3,5 miljarder gick in i aktiefonder

Privatekonomi Börsuppgången i februari ledde till att nysparandet i fonder ökade till 3,1 miljarder kronor. Korta räntefonder och hedgefonder såldes av till förmån för långa räntefonder och branschfonder.

3,5 miljarder kronor sattes in i aktiefonder under februari, störst var insättningarna i branschfonder. Det framgår av statistik från Fondbolagens Förening.

”Börsuppgången fortsatte under månaden och med det nysparandet i fonder. De aktiva spararna valde i hög grad smalare fondtyper, till exempel branschfonder”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Även fonder i andra marknader, asienfonder och globalfonder hade stora nettoinflöden, medan framför allt Sverigefonder och Europafonder uppvisade nettouttag.

Samtidigt fortsätter den övergripande trenden mot säkrare fondplaceringar med stort inflöde i långa räntefonder.

Totalt 4,4 miljarder kronor sattes in i långa räntefonder i februari, varav 1,5 miljarder utgjorde nettoinsättningar i företagsobligationsfonder.

Korta räntefonder visade störst tapp med nettouttag på 4,8 miljarder, följt av hedgefonder med nettouttag på 0,4 miljard.

”Allt allt fler föredrar långa räntefonder framför korta, kan delvis förklaras av att den räntehöjning som Riksbanken aviserat till hösten känns alltmer avlägsen. De aktiva spararna föredrar därför långa räntefonder, före korta som ju har en löptid på under ett år", säger Gustav Sjöholm

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -