Börsens småbolag har halkat efter

Börskommentar Småbolagen har de senaste kvartalen tydligt halkat efter de stora och medelstora bolagen på Stockholmsbörsen.

Efter en svag avslutning på 2018 har Stockholmsbörsen rivstartat 2019. Det breda SPI-index står i skrivande stund på plus cirka 14 procent sedan årsskiftet.

Det är stora och medelstora bolag som varit drivande i uppgången medan småbolagen tydligt halkat efter. Både Stockholmsbörsens Large Cap och Mid Cap-index är upp cirka 14 procent för året medan Small Cap-index bara står på plus 8 procent.

Småbolagen föll också tyngre i höstens börsras och har återhämtat sig sämre från bottennivåerna. Å andra sidan hade de en väldigt stark utveckling under en period fram till oktober i fjol då botten som bekant föll ur marknaden.

Small Cap-index befinner sig fortfarande 11 procent från toppnivåerna i början av oktober i fjol. Det kan jämföras med Large Cap-index som i dagsläget ligger 3 procent under toppen i oktober och Mid Cap-index som är knappt 2 procent ifrån.

Småbolagen hamnar ofta i fokus framför allt i USA där de ses som en temperaturmätare på den inhemska konjunkturen och därmed också i förlängningen på den bredare börsen. Om småbolagsindex (Russell 2000) går bra ses det som en positiv indikator för aktier i stort och går det dåligt är det negativt. Empiriskt har dock sambandet inte visat sig vara jättestarkt.

Russell 2000-index rivstartade året i USA och var efter två månader upp 18 procent. Mars månad har dock varit klart svagare, framför allt jämfört med det bredare S&P500-indexet och det har i vanlig ordning fått vissa bedömare att höja varningsflagg.

Sist småbolagen vek nedåt samtidigt som storbolagen ångade vidare uppåt var i september i fjol, alltså precis innan raset i fjärde kvartalet. Utvecklingen för Russel 2000-index har dock stabiliserats något de senaste dagarna så förhoppningsvis undviker vi en repetition.

För svensk del borde sambandet mellan småbolagsindex och det allmänna börshumöret vara klart svagare än i USA. Inhemsk ekonomi väger inte lika tungt för svenska börsbolag som för amerikanska. Det gäller även bland Small Cap-bolagen.

Kikar vi på längre sikt har storbolagen fått ordentligt med stryk av såväl småbolagen som de medelstora bolagen. På fem år har Small Cap-index stigit 106 procent, borträknat utdelningar, och Mid Cap-index 98 procent.

Large Cap-index är samtidigt bara upp 34 procent. Det är huvudsakligen H&M-aktiens kräftgång som tyngt utvecklingen för storbolagsindex de senaste åren.

Bland de lite större aktierna som tyngt Small Cap-index under inledningen av 2019 återfinns Viking Supply Ships (-55 procent sedan årsskiftet), Nuevolution (-19 procent), Sensys Gatso (-12 procent), Bactiguard (-7 procent) och Sportamore (-6 procent).

Kursrörelserna tenderar att vara stora på småbolagslistan och det finns även gott om stora vinnare. Bland aktierna med lite större börsvärden har Beijer Electronics stigit hela 86 procent sedan årsskiftet. Moberg Pharma är upp 54 procent och Rottneros 45 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -