Senaste månadens vinnarfonder

Fondkommentar Årets starka börsuppgång har de senaste veckorna gått in i en lugnare fas. Och den senaste månaden har det blivit sidbyte och förra månadens förlorare är månadens vinnare. Placera har listat vinnarfonderna.

Trenden för börserna den senaste månaden är fortsatt norrut. I princip alla marknader är upp mätt i lokala valutor och även i svenska kronor. Det beror på att den svenska kronans utförslöpa har stannat av den senaste månaden.

Kronan har i princip varit oförändrad i värde mot både euron och den amerikanska dollarn den senaste månaden. Från årsskiftet är dollarn upp knappt 5 procent mot kronan och euron har en 3,3 procentig uppgång i ryggen. Något som under inledningen på året hjälp till att lyfta avkastningen på utländska fonder.

De stora regioner eller marknader som har negativ avkastning under månaden har till stora delar tyngt av att den lokala valutan har backat mot den amerikanska dollarn. Här hittar vi både Tokyobörsen och den brasilianska börsen med minusavkastning.

Bland vinnarna har Europabörserna fortsatt sin resa norrut med en genomsnittsavkastning på knappt 5 procent. Fastlandseuropas största börser Parisbörsen och Frankfurtbörsen har avkastat 5 respektive 6 procent. Stockholmsbörsen har inte lyckats avkasta i nivå med de kontinentaleuropeiska börserna. Uppgången är runt 2 procent.

Londonbörsen som är Europas klart största börs mätt i börsvärde, har skakat av sig parlamentets otaliga Brexit-omröstningar. London har i princip en oförändrad avkastning. Samtidigt har det brittiska pundet stärkts fyra procent mot euron, vilket ger månadsavkastningen.

Globalt aktieindex har stigit 2,6 procent under månaden. De amerikanska börserna som väger mycket i globalt aktieindex, närmare 60 procent, har en motsvarande avkastning.

Uppgången i USA har drivits mycket av teknikbolag som avkastat drygt 4 procent.

De asiatiska börserna har fortsatt uppåt under månaden. Det är främst drivet av ökad efterfrågan på kinesiska A-aktier från utländska investerare. Vill du läsa mer om utvecklingen på världen börser och det aktuella makroläget hänvisar jag till Pekka Käntääs artikel "Lugnare börser trots orosmolnen".

Placera har listat vinnar- och förlorar fonder ur Avanzas fondutbud. Det skiljer nästa 18 procent enheter mellan bästa och sämsta fonden, vilket är en ganska normal skillnad.

Fond 1 mån. % i år % 1 år %
Jupiter India Select L USD A Inc 13,5 7,2 -5,1
Allianz China A Shares AT USD 11,5 33,0 0,4
MS INVF Indian Equity A 11,4 4,2 -6,8
Nordea Indienfond 9,7 7,0 5,6
DNB Fund - India retail A 9,6 10,0 12,7
HSBC GIF Indian Equity AC 9,6 9,5 6,2
East Capital China A-Shares A USD 9,2 32,2 -5,8
Franklin India A(acc)USD 8,9 7,5 3,7
BGF India A2 8,7 9,7 9,9
Fidelity France A-Dis-EUR 8,3 12,0 -16,7
Källa: Morningstar den 14 mars 2019      

Det är tillväxtmarknadstungt på vinnarlistan även denna månad. Men den stora skillnaden är att vi hittar många Indienfonder på vinnarlistan. Indienfonderna har under flera månader parkerat sig på förlorarlistan.

Investerarna lämnade Indienfonder i höstas. Det var flera faktorer bakom kapitalutflödena. En historiskt hög värdering av Bombay-börsen, en klen rapportperiod samtidigt som den sittande premiärminister Narenda Modis parti BJP fortsatte att tappa stöd inför valet i vår, vilket skapade osäkerhet.

Den senaste månaden har utländska investerare hittat tillbaka till Indienfonder och börsen har nått den högsta nivån på sex månader. Det vittnar inte minst den amerikanska investmentbanken Bofa Merrill Lynch om i sin senaste flödesrapport. Den indikerar att under förra veckan var Indienfonder den enda tillväxtmarknadsbörs som hade nettoinflöden.

Den största faktorn till det nyvaknande intresset från utländska investerare passar verkligen in på ordspråket, ”Inget ont som inte har något gott med sig”.

Premiärminister Narenda Modi popularitet har ökat betydligt den senaste månaden, vilket marknaden har tolkat positivt. Det är Modis aggressiva hantering av konflikten i Kashmir med ärkefiende Pakistan som uppskattas.

Det började med att Indien anklagade Pakistan för att ligga bakom självmordsattacken som dödade 40 indiska paramilitärer i Kashmir. Indiens militär svarade med att avfyra missiler mot ett påstått terrorutbildningsläger i Pakistan. Sedan har det eskalerat med att Pakistan har skjutit ner två indiska stridsflygplan på Pakistans territorium. Tonen har hårdnat mellan länderna men marknaden har helt klart handlat upp Bombaybörsen och sålt Pakistanskaaktier.

Det är faktiskt sju Indienfonder på vinnarlistan. Morningstars kategorisnitt har avkastat 8 procent. Den indiska rupeen har stärkts med 4 procent mot den dollarn den senaste månaden. Och Bombay Sensex index som mäter börsutvecklingen på Bombaybörsen har stigit knappt 5 procent i lokalvaluta, vilket är i nivå med kategorisnittets utveckling för Indienfonder.

Alla sex Indienfonder på vinnarlistan har levererat överavkastning under månaden. Jupiter India Select L USD A har stigit hela 13,5 procent under månaden och har högst avkastning av Indienfonderna.

Bästa bidragsgivare i fonden är det tredje största bolag tobaksbolaget Godfrey Phillips som väger 4,6 procent. Aktien har stigit närmare 27 procent den senaste månaden, efter att bolaget avvisat anklagelser från en av Indiens främsta brottsbekämpningsbyråer om påstådd lagöverträdelse inom utländska direktinvesteringar.

Vi hittar även två Kinafonder på topplistan. Båda är aktivt förvaltade och är inriktade på kinesiska A-aktier.  Det finns fler faktorer bakom det nyvaknade intresset för Kinafonder. Kinafonder hade ett blytungt fjolår med stora nedgångar, vilket skapat en historiskt låg värdering av de kinesiska börserna.  Den kinesiska centralbanken har ökat likviditeten i den kinesiska ekonomin genom att sänka bankernas reservkrav.

Marknadens aktörer tror att de kommer mera stimulanser för den kinesiska ekonomin som under det fjärdekvartalet växte med den lägsta tillväxttakten sedan 2009. De första bör komma i mars då det är den årliga folkkongressen. I oktober firar kommunistpartier 70 år, vilket bör skapa ytterligare stimulanser så att allt ser så bra ut som möjligt.

Men den viktigaste faktorn bakom uppgången den senaste månaden för främst Kinafonder med inriktning på A-aktier är indexberäknaren MSCI:s beslut att påskynda inkluderingsprocessen av dessa i flera viktiga index. Ett beslut som uppskattas redan fått utländska investerare att köpa kinesiska A-aktier för 20 miljarder dollar.

Sist men inte minst hittar vi Fidelity France på vinnarlistan. Det beror på att Parisbörsen har haft den starkaste utvecklingen i Europa den senaste månaden.

Fond 1 mån. % i år % 1 år %
Tundra Pakistan Fund A SEK -7,3 2,4 -30,6
Turkisfund Equities A -4,4 14,3 -34,2
Parvest Equity Turkey C C -4,0 12,0 -30,5
Turkisfund Bonds A -4,0 7,0 -20,5
HSBC GIF Turkey Equity AC -3,1 10,9 -24,8
Mirae Asset Korea Equity A USD -2,9 6,1 -11,5
Parvest Equity Indonesia C C -2,7 8,2 1,8
Didner & Gerge Small & Microcap -2,1 7,5 -15,3
Amundi Fds Eq Japan Value AJ-C -1,8 8,4 -5,2
BGF Japan Small & Mid Cap Opps -1,7 10,6 -9,2
Källa: Morningstar den 14 mars 2019      

 

Förlorarlistan består förutom av fyra Turkietfonder av en spretig blandning. Sämst avkastning den senaste månaden har en Pakistanfond. Det är Tundra Pakistan Fund som backat drygt 7 procent. Den är en liten fondkategori, så liten att jag inte hittar någon annan Pakistanfond som marknadsförs i Sverige.

Fondens avkastning är en spegelbild av Indienfondernas utveckling. Månaden präglades av ökade geopolitiska spänningar mellan Pakistan och Indien vilket skymde de stora förbättringarna av makroekonomiska indikatorer i Pakistan. Investerarna är flyktiga och Karachibörsen har backat i nivå med Tundra Pakistan Fondens utveckling.

Turkietfonderna på förlorarlistan har backat i nivå med försvagningen av den turkiska liran mot dollar som är runt 4 procent. Istanbulbörsen har utvecklats sidledes under månaden. Och efter en mycket stark utveckling för turkiska aktier under årets första två månader ser det ut som investerarna tagit hem vinster. Det är värt att komma ihåg att Turkiets aktiemarknad är väldigt volatil med stora svängningar mellan enskilda månader.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -