Hexagon köpvärd trots uppgången

Aktieanalys Hexagon-aktien har inlett året starkt efter fjolårets kursfall. Operativt avslutades 2018 med bra medvind och de långsiktiga utsikterna är ljusa. Vi gillar fortfarande aktien.

Hexagon-aktien hade ett minusår i fjol. Till följd av ett kursras på nära 30 procent under årets sista fyra månader blev facit för helåret en nedgång på en knapp procent. Hexagon sveptes med i den allmänna konjunkturfrossa som drabbade Stockholmsbörsen. Värderingen är hög och många valde att säkra upp kursvinster från de senaste åren när börsen föll under hösten.

Några stora tillväxtproblem förefaller dock inte Hexagon ha ännu. Organiskt ökade försäljningen med 5 procent i fjärde kvartalet. Lönsamheten förbättrades och vinsten per aktie ökade med 11 procent justerat för engångsposter.

Det fjärde kvartalet är säsongsmässigt starkt för Hexagon och jämförelsesiffrorna från 2017 var tuffa. Tillväxtsiffrorna för helåret 2018 var något starkare än för det fjärde kvartalet enskilt.

När Melker Schörling tog över huvudägarskapet i Hexagon för drygt 20 år sedan var det ett rätt yvigt konglomerat. Idag är koncernen fokuserat mot mätteknik i olika former. Hexagon har hård- och mjukvara för att mäta, kartlägga och simulera exempelvis geografiska miljöer, fysiska objekt eller industriella processer.

Bolagets sensorer, scanners, kameror och mjukvara används inom tillväxtområden som automatisering, smarta fabriker, internet of things, virtual reality och autonoma fordon. Alla dessa områden kräver nämligen insamling och bearbetning av stora mängder data.

Verksamheten är global och försäljningen fördelas med cirka 30 procent vardera i Västeuropa, Nordamerika och Asien (Kina står på egen hand för 15 procent). Kundlistan är också bred men lantmäteri, olje- och gruvnäringen och elektroniktillverkare är stora kundsegment.

Tillväxten har varit stark de senaste åren för Hexagon. Omsättningen har de senaste fem åren ökat med 55 procent och resultatet på sista raden har fördubblats. Rörelsemarginalen har förbättrats med nära 4 procentenheter och landade för 2018 på knappt 25 procent.

Hexagon jobbar med femårsplaner och målsättningarna brukar sättas högt. I den senaste planen som sträcker sig fram till och med 2021 är ambitionen att lyfta marginalen till mellan 27 och 28 procent. Målsättningen för årlig tillväxt är mellan 8-10 procent varav 3-5 procent via förvärv.

Innovationer och nya produkter är vid sidan om förvärv en viktig drivare av den väntade underliggande tillväxten på 5 procent om året. Hexagon investerar årligen 10-12 procent av omsättningen i forskning och utveckling.

Förvärv är som sagt också en viktig del av tillväxtplanen. Under fjolåret genomfördes tio förvärv och av den totala tillväxten på 9 procent i det fjärde kvartalet svarade förvärv för 4 procentenheter medan 5 procent var organisk tillväxt.

Hexagon har starka kassaflöden och kan därför finansiera ett högt förvärvstempo. Skuldsättningen vid årsskiftet motsvarade 1,7 gånger rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda.

Av bolagets två huvuddivisioner var det Industrial Enterprise Solutions som noterade den starkaste underliggande tillväxten i fjärde kvartalet: 6 procent. Geospatial Enterprise Solutions ökade med 5 procent organiskt, tyngt bland annat av underområdet Safety & Infrastructure som backade 13 procent.

Det är svag efterfrågan från den amerikanska militären som drar ned omsättningen. Åtgärder har satts in för att förbättra utvecklingen under 2019. Övriga områden noterade dock bra underliggande tillväxt i kvartalet.

Vd Ola Rollén skriver i bokslutsrapporten att han trots osäkerheten kring världsekonomin är övertygad om Hexagons förmåga att fortsätta växa och stärka lönsamheten. Hexagons starka finansiella ställning borgar enligt vd:n för att man har resurser att fortsätta expandera verksamheten och leverera på sina långsiktiga finansiella mål.

Ola Rollén

De analytiker som bevakar Hexagon räknar dock i snitt inte med att bolaget når hela vägen fram till sin målsättning. Snittprognosen för omsättningen 2021 ligger enligt Factset på drygt 4,5 miljarder euro eller en dryg procent under botten på det intervall Hexagon siktar mot. Rörelsemarginalen väntas då ligga på 26,4 procent, även det under målet.

För de båda närmaste åren är snittprognoserna vinster per aktie på 23,39 kronor respektive 25,37 kronor. Det ger p/e-tal på 21,0 respektive 19,4. Det är högt men i nivå med historiska nivåer.

Utdelningen för 2018 föreslås bli 0,59 euro vilket ger en direktavkastning på 1,3 procent.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 39 232 42 534 44 859 47 691
Rörelsemarg., % 24,7 25,3 25,9 26,5
Vinst/aktie, sek 20,97 23,39 25,37 27,77
Utdelning, sek 6,16 6,75 7,35 8,02
Källa: Factset        

 

Efter svackan under avslutningen av fjolåret har Hexagon-aktien inlett 2019 med en kraftfull återhämtning. Kursen är upp 20 procent sedan årsskiftet. Den är dock fortfarande 10 procent under fjolårets toppnivå.

Sett över längre tid har Hexagon-aktien haft en urstark utveckling. Tillväxtmodellen har fungerat och med väl valda förvärv har bolaget skaffat sig starka positioner inom några av de hetaste industriella teknikområdena. Samtidigt som man växt kraftigt på översta raden har Hexagon även bantat ned kapitalbindningen, förbättrat marginalerna och ökat på kassaflödena. Skuldsättningen var ett problem för tio år sedan när finanskrisen slog till, men den ligger betydligt lägre idag.

Med kunder inom bygg, fordon, olja och industri är Hexagon knappast okänsligt för konjunkturförändringar. Efterfrågan drivs dock av starka underliggande trender och Hexagons tekniker bidrar inte i första hand till ökade volymer utan till förbättrad effektivitet. En relativt hög andel försäljning av mjukvarulicenser och service stabiliserar också intäktsflödena något.

Som vi såg i höstas är Hexagon-aktien inte utan risker. Med hög värdering följer också höga krav och från tid till annan väljer investerarna att rusa mot utgången. Den långsiktiga kurstrenden är dock stark. Fjolåret avslutades i god medvind och även på längre sikt är utsikterna fortsatt ljusa. Ambitionsnivån internt är också hög för de kommande åren.

Sammantaget tycker vi fortsatt att Hexagon-aktien är köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexagon B Köp 488,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -