Två aktier med köpsignaler

Teknisk analys Invettechs tekniska analyser visar på köpsignaler för två aktier inom adminstration och kommunikation. Däremot får ett hälsobolag säljsignaler.

Stockholmsbörsens OMXSPI-index inledde veckan med en nedgång på 0.27 procent. Index har som helhet utvecklats mycket starkt sedan årsskiftet och närmar sig motståndsnivån strax under 600 punkter. Ett brott upp genom motståndet är positivt för indexet. Stöd finns vid 568 punkter. Ett starkt positivt momentum med 21-dagars RSI-värde på 75 ger indikation om optimism och kortsiktig styrka vilket är positivt för indexet.

Investtechs hausseindex står i 60 på kort sikt och 49 på lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på kort sikt, medan det på lång sikt i första hand indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister.

Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 309 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 107. Köpandelen på månadsbasis är därmed 74 procent. På årsbasis är köpandelen mycket hög med 75 procent.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Fortnox som levererar webbaserade ekonomi och administrationslösningar befinner sig i en stigande trendkanal på kort, medellång och lång sikt. Det indikerar att investerare stadigt över tid har betalt allt högre priser för att köpa in sig i aktien och att köpintresset ökar. Det ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskning på aktier i stigande trendkanaler.

Aktiekursen har nu nått en all-time high notering på 87 kronor som signalerar en vidare uppgång på medellång sikt (1-6 månader). Aktien saknar motstånd och vid reaktion ned återfinns stöd vid cirka 85 kronor. En starkt positiv volymbalans och ett starkt positivt kortsiktigt momentum med ett RSI-värde på 76 indikerar mer aggressiva köpare och en ökad positivism bland investerare och stärker trendbilden i aktien. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

CLX Communications som erbjuder kommunikationstjänster till företag befinner sig i en stigande trendkanal på kort och medellång sikt. Det indikerar att investerare har betalt allt högre priser över tid för att köpa in sig i aktien och att köpintresset ökar. Aktien steg kraftigt på årsrapporten som presenterades den 22 februari. Stigande trender ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskning på aktier i stigande trendkanaler.

Aktien saknar motstånd på medellång sikt (1-6 månader) men kan på lång sikt (1-6 kvartal) möta på motstånd vid tidigare kurstoppar runt 137 kronor. Vid reaktion ned återfinns stöd vid cirka 112 kronor på medellång sikt. En starkt positiv volymbalans och ett positivt momentum indikerar positivism bland investerarna och stärker trendbilden i aktien. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Midsona som specialiserat sig på produkter inom hälsolivsmedel, egenvård och hygien ligger i en fallande trendkanalen på kort och medellång sikt. Det indikerar att intresset bland investerarna är avtagande och att investerare över tid har sålt till stadigt lägre kurser för att komma ur aktien. Enligt Investtechs forskning på aktier i fallande trendkanaler så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling i aktien.

Aktien har en neutral volymbalans som indikeras med gula pilar i grafen och ett starkt negativt momentum med ett svagt RSI-21 värde på bara 27 på medellång sikt (indikeras med grön färg i kursgrafen). Detta bekräftar trendbilden och indikerar ökad pessimism bland investerarna och försvagar aktien ytterligare. På medellång sikt har aktien stöd vid cirka 51 kronor och vid en rekyl upp möter aktien motstånd vid cirka 58 kronor. Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckligt tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 4,5 månader respektive 1,5 års sikt har gett starkast signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -