Bäst att binda elpriset på våren

Privatekonomi Många fick en rekordhög elräkning i början på året. Om du funderar över att binda ditt avtal finns det flera saker att fundera över. Ditt elval kan handla om tusentals kronor i besparing varje år.

Det ovanligt höga elpriset i kombination med att både elskatten och elnätsavgiften har höjts har bidragit till ovanligt höga elräkningar i början på året.

I januari låg snittpriset på rörlig el på 56,81 öre i elområde 3, vilket är en ökning med 75 procent jämfört med samma period förra året. Snittpriset på bundet avtal i samma område och månad var 63,6 öre.

Det höga elpriset beror främst på förra sommarens torra och varma väder som fortfarande påverkar nivåerna i vattenmagasinen. Hos Villaägarnas Riksförbund är medlemmarna oroade över det höga elpriset.

”Vi får många frågor av medlemmar om huruvida man bör binda eller inte”, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker Villaägarna.

Det enkla svaret är att den som har valt rörligt elavtal har tjänat på det över tid. Under de senaste 14 åren så har det bara varit lönsamt att ha bundet elavtal under tre av dessa åren.

Hushåll 20 000 kWh per år. Data för SE3 (Gävle, Stockholm, Göteborg)

Medelkostnaden för el, exklusive elnätsavgift, skatter och så vidare, har varit 8 900 kronor per år, eller 124 500 kronor under 14 år för den som haft rörligt avtal.

Det kan jämföras med den som bundit sitt avtal i september varje år, som fått betala 10 000 kronor per år, eller 140 000 kronor under hela perioden.

Men beroende på när elavtalet bundits, är prisskillnaden stor. Faktum är att det kan skilja mer än tusen kronor per år mellan den som valt att binda sitt avtal under våren jämfört med någon som bundit avtalet på hösten. Det visar en färsk undersökning som Villaägarnas gjort.

”Jag är förvånad över att det skiljer så mycket i kostnad med de olika bindningsstrategierna”, säger Anna Werner.

”Jag tror att många binder sina elavtal på hösten för att veta att de får ett lågt pris på vintern, men då kommer man ur avtalet på hösten också, och om man vill ha fortsatt bundet måste man binda på hösten det året också”.

Anna Werner

Villaägarna har undersökt tretton strategier, att alltid ha rörligt elavtal, samt hur kostnaden sett ut för de som bundit under de olika månaderna under året.

Resultatet visar att den som valt att binda under februari-mars alla de studerade fjorton åren istället för på hösten i september, har sparat totalt över 18 000 kronor inklusive moms.

Exakt vad det här beror på är inte helt självklart enligt Anna Werner, men möjligen skulle det kunna ha något med elhandelsbolagens affärsrisker eller marginaler att göra.

”Att de kan tänka sig att ingå mindre lönsamma avtal under februari-mars än under hösten kanske”.

Om du ska binda ditt elpris eller ha rörligt, beror vad du känner dig mest trygg med. Även om det rörliga elpriset har varit lägre på sikt, så kanske du som har små ekonomiska marginaler föredrar ett fast elpris, eftersom du får större kontroll över dina utgifter. Medan du som har större marginaler vinner mer på att ha ett rörligt elpris.

Värt att tänka på är att elpriserna antagligen kommer att svänga mer i framtiden eftersom vi i Sverige just nu byter ut reglerbar elkraft, som kärnkraft och vattenkraft, till väderberoende elkraft som sol och vind.

”Rörliga avtal kommer därför innebära en högre risk än idag”, säger Anna Werner.

Utöver att elpriset riskerar att variera mer så kommer detta förmodligen också leda till förhöjd skatt och höjda elnätsavgifter, vilket då gör att din elnätsfaktura blir högre.

Dessa kostnader är svårare att påverka, men genom att energieffektivisera har du mycket att vinna.

”Se över dina avtal med elhandelsföretaget och elnätsbolag, det går att byta ”tariff” och ibland säkra ned om du lägger om elanvändningen”, tipsar Anna Werner.

”Om du har elbil kanske du snart kan börja ladda dess stora batteri när elen är billig och/eller elnätsavgiften är låg, för att sedan använda elen när du behöver den i huset eller till att driva bilen”.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -