Fusionsdiskussion lyfter storbanker

Börs De bekräftade diskussionerna om en storfusion mellan Commerzbank och Deutsche Bank gillades av marknaden på måndagsmorgonen. Commerzbank steg runt 6 procent medan Deutsche Bank steg runt 4 i Frankfurtbörsens öppning.

Från fackförbund hördes samtidigt varningar. 20.000 jobb kan gå förlorade om fusionen går igenom, säger företrädare för Tysklands näst största fackförening Verdi till Stuttgarter Zeitung.

Bankerna är ingen vidare matchning för varandra, deras nuvarande verksamheter överlappar varandra och det vore betydligt bättre att samordna i en internationell riktning, säger Frank Bsirske, facklig representant i Deutsche Banks styrelse.

"Jag kan för närvarande inte för mitt liv se något sunt förnuft i den här sammanslagningen", säger han till Stuttgart-tidningen.

Planerna på att fusionera bankerna gjordes bekräftades under under helgen, efter en lång tid av spekulationer. Idén bakom fusionen sägs härröra från Deutsche Banks behov av att städa upp sitt rykte och kreditbetyg, som fläckats av en lång rad skandaler och sviktande lönsamhet.

Commerzbanks största ägare är den tyska staten efter en räddningsaktion vid finanskrisen 2008. Det statliga ägandet anses vara den främsta försäkringen för att Deutsches rykte ska tvättas rent. Regeringsföreträdare har uttryckt att det är av yppersta vikt att den tyska exportberoende ekonomin har en "mästarbank".

Utöver fackförbund har också både analytiker och oppositionella politiker ifrågasatt om fusionsplanerna kan leda fram till en sådan.

"Vi ser ingen mästare här, snarare en skakig zombie-bank som kan leda fram till ännu en miljardnota för tyska skattebetalare. Varför ska vi ta den här risken?" sade Gerhard Schick, tidigare parlamentsledamot, till Reuters under helgen.

Kritikerna menar bland annat att Commerzbanks klientel, som i grova drag utgörs av små- och medelstora bolag, skulle tillföra något till jättebanken Deutsche, som vill förbli en global aktör.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -