Nervositeten stiger på marknaden

Makroveckan Oron över den globala konjunkturutvecklingen har bidragit till stigande nervositet på finansmarknaden. I veckan väntar ny Brexit-omröstning och intressanta konjunktur- och inflationssignaler.

Det fortsätter att gå lite trögt på världens börser och den svenska börsen backade med 1,3 procent under veckan som gick. Den amerikanska börsen sjönk med 2,2 procent samtidigt som volatiliteten tickade upp en bit.

Det som framför allt driver ner riskviljan är en ökad oro för den globala konjunkturutvecklingen. I förra veckan skruvade ECB ner prognoserna för tillväxten i EMU-området riktigt ordentligt samtidigt som Kinas utrikeshandeln utvecklades överraskande svagt i februari. Oron späddes dessutom på av svaga amerikanska sysselsättningssiffror. Endast 20 000 nya amerikanska jobb skapades i februari.

Det här har bidragit till att även marknadsräntorna rört sig nedåt. Dem amerikanska 10-årsräntan tappande hela 0,14 procentenheter under veckan samtidigt som den tyska motsvarigheten ligger farligt nära nollstrecket med 0,07 procent.

Att ECB utlovade ny, fördelaktig utlåning till europeiska banker bidrog samtidigt till att ränteskillnaden mellan italienska och tyska räntor fortsatte att krympa.

I veckan som kommer lär mycket av marknadens fokus hamna på konjunkturutveckling och inflationssiffror. Dessutom ska det brittiska parlamentet genomföra en ny omröstning om Brexit-avtalet på tisdag.

På tisdag får vi de svenska och amerikanska inflationssiffror för februari. För Sveriges del är det mest intressanta hur mycket lägre den faktiska inflationen är än Riksbankens prognos. Det mesta talar för att inflationen kommer att ticka in i närheten av Riksbankens inflationsmål under kommande månader men sen börja sjunka rejält framåt sommaren. Då det är tänkt att Riksbanken ska leverera sin nästa räntehöjning.

Efter lite högre löneökningar i USA finns en viss risk för att det sätter press uppåt på inflationen. Ännu syns dock inga tecken på det och det lär heller inte synas i februarisiffrorna, om vi får tro analytikernas prognoser.

Håll också koll på de kinesiska siffrorna över industriproduktion och detaljhandel som publiceras natten mot torsdag. Det finns en stor risk att siffrorna kommer att spä på oron kring den kinesiska tillväxten och sätta ytterligare press på riskviljan.

I tisdagens brittiska Brexit-omröstning lutar det mesta fortsatt åt ett nytt nej även om det börjat vacklas i övertygelserna på sina håll. Blir det ett nej vankas nya omröstningar, bland annat om ett utträde utan avtal och ett framskjutande av utträdet. På marknaden lutar man åt att det senare alternativet är det mest troliga och ett sådant utfall skulle kunna ge lite pundstyrka och piggare börser.    

Måndag

Detaljhandelssiffrorna i USA väntas visa på en bättre utveckling när de definitiva siffrorna över försäljningen i januari publiceras. Om inte, så lär det spä på konjunkturoron ytterligare.

 

Tisdag

Den svenska inflation (KPIF) väntas ligga på Riksbankens inflationsmål i februari. Det mesta talar för att inflationen kommer att ligga runt målet även under kommande månader men sjunka under målet framåt sommaren. I USA tickar inflationen på i en takt som förhoppningsvis kan ha en lugnande inverkan på Federal Reserve och hålla eventuella räntehöjningar borta från agendan. Viktigast är ändå den omröstning om Brexit-avtalet som hålls i det brittiska parlamentet.

 

Onsdag

Det skulle inte förvåna om Prosperas mätning av inflationsförväntningarna på penningmarknaden tickar ner en aning efter låga inflationsutfall i början av 2019. I så fall ännu ett bakslag för Riksbanken. Industriproduktionen i EMU-området väntas ha återhämtat sig något i januari efter ett svagt decemberutfall. Nya omröstningar i det brittiska parlamentet, om det inte mot förmodan blev ett ja i tisdagens omröstning.

 

Torsdag

Viktiga siffror över industriproduktion och detaljhandeln i Kina. Visserligen stökar det kinesiska nyåret till underlaget en del men risken är stor att siffrorna blir ännu en bekräftelse på en tydlig avmattning i Kina. Kan slå hårt mot asiatiska börser.

 

Fredag

Inflationen i EMU-området är fortsatt plågsamt låg och förstärker det budskap som ECB gav i förra veckan om trög tillväxt och lågt pristryck. Bank of Japan lämnar räntebesked och möjligen kan banken komma att presentera någon form av stimulansåtgärd, eller i varje fall löften om kommande åtgärder nu när konjunktur och inflation sviktar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -