Sopaktierna växer och blir dyrare

Börs Mängden sopor i världen kommer att öka i takt med växande befolkning och större välstånd. Amerikanska sophanteringsaktier är dyra jämfört med europeiska konkurrenter.

En portfölj bestående av världens största sophanteringsaktier har stigit drygt 15 procent senaste året.

Världens största noterade sophanteringsföretag är amerikanska Waste Management. Bolaget har ett börsvärde på drygt 42 miljarder dollar.

Waste Management har flera kända delägare som Bill och Melinda Gates stiftelse som äger drygt 4 procent av bolaget.

2018 omsatte Waste Management 14,91 miljarder dollar, jämfört med 14,49 miljarder dollar 2017. Vinsten per aktie blev 4,45 dollar för 2018 jämfört med 4,41 dollar året innan.

För 2019 spår bolaget en omsättningstillväxt på mellan 2,5 och 4 procent.

Drygt hälften av bolagets omsättning kommer från avfallsinsamling. 19 procent från deponering och 8 procent från återvinning.

Med ett p/e-tal på 23 för innevarande år går det inte att säga att bolaget är billigt. PEG-talet som visar hur bolagets framtida tillväxt värderas ligger på drygt 2, vilket också är förhållandevis dyrt.

Senaste året är Waste Managementaktien upp 17 procent.

Näst största noterade sophanteringsaktien är amerikanska Republic Services. Marknadsvärdet är på 25 miljarder dollar. Sophantering står för 63 procent av omsättningen. Resterande del kommer från deponering och återvinning.

Under 2018 blev vinsten per aktie 3,09 dollar, vilket var 27 procent högre jämfört med året innan. För 2019 spås en vinst per aktie på 3,24 dollar.

Även Republic Services handlas till p/e-tal på långt över 20 och även här är PEG-talen på långt över 2.

Största europeiska sophanteringsaktien är franska Veolia Environnement med ett marknadsvärde på omräknat 12,4 miljarder dollar.

Här är värderingen något mer modest med ett p/e-tal på 16 för innevarande år. PEG-talen som talar om hur framtida tillväxt värderas är också förhållandevis låga.

Veolia Environnements största del är dricksvattenförsörjning och vattenrening. Denna del står för 44 procent av omsättningen. Avfallshanteringsdelen står för 36 procent av intjäningen.

Bolaget finns i hela världen. Frankrike är dock största marknaden med en andel på 22 procent av omsättningen.

Totalt ökade omsättningen från 24,8 miljarder euro 2017 till 25,9 miljarder euro 2018. Senaste året är aktien oförändrad. Direktavkastningen är runt 5 procent.

Likaledes fransknoterade Suez är nummer två i Europa när det gäller avfallshanteringstjänster. Suez sysslar liksom Veolia Environnement även med dricksvattenförsörjning och vattenrening.

Drygt 30 procent av omsättningen genereras i Frankrike. Suezaktien handlas till ett p/e-tal på 18 för innevarande år. Aktien har stått still under de senaste tolv månaderna.

Även om jämförelsen inte är perfekt så värderas europeiska sophanteringsaktier generellt sett lägre än amerikanska konkurrenter.

Andra amerikanska sop- och avfallshanteringsaktier som Waste Connections, Stericycle, Clean Harbors och Advanced Disposal Services handlas också till höga multiplar.

Samtliga bolag gynnas dock av att sopökningstrenden knappast lär avta under de kommande åren. Samtidigt som regelverken när det gäller återvinning och sophantering sannolikt kommer att stramas åt betydligt framöver.

I Norden finns ingen renodlad sophanteringsaktie, men en aktie som gynnas av striktare regelverk för sophantering och mer återvinning är norska Tomra

Varje år produceras drygt 2 miljarder ton sopor i världen. I genomsnitt hamnar 99 procent av det vi köper i soporna inom loppet av sex månader.

Andelen sopor väntas enligt Världsbanken stiga till 3,4 miljarder ton år 2050 i takt med att världsbefolkningen ökar.

Största delen av världens sopor deponeras utan att tas tillvara trots att det skulle vara möjligt och nödvändigt. Av EU:s sopor hamnar hälften direkt på sophögen. Endast 36 procent tas tillvara för återvinning.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Följ mig på Twitter

Aktie Marknadsvärde miljarder USD P/e %, 1 år
Waste Management 42,3 23 17
Republic Services 25,2 24 16
Waste Connections 16,4 34 14
Veolia Environnement  12,4 16 1
Umicore 11 27 13
Suez 7,9 18 0
Stericycle Inc 4,3 25 -25
Tomra 3,9 43 72
Clean Harbors 3,7 39 30
Advanced Disposal Services 2,3 76 17
       
Källa: Marketscreener      
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -