Bästa fonderna enligt Morningstar

Fonder I går kväll delade fondanalysföretaget Morningstar ut priser för bästa fonderna i sex kategorier och för bästa fondbolag i Sverige. Vinnarna baserades på avkastningen relativt andra fonder i samma kategori.

Av de sex fondkategorierna har fem svenskt eller nordiskt investerings fokus. I den internationella klassen Globalfonder vann UBS ES Global High Dividend. En femstjärnig fond som investerar i högutdelande bolag på global basis.

Prior Nilsson Sverige Aktiv tog hem priset i den kanske tuffaste fondkategorin Sverigefonder. Fonden har en bra historik och har varannat år varit bäst i kategorin.

Den andra Sverigefondskategorin är Småbolag. Här kammande C Worldwide Sweden Small Cap hem priset. Med motiveringen att fonden har högst avkastning i kategorin de senaste fem åren, till en risk som är under snittet.

Blandfonder är också en stor och bred kategori med många fonder. Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv blev utsedd till bästa blandfond. Det är en global mixfond med ett brett mandat som investerar i aktier, räntor, råvaror och valutor, som lyckats ge en hög avkastning till en lägre risk än kategorisnittet.

Det Varberg-baserade fondbolaget Simplicity vann med sin Nordenfond fondkategorin Nordenfonder. Simplicity Norden vann med motiveringen ”Allra lägst risktagande och ändå högre avkastning än snittet i kategorin de senaste fem åren, tillsammans med att Simplicity Norden haft trygga placeringar under nedgången hösten 2018, räcker till vinst efter ett år då många Nordenfonder backade rejält.”

IKC Avkastningsfond vann fondkategorin företagsobligationsfonder. Fonden placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden har haft högst avkastning de senaste fem åren till en lägre risk än snittet.

Utöver de sex priserna i olika fondkategorier delades det även ut tre övergripande priser.

Pris för bästa aktiehus tog Lannebo Fonder hand om. Motiveringen är att de har ”Ett koncentrerat sortiment aktiefonder där alla har högt fondbetyg för de senaste fem åren och alla utom en lyckades bättre än snittet i sin kategori under 2018, gör Lannebo till etta bland aktiva aktieförvaltare i Sverige.”

SPP Fonder anses vara bäst på ränteplaceringar i Sverige. Och sist men inte minst fick Länsförsäkringar pris som årets bästa fondbolag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -