Så funkar föräldraförsäkringen

Privatekonomi Föräldraförsäkringen kan upplevas som snårig och det finns fallgropar. Placera hjälper dig att undvika de största fällorna och få ut de största ekonomiska fördelarna.

Tack vare den svenska föräldraförsäkringen har du möjlighet att vara hemma med ditt barn i totalt 480 dagar med ersättning från Försäkringskassan.

Enkelt förklarat så får du under 390 av dessa dagar hög ersättning, och under 90 dagar låg ersättning. Tar du ut sju dagar i veckan motsvarar föräldradagarna cirka 13 månader med hög ersättning och tre månader med låg.

Dagar på sjukpenningnivå

Ersättningen du får kallas föräldrapenning. 390 dagar av de totalt 480 dagarna baseras föräldrapenningen på din sjukpenningnivå (SGI).

Föräldrapenningen beräknas per dag, och varierar därför per månad beroende på hur många dagar månaden har. Skatten som dras på föräldrapenning är normalt 30 procent, vilket är högre än på lön, eftersom du till exempel inte har jobbskatteavdrag när du får föräldrapenning.

För att få 80 procent av din SGI så behöver du ta ut ersättning sju dagar per vecka. Vill du vara hemma längre med barnet, eller spara dagar, kan du ta ut färre dagar än så, till exempel fem dagar per vecka. Då landar ersättningen istället på runt 60 - 70 procent av inkomsten.

Det är vanligt att arbetsgivaren, framförallt inom kollektivavtalen, skjuter till så kallad föräldralön, så du kommer upp i 90 procent av din lön. Men bara upp till och med en viss ålder på barnet, oftast tills det är tre månader eller ett år.

Har du en inkomst som är högre än Försäkringskassans tak för föräldrapenning så ger alltså arbetsgivaren dig mer. Kolla vad som gäller för dig.

Så beräknas SGI

SGI räknas ut genom att du tar din årsinkomst före skatt x 12. Om du till exempel tjänar 28 000 kronor per månad så blir din SGI 339 500 kronor. Själva ersättningen du får räknas ut som SGI x 0,80 x 0,97. I det här fallet blir årsersättningen alltså 263 452 kronor.

För att få fram ersättningen per dag så delar du summan med 365 (263 452 / 365 = 722 kronor. Om du tar ut 30 dagar per månad får du 21 660 kronor, före skatt.

Taket för intjäning till SGI är en årslön på tio prisbasbelopp (1 pbb 46 500 kr). 2019 innebär det en årslön på 465 000 kronor per år, månadslön 38 750 kronor, och är således den lön som ger maximal föräldrapenning.

Dagar på lägstanivå

Utöver SGI-dagarna så får du 180 kronor per dag under 90 dagar vilket kallas dagar på lägstanivå. För dessa dagar har det ingen betydelse för hur mycket du tjänar, ersättningen är densamma oavsett.

Du väljer själv hur du vill fördela dagarna mellan sjukpenningnivå och lägstanivå, men de första 180 dagarna som tas ut måste vara på sjukpenningnivå.

Öronmärkta föräldradagar

Av de totalt 480 föräldradagarna så är 90 dagar, alltså tre månader, personliga för föräldrar till barn födda från och med 2016. De återstående 210 dagarna går att överlåta sinsemellan. Teoretiskt skulle det alltså gå att den ena föräldern får 90 dagar, och den andra 390 dagar. Om barnet är fött före 2016 gäller att 60 dagar, alltså två månader var är personliga.

Under barnets första år så kan ni, om ni är två föräldrar, ta ut maximalt 30 dubbeldagar. Det betyder att båda kan ta ut föräldrapenning för samma dagar. Men det går inte att ta dubbeldagarna från de dagar som är reserverade för respektive förälder.

Spara dagar?

Beroende på när ditt barn är fött ser reglerna för uttag lite olika ut. Om barnet föddes före den 1 januari 2014 så kan du spara föräldradagar fram till och med den dag barnet avslutat första året i grundskolan.

Om barnet däremot är fött 1 januari 2014 eller senare, så kan du spara föräldradagar till barnets tolvårsdag. Men när barnet fyller fyra år får du bara ha 96 sparade dagar kvar, oavsett om det är dagar på lägstanivå, eller på sjukpenningnivå, resten brinner inne.

Oftast är det dagar på lägstanivå som försvinner, eftersom de ger betydligt mindre i ersättning än dagarna på sjukpenningnivå.

Dessa dagar går dock att ta ut även under helger, om föräldern/föräldrarna gått tillbaka till arbetet och inte har möjlighet att vara föräldraledig, och barnet är på väg att fylla fyra år. Det kan ge drygt 1 400 kronor per månad extra i plånboken.

Tittar man på hur många dagar som i genomsnitt togs ut per barn födda 2009, fram till att de fyllde åtta år, så handlar det om 448 dagar, enligt statistik från Försäkringskassan. 

Av dem togs 109 dagar ut av män och 340 dagar av kvinnor. 

Vabba under föräldraledigheten

Om ditt barn är över åtta månader så kan hon eller han vabbas, även om du är föräldraledig. Det betyder alltså att du kan ansöka om vab om ditt barn blir sjukt, men bara om barnet är inskrivet på sjukhus, och på så vis spara dina föräldradagar.

Och om du som är föräldraledig blir sjuk kan du ansöka om sjukpenningdagar istället för att använda föräldradagar.

Minskad SGI och pension

Om du tar ut föräldraledighet utan ersättning, till exempel fyra dagar i veckan fast du är ledig alla sju, så kan det påverka din intjäning till pensionen.

Blir kvinnan gravid före det första barnet är ett år och nio månader, så får ni behålla den tidigare föräldrapenningsnivån. Dröjer det längre riskerar man en lägre SGI om man till exempel går ner i deltid efter första barnet.

Om du är föräldraledig efter att ditt barn fyllt ett år måste du ta ut minst fem hela föräldradagar per vecka för att behålla din tidigare SGI.

Du som är gravid har rätt att ta ut föräldrapenning från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning.

Fler föräldradagar? 

En familjevecka ska införas enligt vår nya regering, vilket innebär att arbetande föräldrar, till barn mellan 4 och 16 år får tre lediga dagar var inom ramen för föräldraförsäkringen, som de kan ta ut när barnen inte kan vara i förskola, eller skola. Ensamma vårdnadshavare får sex dagar. Exakt när de nya dagarna ska införas är ännu inte bestämt. 

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -