Bra aktiedrag bakom lugn börsfasad

Utblick Den svenska börsen har under mars rört sig inom ett snävt handelsintervall och tempot är lite lugnare nu när också rapportsäsongen närmar sig sitt slut. Men i enstaka aktier eldar det på.

Under en till synes stilla havsyta är strömmarna fortsatt hårda. Resultaten under mars skiljer sig milsvitt beroende på vilka branscher som fått rymmas i depån.

Zoomar vi ut lite grann och tittar på Large och Mid Cap, vilket rymmer närmare 280 aktier, har 17 stycken aktier rasat 10 procent eller mer de senaste 30 dagarna. Fler än 40 aktier har stigit mer än 10 procent och 20 stycken bolag har värderats upp med 15 procent eller mer. Under samma tidsperiod har OMXSPI bara stigit 1,4 procent.

Bank är viktig byggsten i index. Mest uppmärksammad i mars är Swedbank som i penningtvätthärvan kopplats till ryska oligarker och organiserad brottslighet i SVT:s avslöjanden. På en månad har Swedbank-aktien fallit över 17 procent. Med en indexviktning i OMXS30 på 6,5 procent motsvarar tappet en nedgång i index på 1,1 procent.

Den förväntade direktavkastningen i bankaktien uppgår nu till 6,7 procent, vilket högst sannolikt förklarar det kraftigt ökade intresset hos småspararna.

Onekligen är kunderna hos Avanza Bank modigare än mig. För Swedbank har sedan haveriet fått hela 22 160 nya ägare. Det är en ökning som motsvarar 65 procent av den tidigare ägarskaran hos banken, som stabila legat kring 34 000 personer. I dagsläget äger alltså nästan 56 000 Avanza-kunder aktier i banken.

Om fyndköparna gjort rätt eller inte låter jag vara osagt. För mina kunskaper om penningtvätt och bankverksamhet sträcker sig inte särskilt långt. Men med tanke på hur banksektorn behandlats ute i Europa - inte minst de banker som varit inblandade i tidigare skandaler - är jag mer försiktig.

Teknikföretaget Veoneer är en annan förlorare. Aktiv säkerhet till bilindustrin lätt onekligen som ett framtidsämne när bolaget knoppades av från Autoliv. Aktien var ifjol med på Placeras lista med köpvärda aktier.

Investerarnas inställning till bolaget har vänt snabbt. Det senaste kursfallet utlöstes av en negativ analytikerkommentar. Då spåddes en oviss framtid för Veoneers Lidar-teknik som förväntats vara en stark tillväxtdrivare de kommande åren.

En fordonsmarknad på dekis är heller inte positivt. Redan tidigare under hösten hamnade Veoneer på kant med aktiemarknaden. Då efter att bolaget tvingats backa från sitt ambitiösa försäljningsmål för 2020.

Veoneer får stipulera exempel för en viktig skillnad i aktiemarknaden efter vinterns branta fall. Det räcker inte längre med potential och vackra prognoser. Vilket tidigare varit tillräckligt för att lyfta aktiekurser.

De senaste trettio dagarnas vinnare är Acando som stigit 47 procent efter ett bud offentliggjorts på bolaget. Aktien blev sen finans-Twitters kanske mest back-tradade aktie (Back trading – att i efterhand konstruera och sedan slå sig för bröstet över en lyckad bedömning i aktiemarknaden).

I senaste Strategidokumentet föreslog jag en bredare diversifiering av portföljen och föreslog en viss allokering i tillgångsslag som ger ett inflationsskydd, till exempel guld.

Ädelmetallen har utvecklats starkt under början på året och har köpts i enorma mängder av världens centralbanker. Men här vill jag göra ett förtydligande.

Guld är ingen riskfri tillgång. Det har det aldrig varit. Ädelmetallen är en råvara som vilken annan och helt utan korrelerat med börsen är den inte heller.

För svenska investerare innebär guldplaceringar ofta också en inbyggd valutarisk, då metallen som mest prissätts i dollar. Det har hitintills varit en fördel, eftersom dollar varit starkare än kronan. Den fördelen tror jag kommer bestå. Men så behöver det absolut inte vara.

I mitt favorituniversum på börsen fortsätter de amerikanska molnaktierna att skörda framgångar. Tillväxt är fortsatt börsens favoritgren. Nya rekordhögsta noteringar ryms i på Placera omskrivna aktier som Atlassian, Twilio, Paypal, Servicenow, Shopify, Intuit och Cisco.

På listan över köpvärda aktier hittas just nu bara en aktie med anknytning till molnindustrin. Och aktien rör sig också mot en ny högsta nivå. Microsoft är i skrivande stund också USA:s största bolag med ett börsvärde på 880 miljarder dollar.

Trots sin storlek förväntas Microsoft att växa omsättningen med ytterligare 13 procent i år. Den starkaste drivkraften är affärsområdet Intelligent Cloud, vilket inkluderar molntjänsten Azure.  Intäkterna därifrån väntas öka med ytterligare 18 procent i år. Trots att vid fjolårets utgång omsatt 38,1 miljarder dollar.

Med en värdering kring p/e 25 är Microsoft dyrare än andra giganter som IBM (p/e 10) och Oracle (p/e 14,5), vilket bedöms som acceptabelt eftersom Microsofts intäktsströmmar är säkrare.

Investmentbolaget Melker Schörling har nyligen sålt aktier i Hexagon till ett värde av 1,7 miljarder kronor. Men det är inte bara i Hexagon Schörling minskat. Det gäller även AAK och Hexpol.

Karl Lans aktieval inför mars - transaktionsbolaget Wire – har varit högst volatilt. Så här förklarar Karl vad som hänt i aktien. (Hela aktiekommentaren kan du läsa via länken ovan)

"Aktien steg rejält under förra fredagen efter att Wirecards vd och storägare Markus Braun twittrat ut: "I am convinced that in the very near future the market can solely focus on the strong operative performance and innovations of Wirecard." Det tolkades inte oväntat som väldigt positivt av marknaden.

Sedan dess har det kommit fram uppgifter om samarbetssvårigheter med myndigheterna i Singapore och oklarheter var den ansvariga och avstängde chefen för verksamheten i Singapore befunnits sig. Samt en indienutredning och rekommendationssänkning av Citigroup.

Allt sammantaget har nu fått aktien att rasa ner till 105 euro från som högst 135 euro på bara fyra handelsdagar. På nuvarande kurs handlas Wirecard-aktien till p/e-tal på 25 och den framtida tillväxten i form av PEG-talet är blott 0,7 för innevarande år och 0,5 för 2020. Den genomsnittliga riktkursen bland samtliga analytiker som bevakar aktien ligger kvar på 200 euro, enligt Factset."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -