Goda nyheter ger börserna bra start

Makroveckan Förhoppningen om att ett handelsavtal mellan Kina och USA börjar närma sig kan ge veckan en bra start. Dessutom ska den kinesiska ledningen presentera sina ekonomiska prioriteringar för kommande år.

Det var en lite lugnare vecka på finansmarknaderna under veckan som gick. Den svenska börsen sjönk med 0,6 procent medan den amerikanska steg med 0,4 procent. Marknadsräntorna rörde sig något uppåt och den svenska kronan fick en välbehövlig knuff uppåt.

Det senare berodde bland annat på överraskande starka, svenska BNP-siffror för fjolåret sista kvartal och ett något högre inköpschefsindex för industrin än väntat.

Både Brexit-frågan och handelsförhandlingarna mellan Kina och USA rör sig numera framåt.

När det gäller handelsfrågan är det nu ganska braskande rubriker om att ett avtal är nära. Donald Trump har också uppmanat Kina att ta bort alla tullar på amerikanska jordbruksprodukter, uppenbarligen i hopp om att det skulle få förhandlingarna att flyta på ännu bättre. Dessutom planeras ett möte mellan Trump och den kinesiske presidenten Xi Jinping runt den 27 mars.

De här nyheterna lär ge den här börsveckan en bra start.

För att fortsätta på Kina-spåret väntas den politiska ledningen under tisdagen presentera de ekonomiska prioriteringarna för kommande år samt ett tillväxtmål för 2019. På marknaden gissar man att det nya tillväxtmålet kommer att ligga i spannet 6,0 – 6,5 procent. Att jämföra med ”omkring 6,5 procent” för 2018.

Och för att återkoppla till Trump så har han gått till ny attack mot den amerikanska centralbanken och åter pekat ut Fed-chefen Jerome Powell som ett hot mot amerikansk ekonomi. Det här sätter ordentlig press på banken inför fortsättningen. Därför blir det också lite extra fokus på den regionala konjunkturrapport (Beige book) som publiceras på onsdagskvällen samt fredagens amerikanska sysselsättningssiffror. Tecken på stigande löner och/eller inflation sätter Federal Reserve i en obekväm sits och ökar osäkerheten kring den framtida räntesättningen.

På tisdag publiceras februari månads inköpschefsindex för tjänstesektorn. Stabila siffror väntas och det ger förhoppningsvis lite ökade förhoppningar kring den globala konjunkturen. För industrin ser det just nu ganska mörkt ut.

På torsdag meddelar ECB sitt räntebeslut. Inga ränteförändringar väntas så det är mest fokus på vad Mario Draghi säger om den ekonomiska utvecklingen på den efterföljande presskonferensen. Möjligen tar han även upp möjliga stimulansåtgärder om konjunkturen i EMU-området skulle vika ner ytterligare. Inte minst för att visa att centralbankens verktygslåda inte är helt tömd.

På fredag kommer, förutom de amerikanska sysselsättningssiffrorna, även de kinesiska handelsbalanssiffrorna för februari.

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha tickat uppåt. Något annat vore förvånande sett till styrkan som aktiemarknaden uppvisat i inledningen av året. Konjunktursiffrorna ser däremot allt mörkare ut.

Tisdag

Inköpscheferna i tjänstesektorn visar konjunkturkorten. Förhoppningen är stabila index som pekar mot fortsatt tillväxt i tjänstesektorn nu när industrin hackar lite grann. Det amerikanska indexet väntas ha stigit från en redan hög nivå. Vi är också nyfikna på SCB:s hårda data över industriproduktion och orderingång eftersom snabba indikatorer för industrins utveckling pekar åt lite olika håll.

Onsdag

USA:s handelsbalans för december väntas visa på stigande underskott. Det ökar pressen på Trump att få till en handelslösning med Kina, även om det också är ett tecken på en växande amerikansk ekonomi. Federal Reserve publicerar sin sammanställning av det ekonomiska läget i olika centralbanksdistrikt och det ska förhoppningsvis peka på fortsatt stabil tillväxt.

Torsdag

Siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Vi är spända på siffrorna, inte minst mot bakgrund av allt försiktigare svenska hushåll. Annars fullt fokus på ECB:s räntebesked. Inga ränteförändringar väntas så det mesta kommer att handla om vad bankens ekonomer och Mario Draghi säger om den svaga tillväxten i EMU-området. Möjligen kan han också diskuteras några alternativ till framtida stimulanser.   

 

Fredag

 

Viktiga kinesiska handelssiffror publiceras någon gång under natten mot fredag. Nya svaghetstecken kan sätta press på börsen men siffrorna är dessutom lite svårtolkade beroende på det kinesiska nyåret som inföll 5 februari. Det mesta av marknadens fokus lär annars hamna på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för februari. Håll ett särskilt öga på löneökningarna som, om de skjuter fart, kan sätta Federal Reserve i en prekär situation.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -