Det ser ljust ut - och det ser farligt ut

Vår marknadssyn Världens börser har fortsatt att ånga på under februari medan konjunkturen tyvärr rör sig lite åt det andra hållet. Risken för rekyler har därmed ökat även om momentum på börsen fortfarande talar för aktier.

Den fantastiska börsresa som inledde 2019 har fortsatt i februari. Den svenska börsen har gått upp med 4,3 procent i februari och uppgången för året summerar nu till dryga 12 procent. Vi talar nu om en av de bästa börsstarterna någonsin och den svenska börsen parkerar högt upp på vinnarlistan. Ännu saknas dock några procent för att hela fjolårets svaga avslutning ska vara fullt återhämtad.

Orsakerna till börseuforin är flera men det går inte att bortse från att en hel del av börsuppgången har sin grund i att fjolårets börsnedgång blev överdriven och numera framstår som lite panikartad.

Viktigt för vändningen är också att räntorna gått ner och de åtstramningar av penningpolitiken som tidigare låg i korten numera är som bortblåsta.

USA, 10-årig ränta

Fed-chefen Jerome Powell har tydligt bytt fot och återupprepar ständigt budskapet att den amerikanska centralbanken numera befinner sig i ett vänteläge. Viktigt är också att Federal Reserve lutar åt att, redan i höst, avsluta sin bantning av den massiva obligationsportfölj som byggdes upp under krisåren. Prissättningen på räntemarknaden indikerar också att nästa steg på räntetrappan blir en sänkning.

Även ECB och Riksbanken lär vila på hanen då inflationen fortsätter att gäcka båda dessa centralbanker.  

Att handelsförhandlingarna mellan Kina och USA går framåt och slutdatum för förhandlingarna skjutits fram har också varit positivt för börsklimatet. Visserligen är det än så länge mer vackra ord än substantiella resultat som kommit ut från förhandlingarna, men tydligt är ändå att man på finansmarknaden nu börjar tro på ett avtal. Det här märks bland annat i form av en urstark kinesisk börs och en starkare yuan.

När det gäller Brexit-frågan gör analytikerna bedömningen att det blir någon form av lösning där Storbritannien undviker att krascha ut ur EU, utan någon form av avtal. Det troligaste utfallet är att datumet för utträdet skjuts fram även om det ska erkännas att förvirringen kring Brexit-processen är minst sagt stor. Något som också tycks gälla brittiska politiker och fortfarande är alla möjliga utfall kvar på bordet. Fortsatt pundstyrka talar dock för att de flesta på marknaden tar den stigande förvirringen med viss ro.

Rapportperioden bjöd visserligen på lite blandad kompott men när den nu kan börja summeras så har det ändå varit övervägande positiva överraskningar. Det gäller i såväl USA som Sverige.

Så långt allt gott och väl för börsen men konjunkturen fortsätter att gäcka oss. Redan inför februari varnade vi för att en svagare konjunktur skulle kunna pressa riskaptiten och leda till vinsthemtagningar, och även om så inte skedde tycker vi att det finns anledning att göra det även inför mars. Konjunkturindikatorerna fortsätter att peka nedåt, framför allt i industrin, och det är egentligen bara USA som har någon form av stabil konjunkturutveckling.

Sverige går i sin tur lite på tvärs mot övriga världen. Här är industriföretagen förhållandevis optimistiska, i alla fall enligt Konjunkturinstitutets mätningar, medan hushåll och tjänsteföretag har en betydligt mer skeptisk syn på den ekonomiska utvecklingen.

När det gäller den globala konjunkturen spretar det dock i bedömningarna och en övervägande del av analytikerkåren räknar fortfarande med att en djupare lågkonjunktur ska kunna undvikas och att indikatorerna snart ska börja stabiliseras. Man pekar bland annat på ett tillfälliga faktorer pressat tillväxten i Europa och att tidigare aviserade kinesiska stimulanser snart ska börja ge effekt.

När vi nu blickar fram mot våren så är vår bedömning att finansmarknaden ändå tagit ut det mesta av eventuellt goda nyheter i förskott.

Visserligen lär det inte bli någon ny amerikanska räntehöjning i närtid men för att en räntesänkning ska bli aktuell, givet ett stramt resursläge, krävs svagare konjunktursignaler och/eller förnyad turbulens på finansmarknaden. Inget av det ska vara goda nyheter för börsen.

Handelsförhandlingarna rör sig visserligen framåt och presidenterna Trump och Xi Jinping planerar ett möte i slutet av mars. Vi tror att det blir svårt att hamra fram ett avtal som innehåller mer än kinesiska löften om att köpa mer av amerikanska varor till dess. USA:s chefsförhandlare Robert Lighthizer förhåller sig i alla fall skeptisk.

En lösning av Brexit-frågan som skulle innebära annat än en kortsiktig lättnad på finansmarknaden är också svår att se i dagsläget. Det skulle i så fall vara ett brittiskt beslut om att stanna kvar i EU. Något som i dagsläget förefaller osannolikt.

Frågan är också om man ska se på konjunkturglaset som halvfullt eller halvtomt? Vi lutar åt det senare alternativet men är beredda att vika oss om, och när, konjunkturindikatorerna börjar stabiliseras. Det som kanske skrämmer oss allra mest är att det finns tecken på att världshandeln redan börjat krympa. Något som normalt bara sker i samband med djupare kriser. Det ska dock poängteras att det än så länge rör sig om så små rörelser i siffrorna att det i bästa fall bara handlar om brus i statistiken.

Det finns också en del tecken på att institutionella placerare och hedgefonder blivit lite mer skeptiska till börsutvecklingen framöver. Nu är det långt ifrån alltid som dessa har rätt i sin bedömning men det kan i alla fall konstateras att det nog i flera fall kliar i fingrarna att låsa in en del av det, som i många fall, redan rör sig om en hel, normal årsavkastning.

Nu har vi varit lite väl försiktiga i inledningen av 2019 och det ska också tas med i beräkningen. Vi väljer därför att hålla fast vid en aktieandel på 50 procent i vårt allokeringsförlag för mars. Framför allt I väntan på bättre konjunktursignaler.

Däremot tycker vi att det kan finnas anledning för den som varit tungt investerad och lyckosam i inledningen av året att skydda en del av sin avkastning. För även om vi långsiktigt tror på aktiemarknaden så har vi under de senaste åren sett hur likande börsuppgångar fått ett abrupt slut.

Vårt allokeringsförlag för mars blir därmed 50 procent aktier och 50 procent räntor eller kassa.

En nymodighet är att vi överger begreppet alternativa placeringar. Framöver kommer vi istället att försöka hitta ett, eller flera, placeringsalternativ som vi tycker är intressanta i det korta perspektivet. 

Marsutgåvan av Placeras Strategidokument

Tio köpvärda fonder i Mars

Placeras köpvärda aktier i mars

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -