Rapport/mothugg kring Swedbanktvätt

Penningtvätt En inom Swedbank intern rapport visade att misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank slussat kring 95 miljarder svenska kronor mellan varandra. Det rapporterar Svt.se på fredagen.

Rapporten är från september 2018. Samma höst förnekade bankens vd Birgitte Bonnesen att banken skulle vara inblandad i den penningtvättshärva som hade rullats upp kring Danske Bank i Estland.

Birgitte Bonnesen och kommunikationsdirektör Gabriel Francke Rodau hänvisade då till en intern rapport vars slutsatser bankledningen inte har velat avslöja under vinterns härva.

"Nu har vi gått igenom allting och vi har avslutat den här genomgången, för det finns ingenting", sade Birgitte Bonnesen till Dagens Industri i oktober 2018.

Men enligt Svt:s Uppdrag granskning bekräftar rapporten programmets tidigare avslöjande om misstänkt penningtvätt.

"Ett stort antal misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank har slussat 3,2 miljarder euro och 6,7 miljarder amerikanska dollar mellan bankerna", skriver Svt i sin artikel.

Rapporten är märkt "confidential" och ska vara författad av "Swedbank Compliance". På mottagarlistan finns Birgitte Bonnesen och flera andra i koncernledningen.

"Siffran på 95 miljarder kronor som Uppdrag granskning hänvisar till är den totala siffran på alla transaktioner som gått mellan Danske Bank och Swedbank mellan 2007 och 2015 som framkommit när vi valt ut ett antal riskindikatorer. Det är alltså inte en siffra på 'misstänkta kunders transaktioner' som Uppdrag granskning hävdar. Däremot är det den gruppen kunder, totalt cirka 2.000 till antalet, som Swedbank sedan gjorde en fördjupad analys av", skriver Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau i ett mejl till Svt.

På fredagen har Dagens Industri publicerat liknande uppgifter som Svt. Tidningen skriver därutöver att den interna rapporten visar att banken var kopplad till det som har kommit att kallas "The Russian Laundromat", det vill säga upplägg för att flytta hundratals miljarder dollar ut ur Ryssland.

Enligt Di:s uppgifter beskriver rapporten hur banken så sent som i fjol hade ett flertal kunder som av journalistorganisationen OCCRP har pekats ut som delaktiga i den ryska tvättomaten. På samma gång ska flera kunder i Danske Bank, som även de pekats ut som delaktiga i upplägget, ha gjort transaktioner med kunder i Swedbank.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -