Kapitalfloden vänder - Risken dras ned

Fondkommentar Efter två månaders börsuppgång ser det nu ut som investerarna har börjat ta ner risken i sina portföljer. Under förra veckan var utflödena från aktier och aktierelaterade produkter den största hittills i år.

Förra veckan var det 10-årsjubileum för aktiemarknadsuppgången på världens börser. Ett jubileum som sammanföll med tydliga nettoutflöden från aktier i både aktiefonder och börshandlade fonder (ETF:er). Det visar statistik från den amerikanska investmentbanken Bofa Merrill Lynch och Factset som tillhanda håller finansiell data på tillgångsflöden.

Efter två månader med stora positiva nettoinflöden till ETF:er är det tydligt att förra veckan vände flödet till betydande nettoutflöden. Även Bofa Merrill Lynch säger i en kommentar att de såg tydliga nettoutflöden för både aktiefonder och aktie-ETF:er hos sina kunder.

Det är inte så konstigt att investerarna tar ner risken efter ett drygt två månader med enormt stark globala börsuppgång. Enligt Bofa Merrill Lynch var förra veckans utflöden väldigt jämnt fördelad mellan olika aktiemarknader.

Men det finns en liten vinnare och det var tillväxtmarknaderna som hade ett litet nettoinflöde. Indiska aktiefonder hade ett marginellt nettoinflöde under veckan. Störst nettoutflöden hade ryska aktiefonder. De kinesiska börserna som rivstartat året hade ett litet nettoutflöden, den första veckan i år med negativa utflöden.

Tidigare i år har det utländska kapitalet flockats till just de lokala kinesiska börserna. Det skrev jag senast om i förra veckans text om hur inkluderingen av kinesiska A-aktier i MSCI:s index skapar stora nettoinflöden till kinesiska aktier. Även de allt mer muntra kommentarerna kring fortskridandet i diskussionerna mellan USA och Kina i handelsavtalsfrågan har sannolikt varit en annan faktor som skapat det nyvaknande intresset under januari och februari.

Frågan är om de globala investerarna som investerar på tillväxtmarknaderna redan tankat sina fonder med nya kinesiska A-aktier och nu börjat leta sig tillbaka till den indiska börsen. Bombaybörsen har haft stora nettoutflöden sedan tidig höst. En trend som fortsatt även i år fram till förra veckan.

På de utvecklade börserna har klassens jumbo Europafonder sett fortsatta stora nettoutflöden. En trend som är både tydligt och lång vid det här laget. Även den exportdrivna Tokyobörsen har haft utflöden under vecka. Investerarna har under veckan också börjat överge amerikanska aktier.’

Men på världens största aktiemarknad, den amerikanska, är bilden lite spretigare. Både småbolag såväl som stora bolag hade nettoutflöden. De olika investeringsstilarna värdebolag och tillväxtbolag hade nettoutflöden. Men ser man på sektornivå hittar vi vinnarna med störst nettoinflöden inom energisektor och fastighetsaktier. Finanssektorn och tekniksektorn hade små men positiva nettoinflöden under veckan.

Det som var lite överraskande förra veckan var att guldfonder som hade sitt största nettoutflöde på 28 veckor.

Det är tydligt att aktieutflödena har styrts till räntefonder. Företagsobligationsfonder som investerar i säkra bolagskrediter hade tillsammans med räntefonder på tillväxtmarknaderna de störst nettoinflödena. Men det spretar även inom tillgångsslaget räntefonder.

Så kallade inflationssäkrade räntefonder har nu sex veckor på raken med utflöden. Fonder med inriktning på tyska statspapper var minst populära och de hade de största veckoutflöden sedan september 2018.

Bofa Merrill Lynchs observationer på förra veckans kapitalflöden på finansmarknaderna bekräftas av flödesdata från Factset. Som indikerar att ETF:er hade betydande nettoutflöden på drygt 2,5 miljarder dollar under veckan som gick. Även här var det jämna utflöden mellan olika ETF:er.

Det som sticker ut med nettoinflöden inom tillgångsslaget aktier är energisektorn, fastighet och en Kina-ETF med riktning på just kinesiska A-aktier. Vi hittar också olika typer av ränte-ETF:er med betydande nettoinflöden. De som har attrahera mest kapital har fokus på korta obligationer.

Som väntar hittar vi världens största ETF SPDR S&P 500 överst på listan med störst nettoutflöden. ETF:n har 257 miljarder dollar under förvaltning. Näst störst nettoutflöden hade Russell  2000 ETF som investerar i amerikanska småbolag.

Det är tydligt i båda rapporterna att efter två månaders stora börsuppgång väljer de globala investerna att flytta kapitalet från aktier till räntor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -