Börsen öppnar uppåt, Skanska stiger

Börs Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande index och efter att ha noterats på plus de senaste tre handelsdagarna. Bankaktierna bidrog och starkast gick SEB efter en rekommendationshöjning.

Electrolux låg i botten av storbolagsindexet i spåren av svag vitvarustatistik från USA.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till 1.604. Aktier för 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var det ledande indexen upp mellan 0,1 och 0,2 procent.

SEB noterades 1,8 procent upp till 95:86 kronor. Handelsbanken Capital Markets har höjt SEB till köp (behåll) och justerat upp riktkursen till 105 kronor (102).

Nordea och SHB steg 1 respektive 0,8 procent.

Electrolux tappade 0,8 procent. Branschstatistik visar att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, sjönk med 8,0 procent i februari. De produktsegment som Electrolux är mest verksam inom (spis/ugn/kyl/frys) var dock inte ner lika mycket.

Den tyska fordonsunderleverantören Leoni, som tillverkar kablar och vajrar, överger sina prognoser för 2019 efter en svag inledning på året. Bolaget hänvisar till en rad faktorer och skriver bland annat att marknadsvillkoren är fortsatt utmanande, särskilt i Kina. Prognosen för 2019 släpptes så sent som i början av februari och bolaget skriver att de två första månaderna av 2019 har varit tuffa. Leoni noterades 17 procent ner i Frankfurt.

Autoliv tappade 0,3 procent medan SKF noterades 0,5 procent upp.

Skanska gick upp 1,6 procent. Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher säger till Dagens Industri att Skanska är missförstått av aktiemarknaden och det finns stora dolda värden i byggbolaget. Carnegie Fonder äger nära 1,9 procent av aktierna i Skanska.

Pledpharma avancerade 14 procent. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat särläkemedelsstatus för bolagets läkemedelskandidat Aladote, avsedd för att reducera leverskador till följd av paracetamolförgiftning.

Rottneros steg drygt 5 procent efter att ha fått en köprekommendation av Dagens Industri.

Incoax har gjort en riktad nyemission om 38 miljoner kronor till kurs 12:50 kronor, motsvarande en rabatt om 2,6 procent. Aktien steg 11 procent till drygt 14 kronor.

ÅAC var nära 9 procent upp. ÅAC:s dotterbolag Clyde Space har utsetts av polska KP Labs att tillhandahålla uppskjutningen av Intuition1-missionen. Ordervärdet uppgår till cirka 5 miljoner kronor.

Ecoclime fortsatt 11 procent upp efter förra veckans utökningsorder som fick aktien att stiga nära 20 procent i fredags.

Börsveckan ger köpråd för Verisec som steg 10 procent. Invisio och Bong får säljrekommendationer och noterades bägge kring 3 procent ner

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -