Wirecard-striden blir allt hårdare

Börs Tidningen Financial Times hävdar att medarbetare på fintechbolaget Wirecards lokalkontor i Singapore ”kokat böckerna”. Wirecard bestrider å det bestämdaste och hävdar att de är offer för marknadsmanipulation. Någon måste ha fel. Mycket prestige står på spel.

Sedan den 30 januari när tidningen Financial Times (FT) publicerade sin första artikel om Wirecards verksamhet i Singapore där det påstods att det skett fusk har Wirecardaktien gått från 170 euro ner till som lägst 86 euro.

Börsvärden för cirka 70 miljarder kronor har gått upp i rök. Det fusk som FT rapporterat om handlar om summor i storleksordningen 6,9 miljoner euro.

Det pågår en stenhård kamp mellan bolaget och FT om vem som har rätt. Det enda som är säkert är att prestigeförlusten kommer att bli enorm för den som har fel.

FT hävdar lika bestämt att de inte sysslat eller låtit sig instrumentaliseras till kursmanipulation.

Till saken hör att Wirecard utsattes för ett liknande upplägg 2016 som inte visade sig stämma.

Wirecard har ett flertal gånger kraftigt bestridit uppgifterna i tidningsartiklarna som bygger på en initial rapport i maj 2018 från juristfirman Rajah & Tann. Juristfirman hade fått i uppdrag av Wirecard själva att utreda verksamheten på kontoret i Singapore. Det investerarna väntar på nu är slutrapporten som ska komma inom kort.

Den 8 februari gjorde myndigheterna i Singapore en razzia på Wirecards kontor i Singapore och beslagtog material.

Den 18 februari förbjöd tyska Finansinspektionen blankning i Wirecardaktien efter information om kursmanipulation. Samtidigt inleddes en förundersökning mot FT-journalisten som skrivit artiklarna. Wirecardaktien hade blankats redan innan FT:s artiklar och statsåklagaren i München ska ha uppgifter om att information läckt ut i förväg.

Sedan dess har det kommit information om att det råder oklarheter kring var den utpekade chefen för Wirecards Asienkontor befinner sig och att Wirecard inte sagt att han blivit friställd från sina arbetsuppgifter så länge som utredningen pågår.

Wirecard har också sagt att de samarbetar med de singaporianska myndigheterna, men nyligen försökte de via domstol få tillbaka dokument som beslagtogs i razzian eftersom Wirecard anser att myndigheterna beslagtagit material som inte har med saken att göra. Domstolen nekade bolagets begäran och det framkom att myndigheterna inte alls var nöjda med Wirecards samarbetsvilja.

Under fredagen sänkte Citigroup sin riktkurs för Wirecard till 100 euro på grund av att de tror att utredningen kommer att ta längre tid än väntat.

Samtidigt kom uppgifter om att myndigheterna också vill utreda verksamheten i Indien. En talesperson från Wirecard har svarat att verksamheten i Indien redan är utredd och att inget olagligt har hittats där.

Hur kommer det här då att sluta? Om det visar sig att FT har fel kommer prestigeförlusten att bli enorm samtidigt som förmodan om marknadsmanipulation ökar.

Visar undersökningen från Rajah & Tann och eller de singaporianska myndigheterna att fel begåtts kan vi räkna med ytterligare kursfall och ytterligare förtroendeförlust för Wirecards ledning som så starkt bestridit anklagelserna.

Sedan Placera lade in Wirecard på listan över köpvärda aktier har Wirecard rört sig kraftigt uppåt och sedan kraftigt nedåt. Aktien fick en präktig uppgång förra fredagen efter att Wirecards vd och storägare Markus Braun twittrat ut: "I am convinced that in the very near future the market can solely focus on the strong operative performance and innovations of Wirecard." Det tolkades inte oväntat som väldigt positivt av marknaden.

Sedan dess har det som redan nämnts kommit uppgifter om samarbetssvårigheter med myndigheterna i Singapore, oklarheter var den ansvariga och avstängde chefen för verksamheten i Singapore är samt indienutredning och rekommendationssänkning av Citi.

Allt sammantaget har nu fått aktien att rasa ner till 105 euro från som högst 135 euro på bara fyra handelsdagar.

nuvarande kurs handlas Wirecardaktien till p/e-tal på 25 och den framtida tillväxten i form av PEG-talet är blott 0,7 för innevarande år och 0,5 för 2020. Den genomsnittliga riktkursen bland samtliga analytiker som bevakar aktien ligger kvar på 200 euro, enligt Factset.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -