SKF:s bästa tid har redan varit

Aktieanalys SKF lägger bakom sig ett rekordår och aktien har inlett 2019 uppåt. Det finns dock en hel del orosmoln på himlen och de kommande åren väntas bli svaga.

För SKF blev 2018 ett bra år. Resultatet blev trots en lite svagare avslutning rekordhögt. Engångsposter bidrog delvis till vinstlyftet men även om vi justerar för dessa ökade rörelseresultatet med 18 procent. Den rapporterade rörelsemarginalen steg nästan två procentenheter till 12,9 procent.

Organiskt ökade försäljningen med 7 procent under 2018. Valutaeffekter bidrog positivt och lyfte den totala tillväxten till 10 procent.

Av de båda affärssegmenten Industri och Fordon var det Industri som växte klart bäst. Organiskt ökade försäljningen för Industri med 9,4 procent under helåret. Trenden var stark året ut och i fjärde kvartalet enskilt var den underliggande tillväxten nära 9 procent.

Segmentet Fordon rapporterade däremot en negativ organisk tillväxt på nästan 4 procent i fjärde kvartalet. Fordonssektorn bromsade in tydligt under andra halvåret i fjol, framför allt i Europa. Helårssiffran för segmentets underliggande tillväxt stannade vid 2,1 procent.

Av fjolårets omsättning och rörelseresultat i SKF svarade segmentet Industri för 70 respektive 85 procent. SKF säljer till ett mycket brett spektrum av kunder inom industrin och efterfrågan rapporteras vara bra i de flesta segment. Europa, Asien och Nordamerika är de geografiskt tunga områdena och efterfrågan var god i alla tre.

Fordon hade som sagt ett tungt fjärde kvartal och efterfrågan minskade i perioden i alla regioner utom Nordamerika som var relativt oförändrad. För helåret var bilden lite mer blandad.

Sammantaget inom SKF svarar Europamarknaden för 40 procent av omsättningen. Asien och Stillahavsområdet stod i fjol för 28 procent och Nordamerika för 24 procent.

Trots en svagare avslutning av året överträffade SKF fyra av fem finansiella mål för 2018. Bolaget har de senaste åren genomfört ett antal åtgärder för att höja effektiviteten, stärka kassaflödena och förbättra lönsamheten. Produktions- och lagerenheter har slagits samman, vissa verksamheter har sålts av och investeringar har skett på andra håll.

Ett särskilt åtgärdsprogram löper sedan 2015 för Fordonssegmentet vars lönsamhet ligger långt efter Industri. Bland annat har SKF lyckats få upp priserna för att kompensera för stigande råvarukostnader. Det fjärde kvartalet blev dock ett bakslag då svag efterfrågan ledde till klart försämrad lönsamhet för Fordon. I gengäld stärkte Industri sina marginaler kraftigt i fjärde kvartalet.

Kullager är i normalfallet inte någon direkt högteknologisk produkt och det är orsaken till att SKF under en längre tid pressats av lågpristillverkare från Asien. Vid bolagets kapitalmarknadsdag i november i fjol lyfte dock Alrik Danielsson fram att en ökad specialisering av slutprodukterna även leder till att kullagren blir mer differentierade. Det är inte längre lika mycket av en standardprodukt.

SKF satsar även på att övervaka prestanda i sina lager via sensorer. I processindustrier hänger ofta stora värden på att ett relativt fåtal lager fungerar som de ska. Dessa kunder, exempelvis pappersbruk eller valsverk, kan köpa abonnemang med löpande övervakning och underhåll av lagren. Särskilda bevakningscentraler för ändamålet har skapats.

Exponeringen mot fordonsindustrin och Europa bidrog till att pressa SKF-aktien under fjolåret. Kurstrenden var svagt negativ under i stort sett hela året men nedgången tog ordentlig fart under fjärde kvartalet då aktien dök cirka 25 procent.

Svaga konjunktursignaler, ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina samt en vikande europeisk fordonssektor fick investerarna att fly det mesta verkstadsrelaterat. SKF:s resultat i tredje kvartalet landade dessutom marginellt under förväntan. Analytikerna drog ned sina estimat en hel del under hösten och vintern och i fjärde kvartalet var utfallet något över snittprognosen.

Estimaten föll trots det ytterligare efter bokslutsrapporten. Enligt databasen Factset väntas 2019 sluta med oförändrad omsättning men försämrad lönsamhet. Resultatet per aktie väntas backa till 12,87 kronor.

För 2020 är snittprognosen fortsatt i princip oförändrad omsättning och en vinsttillväxt på ett par procent. Vinsten per aktie väntas landa på 13,16 kronor. P/e-talen för de närmaste två åren uppgår för närvarande till 12,4 respektive 12,1.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 85 713 85 195 86 401 87 781
Rörelsemarg., % 12,0 11,1 11,0 11,3
Vinst/aktie, sek 15,98 12,87 13,16 14,15
Utdelning, sek 6,00 6,18 6,39 6,05
Källa: Factset        

 

Utdelningen för 2018 föreslås bli 6 kronor per aktie. Det ger en direktavkastning på 3,8 procent. För de båda kommande åren väntas direktavkastningar på 3,9 procent respektive 4,0 procent.

SKF-aktien har inlett 2019 bra med en kursuppgång på 19 procent. Det följer dock på ett svagt 2018 för aktien. Som långsiktig investering har inte SKF-aktien varit lyckad. Vinstutvecklingen har varit svag de senaste 10-15 åren och det har hållit tillbaka aktien. Dagens kurs på dryga 150 kronor fick man betala första gången redan för 12 år sedan.

Nu säger SKF självt att marknaden ser ut att plana ut. Analytikerna räknar som sagt med att vinsterna toppade i fjol och att ett per år med svag vinsttillväxt väntar.

Det är framför allt i Europa som konjunktursignalerna varit oroväckande svaga en tid nu, främst när det gäller industrin och särskilt fordonsindustrin. Det är tunga områden för SKF och bromsar de in framöver är det rimligt att vänta sig en svag vinsttillväxt för bolaget.

Vi räknar med att konjunkturoron kommer att fortsätta spöka på Stockholmsbörsen från tid till annan i år. I en sådan miljö tror vi SKF-aktien får svårt att lyfta och rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SKF B Neutral 162,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -