Heta Listan: Störst går först

Heta Listan Två amerikanska mega-caps kvalar till listan. Tillsammans har de ett samlat marknadsvärde större än 462 miljarder dollar, och dominerande ställning på sin marknad.

Det har varit bra fart i mjukvarubolaget Atlasssian och Shopify, vilket varit bra för avkastning på listan. Förra veckans kandidat Nyfosa har kvalat in och aktien har stigit 1,4 procent över triggerkursen.

I övrigt är laguppställningen på Heta Listan till belåtenhet. Sju av åtta affärsförslag har just nu en positiv avkastning. Listan tog tidigare en smäll när guldpriset föll. Men den psykologiskt viktiga 1 300-dollarsnivån ser ut att hålla.

I två av våra bolag har det hänt spännande saker. Waste Management genomförde den 11 mars ett förvärv via dotterbolaget WM Energy Services. Bolaget köpte Petro Waste Environmental. Petro Waste tillhandahåller lösningar för att hantera avfall vid oljeutvinning på land. Köpet stärker Waste Managements fäste inom Texas oljeindustri.

Paypal har nu sjösatt sin tjänsten för direktbetalningar mellan konton. Banksystemet i USA ser inte ut som i Sverige och överföringarna mellan olika banker kan fortfarande komma att ta upp till 30 minuter. Naturligtvis sker det mot en liten avgift. Ett amerikanskt Swish och ett alternativ i betal-appen Venmo som inte blandar in något av kortbolagen.

Jag är egentligen inte helt bekväm med att addera flera aktier till Heta Listan efter vårens snabba kursrally. Risken är att listan blir för framtung när rekylen kommer. Men i trendfiltret har det fastnat ytterligare ett antal aktier - och dom chanserna som dyker upp måste tas tillvara, så fungerar modellen.

Här är veckan nya kandidater:

Mastercard

Trigger: 228,20  Stop loss: 217,00

Mastercard är mindre än den amerikanska marknadsledaren Visa och bolaget har också sämre marginaler, trots det talar vi om ett av USA-börsens så kallade mega-caps.

Tillväxttakten är högre i Mastercard än för den konkurrenten. Och nu spås Mastercard vinna marknadsandelar mot Visa och övriga kortutgivare under kommande år. Framförallt är Mastercard på frammarsch utanför USA.

Globalt sker fortfarande betalningar med checkar och kontanter till ett värde motsvarande 17 000 miljoner dollar. Det innebär att det finns mycket att vinna innan transaktionsmarknaden helt digitaliserats. I slutet av februari gjorde jag en djupare genomgång av kortbolagen Mastercard och Visa. Den går att läsa här.

Det är marknadstvåan Mastercard som fastnat i trendfiltret. Aktien tangerar en ny högsta nivå och står därför inför ett potentiellt utbrott på ovansidan. Köp aktien om den stiger över 228,20 dollar och sätt stopp vid 217,00 dollar.

Cisco Systems

Trigger: 52,35  Stop loss: 49,70

Amerikanska Cisco bidrar med komponenter och kunskap som byggt internets ryggrad. Bolaget har funnits sedan 1984 och är lika självklart i it-branschen som Microsoft.

Med ett marknadsvärde på 230 miljarder dollar tillhör också Cisco såkallade mega-caps. Det existerar sällan fler än 30 sådana företag i USA under samma tid. Bolaget sysselsätter mer än 72 000 personer och omsätter årligen cirka 50 miljarder dollar.

Varje år genereras också ett fritt kassaflöde på ungefär 13 miljarder dollar. Och i kassan har it-giganten 40 miljarder dollar att använda till nya förvärv, aktieåterköp och utdelning.

Eftersom Cisco är en viktig kugg i internet-maskineriet har bolaget en stark position. En komparativ fördel är de stora kostnader och problemen som följer för företag och operatörer som väljer att byta ut Cisco mot en annan leverantör. När molntjänster och internet of things tar allt större plats i nätverken kommer Cisco högst sannolikt få mer att göra under många år.

Omsättningstillväxten är stadig men inte explosionsartad, något annat vore märkligt i ett bolag av den här storleken. Under 2019 antas intäkterna öka med drygt fem procent, därefter 8 procent under 2020, enligt 4-Traders.

Vinsten per aktie antas utvecklas i ungefär samma tempo. På den prognosen värderas bolaget till p/ 18,6 på årets antagna resultat. Precis som Mastercard har Cisco fastnat i listans tekniska trendfilter. Aktien bevakas för ett utbrott på ovansidan. Köp aktien om den stiger över 52,35 dollar och sätt stopp 49,70 dollar.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -