekursen skulle falla.

Diagrammet visar att aktier med positiv volymbalans (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier med negativ volymbalans (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -