Brexit och Fed dominerar veckan

Makroveckan Det positiva börsklimatet kom tillbaka mot slutet av förra veckan trots att varken Brexit eller handelsförhandlingar rörde sig framåt. Nu är siktet inställt på nya omröstning kring Brexit och den amerikanska centralbankens räntebesked.

Trots Brexit-turbulens och framskjutna handelsförhandlingar mellan USA och Kina fortsätter solen att lysa över börserna. Den svenska börsen steg med 2,5 procent under veckan som gick medan den amerikanska steg med hela 2,9 procent (S&P500).

Att det ändå finns en viss oro kring den framtida konjunkturutvecklingen kan spåras i fortsatt mycket låga marknadsräntor. Den amerikanska tioårsräntan har nu gått ner till 2,6 procent.

Från ett marknadsperspektiv är den positiva tolkningen av räntenedgången att det inte blir fler räntehöjningar från den amerikanska centralbankens sida. Federal Reserve lämnar nytt räntebesked på onsdag och då väntas de två räntehöjningar under 2019, som tidigare legat i bankens prognoser, strykas. Dessutom kan det komma ett nytt besked kring bantningen av obligationsportföljen.

En bank som dock väntas höja räntan är Norges bank som lämnar sitt räntebesked på torsdag. Det kan skapa lite rörelse i norsk och eventuellt svensk krona, tror vi. Den svenska kronan har dessutom fått lite välbehövlig respit under veckan som gått och stärkts mot både euro och dollar.

Även den här veckan kommer att domineras av Brexit-frågan. Den brittiska regeringen har flaggat för en eventuell tredje omröstning om avtalet innan EU-toppmötet som inleds på torsdag. Villkoret för en tredje omröstning tycks ändå vara att den med stor sannolikhet går igenom. Så räkna med ett intensivt förhandlingsspel under inledningen av veckan. I vilket fall som helst kommer britterna att behöva anhålla om en förlängning av utträdesdatum.

En kort förlängning och det blir ett ja i omröstningen och en lång om det blir ett nej. Det senare är det som ska skrämma Brexit-anhängarna att rösta ja till det avtal som finns på plats. En hård Brexit utan avtal är det som alla parter ändå vill undvika.

Veckan avlutas med tunga makrodata när de preliminära inköpschefsindexen för mars publiceras. Det är nu som den negativa konjunkturtrenden förhoppningsvis ska brytas. Annars kan det bli en turbulent avslutning på veckan.

 

Måndag

Lugn start på makroveckan. Husbyggarna i USA väntas visa på fortsatt optimism kring bostadsbyggandet.

 

Tisdag

Eventuell röstar det brittiska parlamentet om Brexit-avtalet en tredje gång. Tyska investerare och analytiker väntas ha blivit lite mindre pessimistiska kring den framtida utvecklingen.

 

Onsdag

Ännu en eventuell Brexit-dag men marknadens huvudfokus är ändå kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken. Någon räntehöjning är inte att vänta så det mesta av intresset lär riktas mot vad ledamöterna i räntekommittén säger om ränteplanerna framöver. Troligen styrks alla räntehöjningar under 2019, som det ser ut just nu. Dessutom kan banken komma att ge besked kring när bantningen av obligationsportföljen avslutas.

 

Torsdag

Centralbankerna i Norge respektive Storbritannien lämnar räntebesked. Norges bank väntas höja vilken kan sätta lita fart på den norska kronan, framför allt om banken även flaggar för räntehöjningar framöver. Den brittiska centralbanken sitta still i båten. EU-toppmötet som ska besluta om hur Brexit-processen ska löpa vidare inleds.

 

Fredag

Viktiga konjunktursiffror när de preliminära inköpschefsindexen för mars rullar ut på bred front. Nu är förhoppningen på marknaden att den nedåtgående trenden för industriindexen ska brytas och att tjänsteindexen ska ligga på en stabil nivå. Om det blir utfallet kan det bidra till fortsatt fin riskaptit på marknaden medan svaga index lär spä på konjunkturoron ytterligare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -