Är ESG ett hot mot bettingbolagen?

Fondkommentar En av de hetaste trenderna inom hållbara investeringar är att exkludera spel- och bettingbolag från fondernas investeringar. Men frågan är om trenden är en utveckling av nya normer i samhället eller om det lågt hängande frukter för fondbolagen att fånga?

Flera fondbolag har varit öppna med att de sålt av bettingrelaterade bolag i sina fondportföljer, med hänvisning till att bettingbolagen bidrar med ohälsa till samhället i form av spelmissbruk med ökade samhällskostnader. 

Vi hittar bland annat Catella, Handelsbanken Fonder och Carnegie som varit tydliga med att de inte investerar i den här typen av bolag. Frågan är om det inte kommer fler fondbolaget som gör samma sak. Om inte så kan man alltid passar på att vända kappan efter vinden nu när sektorn har blivit en underpresterare de senaste åren och tar enkla poäng.

Bettingbolagen har bidragit till att skapa stora avkastningsbidrag till många fonder som investerade tidigt i bettingbolagen. Bettingbolagen har överpresterande under 00-talet. Men sedan början på 2016 är överavkastningen inte lika stor och några bolag som Betsson har blivit en riktig lågpresterare.

De sektorindex på Stockholmsbörsen som har flest bettingbolag är Travel & Leisure. Bettingbolagen dominerar och utgör hela 74 procent av sektorns totala börsvärde. Och det är tydligt att på fem år har Travel & Leisure index utklassat Stockholmsbörsen breda index. Men de senaste tre åren Travel & Leisure index haft en riktigt svag avkastning på dryga 8 procent inklusive utdelningar.

Sektorn Travel & Leisure   Börsvärde Mkr Andel av sektorn
Actic                      552    1%
Betsson Betting                 8 950    9%
Cherry Betting                 8 568    9%
Evolution Gaming Betting               25 161    25%
Kindred Betting               21 682    22%
Leovegas Betting                 3 131    3%
Momentum Gruppen                      178    0%
NetEnt Betting                 7 130    7%
SAS                   7 721    8%
Scandic Hotell                   9 231    9%
Skistar                   8 020    8%
Källa: Nasdaq              100 324     


Kapitalet som nu går ut från bettingsektorn i en allt snabbare takt ska ju placeras någon annan stans. Konsekvenser kan bli att fler investeringar letar sig till bolag som har grön profil. Här hittar vi bolag som värmepumpsspecialisten Nibe och norska återvinningsspecialsiten Tomra Systems. Det är bolag som lyfts till skyarna med höga p/e-tal.

Att exkludera spel- och bettingbolag från investeringar i fonder är i och för sig inget nytt.  Etiska fonder har exkluderat spel- och bettingbolag under en lång tid då huvuddelen av fonderna tog rygg på Svenska kyrkans investeringspolicy. Svenska kyrkan var tidiga med att exkludera bolag som hade mer än 5 procent av omsättningen från vapen, alkohol, tobak och spel (läs bettingbolag inte bolag som utvecklar dataspel). Utöver gäller noll tolerans för företag som tjänar pengar på pornografi.

Etiska fonder levde i början på 00-talet en ganska undanskymd tillvaro. Men i takt med ökat medvetenhet främst hos de stora nordiska institutionerna har utveckling för hållbara investeringar ökat i en allt snabbare takt. Och nu går det under begreppet ESG, vilket står för Environmental, Social and Governance.

Klimatet har kommit betydligt mer i fokus de senaste åren. Det har gjort att investerarna har blivit mer medvetna och i allt större utsträckning slutat investera i bolag som jobbar med produktion och distribution av fossila bränslen.

Det finns flera viktiga faktorer som drivit fram beslutet. Inte minst den stora miljöförstörelsen när oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade och sjönk 20 april 2010. Som resulterade i det största oljeutsläppet och miljöförstöringen någonsin. Och den 4 november 2016 trädde det globala klimatavtalet från Paris ikraft.

I takt med att allt flera investerar skärpt sina exkluderingskrav har energisektorn tappat mycket av sin glans. I världen största och populäraste index att investera efter S&P 500 har energisektorn fortsatt att krympa i betydelse. Före finanskrisen 2007 - 2008 intog flera energi- och oljebolag listan över världens största bolag, mätt som marknadsvärde. Men idag är den typen av bolag omsprungna av teknik och konsumtionsbolag på listan.

Energibolagen vägde runt 11 procent i S&P 500 index 2008. Idag väger sektorn betydligt lättare med 5,4 procent, vilket är mer än en halvering av sektorns betydelse. Energisektorn har inte skapat mycket värde utan mest varit en värdeförstörare. Det är tydligt när vi ser på amerikanska Exxon Mobil som är världens största energibolag har avkastat blygsamma 1,8 procent de senaste fem åren inklusive utdelningar.

Frågan är om bettingbolagen går samma öde tillmötes som de stora energibolagen när investerarkollektivet anammar en ny hållbar investeringstrend.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -