Två aktier med köpsignaler, en varning

Teknisk analys Investtech har hittat två aktier med köpsignaler och en finansaktie som får säljsignaler.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index öppnade veckan positivt med en uppgång på 0.79 procent. Total omsättning av aktier och värdepapper under måndagens handel blev cirka 14.2 miljarder kronor. Indexet har reagerat nedåt efter att motståndsnivån vid 594 punkter testats. Ett brott upp genom motståndet skulle vara positivt för indexet, särskilt i kombination med positiv volymbalans. Stöd finns vid 562-568 punkter, brott ned genom dessa nivåer är negativt för indexet.

Investtechs hausseindex står i 54 på både kort sikt och 53 på lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på båda tidshorisonterna. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 397 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 136. Köpandelen på månadsbasis är därmed 74 procent. På årsbasis är köpandelen 75 procent.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Biotechbolaget Genovis aktie har har stigit över 90 procent det senaste kvartalet och brutit upp genom taken i de stigande trendkanalerna på både kort, medellång och lång sikt. Det indikerar att investerare över tid har betalat allt högre priser för att köpa in sig i aktien och signalerar med det en starkare stigningstakt. Isolerat sett ger det goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskning på aktier som brutit upp ur stigande trendkanaler.

Aktien saknar motståndsnivåer men vid en reaktion ned återfinns stöd först vid cirka 7.30 kronor på medellång sikt. En starkt positiv volymbalans som indikeras med en grön pil i nedre höger hörn av grafen och ett starkt positivt kortsiktigt momentum med ett RSI-21-värde på 78 indikerar mer aggressiva köpare och en ökad positivism bland investerare och stärker trendbilden i aktien. Detta indikeras med en rödfärgad aktiekurs ger goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs senaste forskningsresultat på RSI. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Industrikoncernen Indutrades aktie har brutit upp från en horisontell trendkanal på medellång sikt. Aktiekursen har under det senaste året konsoliderat horisontellt vilket indikerar att marknaden varit i balans. När kursen nu brutit upp genom taket på trendkanalen så är det ett tecken på ökad efterfrågan och att det finns ett överskott av köpare. Isolerat sett ger det goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på brott upp ur horisontella trendkanaler.

Aktien saknar motstånd på medellång sikt men vid en reaktion ned återfinns stöd vid cirka 246 kronor. En starkt positiv volymbalans på medellång sikt som indikeras med den mittersta gröna pilen i nedre höger hörn av grafen samt ett positivt momentum indikerar mer aggressiva köpare och en ökad positivism bland investerare och stärker trendbilden. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Hoist Finance som har specialiserat sig på köp samt förvaltning av förfallna konsumentfordringar har brutit ned ur den fallande trendkanalen på medellång sikt. Det indikerar att intresset är avtagande och investerare godtagit stadigt lägre priser för att komma ut ur aktien. Enligt Investtechs forskningsresultat på aktier som brutit ned ur fallande trendkanaler så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling i aktien på medellång sikt.

Aktien har en starkt negativ volymbalans som indikeras med röda pilar i nedre höger hörn av grafen och ett starkt negativt momentum med ett svagt RSI-21-värde på bara 28 på medellång sikt. Detta indikeras med en grönfärgad aktiekurs och bekräftar den negativa trendbilden och indikerar ökad pessimism bland investerare och försvagar aktien ytterligare. På medellång sikt saknar aktien stöd och vid en rekyl upp möter aktien på motstånd vid cirka 40.00 kronor. Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Trendbrott - i trendriktningen

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckligt tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du värdera att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtech har också undersökt vad som hänt efter att trenden brutits genom att analysera kursutvecklingen efter att aktier på de nordiska börserna brutit trendkanaler på medellångsiktig kursgraf. Resultaten visar bland annat att genomsnittsaktien som brutit upp en stigande trendkanal har fortsatt uppåt, och det i en högre takt än tidigare. Motsvarande har aktier som brutit ned från fallande trendkanaler presterat klart sämre än aktier inne i fallande trendkanaler.

Diagrammet visar att aktier med som brutit upp från stigande trendkanaler (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier som brutit ned från fallande trendkanaler (rött diagram) tenderat att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -