Köpvärda fonder september - så gick det

Uvärdering Årets börsrally har nästan lyckats få de flesta fondmarknader på plus när vi ser på det senaste halvårets avkastning. Och några har faktiskt avkastat riktigt bra

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför september 2018.

Tillväxtmarknadsfonder lyser som det senaste halvårets fondsstjärnor. I både Latinamerika och Östeuropa når fonderna upp till en tvåsiffrig avkastning mätt i kronor. Ryssland som normalt utgör runt 60 procent i Östeuropafonder, har stigit i genomsnitt med 10,5 procent. Där landar också avkastningen för Östeuropafonderna. Men regionens riktiga fondraket är Turkietfonder, där genomsnittsfonden avkastat hela 33 procent. Turkiet utgör oftast en andel på runt 10 procent.

Latinamerikafonderna har lyckats med en nästan 20-procentig avkastning det senaste halvåret. Den brasilianska börsen har varit drivande och lyft Brasilienfonderna som lyckats klå Turkietfonderna med en nästan 35 procentig avkastning. Mellan 50 till 60 procent av en Latinamerikafond består av brasilianska bolag.

De bredaste aktiefonderna är Globalfonder. De har inte lyckats nå positiv avkastning under halvåret utan backat med dryga procenten. Sämre avkastning har det varit för Sverigefonderna det senaste halvåret. De har i genomsnitt backat med knappt 6 procent.

Världens största aktiemarknad, den amerikanska, har backat lite mer än globalfonden. Vilket är bättre än Europafonder som haft motvind och tappat nästan 5 procent i värde.

Det senaste halvåret har kronan fortsatt tappati värde. Mest har dollar stigit i värde mot den svenska kronan med knappt tre procent. Eurons uppgång har varit mer modest och landar på knappa procenten.

Hade inte den svenska kronan fortsatt sin kräftgång mot både euron och den amerikanska dollarn skulle fonder som placerar utomlands haft en svagare avkastning vid omräkning till svenska kronor.

Tre av fonderna har lyckats komma upp till positiv avkastning under halvåret och även slagit sina kategoriindex. Men ser vi relativt fondernas kategoriindex har sju av fondvalen presterat bättre.

Vi gjorde ett fondbyte inför september. Jupiter European Growth fick lämna plats för Länsförsäkringar Japan Indexnära. Fonden har tyvärr inte nått upp till fondkategorins avkastningssnitt. Den stora anledningen är att fonden största innehav det tyska betaltjänstbolaget Wirecard som väger 9 procent, backat över 30 procent sedan den sista januari.

Aktien rasade efter två negativa artiklar i brittiska Financial Times. Artiklarna beskriver missförhållanden hos Wirecards verksamhet i Asien. Trots flera dementier från Wirecard har aktien tappat stort. Placera har varit i kontakt med förvaltarna som fortfarande tror på bolaget som de varit investerade i sedan 2012.

Den fond som haft den tyngsta perioden är Swedbank Robur Ny Teknik. Fonden har haft en turbulent period och förvaltarna har valt att sluta under hösten. Placera valde att ta ut fonden från Placeras köpvärda fonder i oktober. Fonden har backat med drygt 11 procent vilket är betydligt mer än kategorisnittet för teknikfonder.

Det bör tilläggas att fondkategorin ny teknik till stor del består av globala teknikfonder med storbolagsfokus. Det är till viss del en kontrast till Swedbank Robur Ny teknik som har ett tydligt fokus på små- och medelstora nordiska innovativa bolag.

Den tredje fonden som inte lyckats klå sitt kategorisnitt är blandfonden Sensor Sverige Select.

Det är tydligt att alla tre fonder som inte orkat upp till sina respektive kategorisnitt har en tydlig lutning mot tillväxtaktier i sina fondportföljer. Den typen av aktier som tog mycket stryk under det fjärdekvartalet.

Blandfonden Carnegie Strategifond har högst avkastning det senaste halvåret av alla fonder. Fokus på stabila, defensiva värdebolag vilket betalat sig under halvåret. De båda låg riskfonderna som fokuserar på räntesparande, har precis klarat av att leverera positiv avkastning under halvåret. Samtidig har de varit bra val i sina respektive fondkategorier. Där de levererat betydligt bättre avkastning än sina kategorisnitt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -