Börsen idag: Fortsatt positiv stämning

Morgonrapport Börserna i USA noterades något norrut under måndagens handel medan Asien haft en lätt negativ utveckling under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning på högre nivåer för OMXS30.

De amerikanska börserna inledde veckan svagt uppåt med stöd från olje- och finanssektorn. Vid stängning noterades både Nasdaqs kompositindex och Dow Jones industriindex upp 0,3 procent. Det bredare S&P 500 var samtidigt 0,4 procent högre.



Bland tillgångsslagen på råvarumarknaden var det en relativt lugn dag med överlag stigande priser. Oljepriset vände fredagens negativa trend efter att Opec+ haft ett sammanträde i Baku under helgen. Enligt Saudiarabiens energiminister, Khalid al-Falih, råder det allmän konsensus bland kartellen att en förlängning av de redan införda produktionsbegränsningarna är nödvändig. WTI- och Nordsjöoljan såg uppgångar om 0,5 respektive 0,3 dollar till priserna 59,0 respektive 67,5 dollar per fat.

Bland basmetallerna var dagens vinnare aluminium som steg 1,5 procent. Järnmalmspriset noterades också högre efter att Vale, en av världens största producenter av järnmalm, meddelat att de kan behöva stänga ytterligare en gruva på grund av bristande säkerhet. Guldet hade en stillsam handel och var vid stängning klockan 20.30 0,8 dollar högre. Ett uns guld kostade då 1 302,9 dollar.

På den amerikanska bolagsfronten fortsatte Boeing att vara fokus för nyhetsrapporteringen. Enligt uppgifter till Bloomberg News varnade den amerikanska säkerhetsmyndigheteten redan för sju år sedan om att Boeing hade för stort svängrum med avseende på säkerhetsgranskning kring bolagets nya modeller. Samtidigt meddelade transportdepartementet att det tillsatt en utredning mot bolaget. Aktien tappade nära 2 procent under måndagen. En bättre utveckling hade Deutsche Bank som steg 4 procent sedan bolaget bekräftat att det för samtal med Commerzbank om ett eventuellt samgående.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades upp 1 punkt till 2,60 procent.

På de asiatiska börserna har utvecklingen varit negativ. I Japan tog investerare hem en del av vinsten från de senaste dagarnas uppgång. Nedgången begränsades dock då finanssektorn steg. Nikkei index och Hong Kong-baserade Hang Seng var klockan 08.00 0,1 procent lägre. Shanghai Composite var samtidigt ned 0,2 procent.

På hemmaplan ser vi fram emot ett antal stämmor, med bland andra Avanza, Bredband2 och Cargotec, som kommer hållas under dagen. Aktiespararna arrangerar samtidigt Aktiedagen i Stockholm kl. 07.50–20.50. Vi noterar även att Filo Mining rapporterar på Firth North.

Ute på den globala spelplanen ser vi fram emot tyska ZEW-index som publiceras klockan 11.00. Indexet steg under februari, från -15,0 till -13,4, och noterade därmed en fjärde uppgången i rad. Den samlade bedömningen från analytikerna är att indexet fortsätter uppåt i mars till -11,0.

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -