Kolla bredbandet - spara tusenlappar

Privatekonomi Betalar du tusenlappar helt i onödan för ditt snabba bredband? Vilken hastighet behöver du egentligen, och vad ska du mer tänka på? Placera har svaren.

Bredband har blivit en allt viktigare del av vårt liv. Men bredbandsmarknaden är en djungel och det kan vara svårt att jämföra leverantörernas tjänster, priser och villkor.

När du jämför bredband är det viktigt att fundera över vad du ska använda ditt bredband till och hur många användare och uppkopplade enheter hushållet kommer att ha, eftersom det påverkar behovet av hastighet.

”Om du har särskilda önskemål kring tv, IP-telefoni eller extratjänster och support så kan det också spela in. Du bör också fundera över vad du är beredd att betala per månad då priserna kan skilja sig mycket”, säger Karl Eckerlund, grundare av jämförelsesajten bredbandsval.se.

Karl Eckerlund

Placeras genomgång visar att det kan skilja sig så mycket som 1 000 – 1 500 kronor per år i kostnad för ett 100/100 abonnemang, mellan olika leverantörer, och på högre hastigheter är prisskillnaderna ännu större.

Segt internet

Kanske är du en av dem som upplever ditt internet som segt och att det hackar när du tittar på film eller serier. Om du av den anledningen funderar över att ta kontakt med din bredbandsleverantör för att uppgradera abonnemanget, bör du fundera en extra gång.

Problemen uppstår många gånger snarare på grund av andra faktorer än antalet Mbit/sekund.

”När det gäller fast bredband är det oftast problem kopplat till routern som ställer till det. Nuförtiden surfar nästan alla trådlöst vilket gör att routerns kvalitet, placering och antal samtidiga användare påverkar hastigheten”, säger Karl Eckerlund.

”När det kommer till mobila bredband så är det ibland täckning och begränsningar i datapotten som ställer till det”.

Om du upplever problem med ditt internet så kan du också testa att byta frekvens på din router, de flesta moderna routrarna har två frekvenser och kallas då för dual-band.

Trådlösa nätverk går på två frekvensbanden, 2,4 GHz som har längre räckvidd men känsligare för störningar, och 5 GHz som har sämre räckvidd men mindre känslig för störningar. Förenklat kan man säga att du oftast kommer upp i högre hastigheter med 5 GHz-bandet.

Om din enhet och din router stödjer båda frekvenserna så kommer det att dyka upp två olika nätverksnamn (SSID) i nätverksmenyn. Om du har stöd för 5 GHz så slutar nätverksnamnet med 5G.

Fördelen med dual-band är att du själv kan dela upp din nätverkstrafik. Vid till exempel streaming av HD-film, och filöverföringar kan du lägga nätverkstrafiken på 5 GHz-bandet, och vid mindre krävande användning, som surf på nätet kan du använda 2,4 GHz-bandet.

Vissa routrar stödjer båda frekvenserna, men genom så kallad steering. Det innebär att bara ett nätverksnamn visas för din enhet trots att det finns både 2,4 GHz och 5 GHz-nät.

Din enhet väljer sedan att per automatik välja det frekvensband som passar bäst. Steering går att inaktivera i routern om du önskar.

Även den som har bredband via fiber med obegränsad datamängd kan uppleva bredbandet som segt om man har en sämre router eller om för många enheter är uppkopplade via wifi och streamar samtidigt.

Du kan själv kontrollera vilken hastighet du har hemma i olika rum genom att gå in på Bredbandskollen.se och testa. Om hastigheten är högre i ett rum än ett annat, så är det en indikation på att hastigheten försämras på grund av andra faktorer än just hastigheten på ditt bredband. En lösning kan vara att köpa en wifi-förlängare, köpa en bättre router och kontrollera de andra tekniska bitarna.

En tumregel är att ju färre trådlösa enheter du använder, desto mindre störningar. Enheter som inte behöver vara trådlösa kan du därför med fördel koppla direkt med en nätverkskabel.

Vilken hastighet behövs?

Hastigheten är en av de viktigaste faktorerna för konsumenter när de ska välja bredband. Ett sätt för leverantörerna att sticka ut i mängden är att bygga sitt varumärke kring just höga hastigheter och locka med olika erbjudanden för abonnemang med just höga hastigheter. I jakten på hög hastighet betalar många konsumenter för hastigheter som de egentligen inte behöver.

”Det är inte så ofta man utnyttjar bilens topphastighet eller acceleration under några längre stunder, men när man ska köra om och behöver hastigheten så är det bekvämt att ha. Likadant är det med bredbandshastighet. Om man gillar gaming eller jobbar hemifrån och behöver skicka eller ta emot stora filer mot en extern server eller med VPN kan det vara smidigt med en högre hastighet”, säger Karl Eckerlund.

100/10 Mbit/s funkar dock utmärkt för de flesta hushåll, även för stora lägenheter, radhus och villor.

Siffrorna på sidorna om snedstrecket förklarar din upp- och nedladdningshastighet. Det första är nedladdningshastigheten, alltså hur snabbt du kan ladda ner filer, streama film och så vidare. Den andra siffran handlar om uppladdningshastigheten, till exempel om du laddar upp eller skickar stora filer.

”För de allra flesta är nedhastigheten viktigast. E-post, sociala medier och vanliga hemsidor kräver lägre hastigheter medan streaming av videos via tjänster som exempelvis SVT Play, Netflix och så vidare, och spel kräver högre hastigheter”, säger Karl Eckerlund.

”När det kommer till upphastigheten är den viktigare för de som håller på med spel eller interaktiv underhållning. Jobbar du hemifrån eller skickar exempelvis foton och filmer eller sparar i molntjänster kan det också vara skönt med högre upphastighet”.

Jämför bredband

Placeras undersökning visar att det kan löna sig att jämföra bredband. Och genom att ta kontakt med din nuvarande leverantör så finns det möjlighet att förhandla dig till ett lägre pris under en period genom att säga att du funderar över att byta till en annan leverantör. Men det beror också på i vilket område du bor i och hur konkurrensen ser ut just där.  

Enligt Karl Eckerlund så missar många att det är anslutningarna på den specifika adressen som bestämmer vilka bredbandsval du har.

”Bara för att grannen mittemot har en viss leverantör och hastighet betyder inte det alltid att man själv kan få samma erbjudande”.

Priset kan du också få ned beroende på vilken bindningstid du väljer. Det finns både fördelar och nackdelar med bindningstider.

”En bindningstid garanterar ett pris under hela avtalsperioden. Då leverantören med säkerhet vet vilken intäkt de kommer ha kan de ibland erbjuda lite rabatt eller inkludera en router utan extra kostnad. Om abonnemanget inte är bundet finns ju å andra sidan alltid möjligheten att byta leverantör och välja en bättre kampanj”, avslutar Karl Eckerlund.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -