Tunga placerare ökar ETF-innehaven

Fonder Trots ett stökigt fjolår på världens börser fortsatte intresset för ETF-placeringar att växa hos de stora europeiska institutionerna. Snabbast tillväxt var det hos de institutioner som redan använder ETF i sin dagliga förvaltning. Det visar en rapport från Greenwich Associates.

Användningen och den ökade efterfrågan under fjolåret gjorde att de globala inflödena till ETF:er gav det nästa högsta inflödet någonsin på 316 miljarder dollar. Endast slaget av rekordåret 2017, då hela 467 miljarder dollar letat sig till EFT:er. Men då ska man ha i bakhuvudet att 2018 var en volatil marknad där bara investeringar i amerikansk dollar hamnade på plus.

Allokeringen till ETF:er uppgår totalt till 15 procent hos de tillfrågade institutionerna i rapporten. Bland de institutioner som redan tidigare använde sig av ETF:er ökade användandet med hela 50 procent under året som gick. Det visar en rapport från Greenwich Associates gjort på uppdrag av BlackRock, som är världens största kapitalförvaltare med över 6 440 miljarder dollar under förvaltning.

"Under ett år som 2018 när marknadsvolatiliten kom tillbaka till finansmarknaderna vände investerare sig till ETF:er för att fånga avkastning, hantera portföljrisker och satsa på hållbara investeringar.", säger Matti Tammi, chef för iShares Norden hos Blackrock.

Matti Tammi

Rapporten visar att det är stor spridning mellan olika länder i Europa. De spanska institutionerna har kommit längst i sin allokering till ETF:er på hela 26 procent. I norden är allokering fortfarande under snittet med 11 procent.

Användningsområdet är brett, institutionerna använder ETF:er för både strategisk allokering och taktisk allokering. Och jämfört med fjolåret använder nu flera institutioner än tidigare ETF:er för strategiska och långsiktiga investeringar. Det innebär att investeringsperioden är längre än ett år. En tredjedel av investerarna uppger att de har en investeringsperiod i ETF:er som överstiger två år.

I klarspråk innebär en strategisk allokering en målfördelning av tillgångsklasser. Som att en investerare ska ha en balanserad portfölj av 50 procent aktier och 50 procent obligationer. Målfördelningen förväntas vara densamma över tid och portföljen återinvesteras efter behov. Det är en mycket långsiktig investering.

Taktisk allokering har en placeringshorisont som är på kort- och medellångsikt. Taktisk fördelning gör det möjligt för en investerare att flytta in och ut ur eller överviktiga och underviktiga vissa delar av marknaden inom den 50 procentiga strategiska målfördelningen som exempelvis kan vara för aktier.

De största anledningarna till att använda ETF:er i den strategiska allokeringen är för att man får en billig och bra internationell diversifiering. Och oftast representerar ETF:erna en kärnallokering som man har som bas i portföljen. Typiskt är att institutionerna har en bred och billig ETF som är exponerad mot det breda S&P 500 index som bas. Utöver den kan man sedan använda aktiva förvaltningsmandat för att krydda portföljen.

Inom den taktiska allokeringen används ETF:er, då de likvida att köpa och sälja. De ger en snabb och tydlig exponering som är billig och förutsägbar. Ett enkelt verktyg för att hantera riskerna i portföljen.

Greenwich Associates tror på en fortsatt stark tillväxt i institutionella ETF-investeringar för 2019. Där 40 procent av de tillfrågade ETF-investerarna som deltar i rapporten säger att planerar att öka sina ETF-investeringar under det kommande året.

Det var fler faktorer bakom det ökade intresset för ETF:er bland de stora institutionerna. Man pekar främst på tre förklaringar till tillväxten.

En av ETF:ernas främsta fördelar är en enkel och billig användning som tillåter investerare att snabbt och smidigt integrera fonderna i strategier över portföljer och tillgångsklasser. ETF:er är kostnadseffektiva och operationellt lätt att öka eller minska. Den ökade volatiliten och turbulensen på börserna under fjolåret ökade sannolikt behovet för snabba och effektiva taktiska omallokeringar.

Indexrevolution som pågått det senaste årtiondet fortsätter. Det innebär att europeiska institutioner är på jakt efter billiga indexplaceringar. Och de fortsätter att flytta tillgångar från aktiv förvaltning till indexstrategier. Hela 84 procent uppger att ETF och börshandlade fonder var det populäraste instrumenten för en indexponering. Den här faktorn är den som ligger bakom de ökade tillgångsflöden till ETF:er.

En trend som sannolikt kommer att fortsätta under 2019, eftersom institutionernas allokering till indexstrategier fortfarande ligger en bra bit under vad som anses vara optimala nivåer.

Vikten av att integrera hållbarhet och hållbara investeringar så kallade ESG-investeringar (ESG: miljö, socialt ansvar och ägarstyrning) i investeringsprocessen har ökat markant hos de euroepiska institutionerna det senaste året. Här uppger när hälften av institutionerna i undersökningen att de använder ETF:er som sitt primära verktyg för att uppnå dessa ESG-kriterier.

Det är en trend som ser ut att fortsätta. Nästan hälften av investerarna i studien räknar med att ha mer än 50 procent av sina totala tillgångar under förvaltning med ESG-kriterier inom de närmaste fem åren.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -