Honeywell - Svarta lådor och kärnvapen

Aktiekommentar Amerikanska konglomeratet Honeywell är kända för att tillverka merparten av världens svarta lådor. Bolaget sysslar även med flygmotorer, kontrollsystem åt fastigheter, kärnvapen och automatiserade lager.

Varje gång du sätter dig tillrätta i ett flygplan och inväntar starten kan du vara säker på att allt som rör kommunikationen mellan piloterna och marken samt all data om flygplanets rörelse spelas in och bevaras ifall planet skulle råka ut för en olycka.

Informationen finns i flygplanets svarta låda. Svarta lådan är i själva verket orange för att den ska vara lätt att hitta och finns placerad i bakre delen av alla flygplan.

Svarta lådan består dels av en färdskrivare och dels av en röstinspelare. Världens ledande tillverkare av svarta lådor är amerikanska industrikonglomeratet Honeywell.

I år är Honeywellaktien upp 17 procent. Bolaget värderas till 113 miljarder dollar och består av de fyra sektorerna: Aerospace, Building technologies, Safety and productivity solutions och Performance material and technologies.  

Aerospace som bland annat tillverkar flygplansmotorer, svarta lådor och annan flygplansutrustning är klart störst och står för cirka 35 procent av omsättningen. Den här delen tillverkar även delar till kärnvapen.

Building technologies som sysslar med olika typer av kontrollsystem för fastigheter står för cirka 25 procent av omsättningen.

Safety and productivity solutions som till exempel håller på med automatiserade lager står för runt 15 procent av omsättningen.

Performance material and technologies tillverkar olika typer av material. Delen står för cirka 25 procent av omsättningen.

Omsättningen för helåret 2018 landade på 41,8 miljarder dollar. Det var en ökning med 3,1 procent från föregående år.

För 2019 spås en omsättning på 36,9 miljarder dollar. Minskningen beror på att Honeywell gjorde sig av med mindre lönsamma affärssegment under hösten 2018.

Klart största delen av försäljningen sker i USA med 56 procent, följt av Europa med 26 procent.

Vinsten per aktie blev 8,98 dollar 2018 för 2019 väntas vinsten bli 7,96 dollar.

  2018 2019 2020
OmsättningMUSD 41802 36878 38510
Röreslemarginal 20,4 21% 21,50%
Vinst/aktie USD 8,98 7,96 8,67
Utdelning, USD 3,06 3,37 3,62

 

Den organiska försäljningsökningen blev 6 procent 2018 och för i år väntas den öka organiskt med mellan 2–5 procent.

Bolaget handlas till ett p/e-tal på 19,5 för innevarande år. PEG-talet som mäter framtida tillväxt ligger på 2,9. Det är relativt dyrt.

De höga rörelsemarginalerna förklarar den högre värderingen. För 2019 ligger rörelsemarginalen på 21 procent och för 2020 är den på 21,5 procent. Marginalerna är de högsta sedan 1997. Det är främst bolagets flygdel som driver utvecklingen och inom denna är det främst flygmotordelen som går som tåget.

Honeywell tillverkar motorer åt de två privatjetmärkena Gulfstream G500 och Bombardier Global 7500 som både säljer väldigt bra just nu. Utöver det går affären med automatiserade lager också mycket starkt tack vare den ökade e-handeln.  

Största ägare är fondbolaget Vanguard med nära 7 procent av aktierna följt av Blackrock med drygt 4 procent av bolaget.

VD för Honeywell är Darius Adamczyk. Under sitt andra på Honeywell har han sysslat med att förenkla bolaget och göra sig av med mindre lönsamma delar.

Nye vd:n vill framför allt arbeta in mer mjukvara i företagets produkter för att på så vis skapa värde.

Bakgrunden till Honeywell

Honeywell har funnits i 134 år. Det började med uppfinnaren Albert Butz som uppfann en tidig form av termostat. Butz bildade företaget Butz Thermo-Electric Regulator i Minneapolis.  

1904 förbättrade en ung ingenjör som hette Mark Honeywell en värmegenerator. Två år senare startade han bolaget Honeywell Heating Specialty Co.som var specialiserade på varmvattengeneratorer.


Mark Honeywell.

1927 gick bolagen samman och fick namnet Minneapolis-Honeywell Regulator, därav namnet Honeywell.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -