Hedgefondshus lanserar ny blandfond

Fonder Lynx Asset Management som idag förvaltar hedgefonden Lynx lanserar fonden Lynx Active Balanced Fund. Det är en ny form av blandfond som investerar i aktier, räntor och råvaror på global nivå.

Fonden kombinerar systematisk förvaltning med aktiv riskhantering där riskreducerande mekanismer träder ikraft vid ogynnsamma marknadsförhållanden i syfte att reducera förluster.

Lynx Active Balanced Fund har utvecklats av Lynx kvantteam på 30 medarbetare. Förvaltningen är modellbaserad där egenutvecklade algoritmer styr den taktiska allokeringen mellan aktier, räntor och råvaror. Exponering tas via derivat och med hävstång upprätthålls en övergripande risknivå på 8 procent som ligger någorlunda stabilt över tid. Det motsvarar risken i en blandfond med fördelningen 60 procent aktier och 40 procent räntor.

”I de marknadslägen där modellerna signalerar låg till negativ förväntad avkastning för ett eller flera tillgångsslag kommer den totala risknivån för fonden att reduceras och vice versa. Vi räknar med att detta angreppssätt kommer att ge en mer stabil riskprofil jämfört med traditionella blandfonder utan att göra avkall på den långsiktigt förväntade avkastningen”, säger Tobias Rydén, professor i matematisk statistik och en av fondens sex portföljförvaltare.

Fonden fokuserar på risk för att få en mer verklig diversifiering. Fördelningen mellan aktier, räntor och råvaror kommer att variera över tiden beroende på hur underliggande modeller värderar avkastningsmöjligheterna för respektive tillgångsklass i förhållande till risk.

Fondens riktmål mellan tillgångsklasserna är 60 procent aktier, 30 procent räntor och 10 procent investerat i råvaror. Men fonden kommer att vara aktiv och över tid avvika från fondens riktmål beroende på förväntad avkastning för de olika tillgångsklasserna.

Lynx Active Balanced Fund har en årlig fast förvaltningsavgift på 1,2 procent och är dagligt handlad. Minsta insättning är 100 kr. Fonden går att handla genom Avanza och Brummer & Partners.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -