Kinesisk revolution styr om flödet

Fondkommentar Delar av finansmarknaden överraskades när den globala indexberäknaren MSCI kablade ut nyheten att de snabbar på processen med att inkludera kinesiska A-aktier i flera av sina index.

MSCI har i vanlig ordning genomfört en grundlig analys och samlat in kommentarer och synpunkter från det stora internationella investerarkollektivet. Det gör att de stora spelarna har haft ett informationsförsprång och känt vart pendeln svänger.

Resultatet blir att vikten för kinesiska A-aktier ökar från dagens 0,7 procent till 3,3 procent i det viktiga MSCI Emerging Markets Index, som är flaggskeppsindexet på tillväxtmarknaderna. Det uppskattas att 1 900 miljarder dollar i olika typer av fonder följer MSCI Emerging Markets Index. Nu förstår man magnituden och att en snabbare inkluderingsprocess påverkar kapitalflödena markant i år.

Först backar vi bandet. Det ha varit en lång resa som de kinesiska myndigheterna började med 2002 för att få inkludera kinesiska A-aktier i index.

Då skapade man licenser för utländska investerare så de kunde handla aktier noterade på de fastlandskinesiska börserna. Under många år var det en dialog mellan kinesiska myndigheter och MSCI. Listan över frågor som man ville förbättra var lång. Det handlade om skatter, ägarfrågor som minoritetsskydd och mycket mer.

Först i juni 2017 kom det riktigt stora positivt beslutet från MSCI. Då hade man bestämt att börja inkludera kinesiska A-aktier med start 2018. I maj och augusti i fjol inkluderades totalt 239 kinesiska A-aktier med en inkluderingsfaktor på 5 procent. Det var ett första steg att inkludera kinesiska A-aktierna vilket gav en totalvikt på 0,7 procent i MSCI Emerging Markets index.

Enligt uppskattningar från den schweiziska storbanken UBS gav indexförändringen under fjolåret ett nettoinflöde från utländska investerare på 18,4 miljarder dollar. Men det är betydligt mer kapital än så som nu står på spel.

De kinesiska myndigheterna har fortsatt att jobba med de underliggande krav de fått av MSCI. Det leder till MSCI har ökat tempot i inkluderingen av kinesiska A-aktier, vilket var budskapet i nyheten.

MSCI:s beslut innebär att fler kinesiska A-aktier ska ingå i MSCI index. Man ökar andelen från dagens 5 procent till en inkluderingsfaktor på 20 procent. Det sker det vid tre tillfällen under 2019 i maj, augusti och november. Men den största nyheten är att man i det sista steget inkluderar även 168 kinesiska A-aktier, för medelstora bolag. Och att 27 aktier kommer från ChiNext, den kinesiska motsvarigheten till USA:s Nasdaq-marknad.

Tidigare var det kommunicerat att det som nu genomförs under 2019 skulle vara genomfört i maj 2020. Den tyska kapitalförvaltaren Allianz Global Investors tror att förändringen kommer att leda till nettoinflöden på 70 miljarder dollar. Andra aktörer som Morgan Stanley Investment Management spår ett nettoinflöde på hela 125 miljarder dollar i år.

Förändringen med kinesiska A-aktier påverkar flera viktiga index utöver MSCI Emerging Markets index.

I det asiatiska indexet MSCI Asia ex Japan är ökningen ännu större. Andelen kinesiska A-aktier ökar från dagens 0,8 procent till 4 procent i november 2019. Även MSCI All Countries World Index som är ett globalindex som innehåller tillväxtmarknadsländer påverkas. Men i betydligt mindre skala. Här ökar värdet från 0,1 procent till 0,42 procent.

Ett ökat tempo i inkluderingsprocessen skapar onekligen många ringar på vattnet. För att de inte ska blir för stora förändringar hos fondförvaltarna så väljer man att göra förändringen i tre steg under året. Och man passar även på att inkludera två nya länder i MSCI Emerging Markets index. Saudiarabiska aktier inkluderas under två av tillfällena i maj och augusti. MSCI har även valt att ge Argentina tillväxtmarknadsstatus från tidigare gränsmarknadsstatus. Argentinska aktier inkluderas i maj.

Det vittnar inte minst årets uppgång på de kinesiska fastlandsbörserna om. I år har de lokala kinesiska börserna i Shanghai och Shenzhen rusat med över 20 procent, efter bland annat stora utländska inflöden av kapital. Allianz Global Investors uppskattar att utländska institutioner har nettoköpt kinesiska A-aktier för 16 miljarder dollar under januari och februari. En typ av så kallad ”front running” inför beslutet som man visste skulle komma.

Det finns statistik som visar att runt hälften av alla tillväxtmarknadsfonder som har MSCI Emerging Markets Index som jämförelseindex, har varit underinvesterade eller inte har någon exponering alls mot kinesiska A-aktier. Det har fungerat hyggligt när vikten bara varit 0,7 procent. Men att ha en stor undervikt i fonden när kinesiska A-aktier når 3,3 procent är det få aktörer som vill ha. Det är sannolikt en faktor som gör att vi ser nya flöden till de kinesiska fastlandsbörserna.

Man får inte glömma bort att värderingen för kinesiska A-aktier är lägre än snittet för tillväxtmarknadsaktier. Och de ger investerarna möjlighet att investera i nya sektorer. Bland nykomlingarna hittar vi flera bolags inom snabbväxande sektorer som hälsovård och teknik. Och inte minst de 27 bolagen som är noterade på den Nasdaq-liknande listan ChiNext på Shenzhenbörsen har intressant tillväxt.

ChiNext   
Bolag  
CONTEMPORARY AMP A(HK-C) Capital Goods
WENS FOODSTUFF A (HK-C) Food Beverage & Tobacco
SHENZHEN MINDRAY A(HK-C) Health Care Equipment & Services
EAST MONEY INFO A (HK-C) Diversified Financials
AIER EYE HOSP A(HK-C) Health Care Equipment & Services
CHONGQING ZHIFEI A(HK-C) Pharmaceuticals, Biotechnology & Life Sciences
SHENZHEN INOVANC A(HK-C) Capital Goods
LEPU MEDICAL A (HK-C) Health Care Equipment & Services
MANGO EXCELLENT A (HK-C) Retailing
WALVAX BIOTECH A (HK-C) Pharmaceuticals, Biotechnology & Life Sciences
CHAOZHOU THREE A (HK-C) Technology Hardware & Equipment
SONGCHENG PERF A (HK-C) Consumer Services
LENS TECHNOLOGY A (HK-C) Technology Hardware & Equipment
BEIJING ENLIGHT A (HK-C) Media & Entertainment
WUXI LEAD INTG A (HK-C) Technology Hardware & Equipment
BEIJING ORIGNWTR A(HK-C) Commercial & Professional Services
BGI GENOMICS A (HK-C) Pharmaceuticals, Biotechnology & Life Sciences
YEALINK NETWORK A (HK-C) Technology Hardware & Equipment
SIASUN ROBOT A (HK-C) Capital Goods
HANGZHOU TIGER A (HK-C) Pharmaceuticals, Biotechnology & Life Sciences
BEIJING SANJU A (HK-C) Materials
SHENZHEN SUNWAY A (HK-C) Technology Hardware & Equipment
WANGSU SCIENCE A (HK-C) Software & Services
SHENZHEN KANGTAI A(HK-C) Pharmaceuticals, Biotechnology & Life Sciences
LEYARD OPTOELEC A (HK-C) Technology Hardware & Equipment
QINGDAO TGOOD A (HK-C) Capital Goods

 

Det ökade nettoinflödet från utländska institutioner är välkommet. Det är en förutsättning för att de lokala kinesiska börserna ska utvecklas. Fram till årsskiftet har de lokala kinesiska börserna varit en spelplan för kinesiska snabbfotade småsparare. Hela 85 procent av handel uppskattas varit drivet av den typen av sparare, vilket skapar stora svängningar på börserna.

Man har skäl att tro att den lilla andel av handeln som varit en mer långsiktig placering från stora fonder på bara 15 procent kommer att öka betydligt. Med ett ökat ägande från utländska institutioner i kinesiska A-aktier kommer det att tvinga fram en ökad genomlysningen hos bolagen. Och ge mindre svängningar på börserna.

Den långsiktiga trenden på finansmarknaden är att kinesiska A-aktier sannolikt kommer att inkluderas till 100 procent på sikt. Då kommer Kinas totala andel av MSCI Emerging Markets Index vara runt 50 procent.

Men det är en fortsatt lång väg dit och det kommer att krävas ytterligare uppoffringar. En av de stora frågorna är att termins- och derivatmarknaden är i sin linda och den erbjuder inte möjligheter till fullgoda alternativ för riskhantering. Bland de mindre frågorna är att det inte är harmoniserade helgdagar på fastlandsbörserna och Hongkong-börsen.

UBS uppskattar ett totalt nettoinflöde på runt 370 miljarder dollar till kinesiska A-aktier när bolagen är inkluderad till 100 procent. Och då räknas den kinesiska aktiemarknaden som världens nästa största efter den amerikanska.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -