Aktier finansierar hans företagsdröm

Privatekonomi Patrik är bara 24 år men har redan lyckats spara ihop en bit över en miljon kronor och har tusentals följare i den egna podden. Nu är siktet inställt på att aktiehandeln ska förverkliga företagsdrömmen och de egna projekten.

Patriks resa mot första miljonen började när han fick några fonder värda 30 000 kronor som hans föräldrar sparat åt honom. Nu siktar han på att bli ekonomiskt fri vid 30 för att kunna ägna sin tid åt aktiehandel och egna projekt.

”Jag planerar att bli ekonomiskt fri om några år, men det är inte pension jag är ute efter, jag kommer fortsätta arbeta med mina projekt men vill ha den frihet och valmöjlighet att göra det jag vill. Jag kan tycka det är skönt ibland att inte göra någonting i några dagar men sedan blir jag väldigt rastlös, jag är alldeles för rastlös för att gå i pension”, säger han.

Förutom att ägna sig åt börsen, arbetar Patrik inom industrin, driver ett e-handelsföretag och den nya podcasten Pengarpodden.

”Jag har drivit podden sedan december vilket inte är så lång tid, men den växer väldigt fort och har flera tusen lyssnare per avsnitt. Jag tjänar inga pengar på den för tillfället, men jag ser det som att jag bygger upp något långsiktigt som skapar värde och bygger upp ett förtroende hos lyssnarskaran”.

När han planerar att säga upp sin anställning räknar han med att klara sig på 3 - 5 miljoner kronor, med en årlig avkastning på cirka 5 procent per år, vilket skulle inbringa 150 000 kronor i avkastning per år, eller 12 500 kronor i månaden.

”Det skulle många ha svårt att leva på, men tanken är som sagt att avsluta mitt vanliga traditionella arbete för att istället arbeta med mina egna projekt och mitt företag”.

Patrik tjänar omkring 26 000 kronor efter skatt varje månad, och sparar av det 15 – 18 000 kronor för att nå sitt mål om ekonomisk frihet.

”Du behöver inte vara raketforskare för att investera dina pengar, jag har aldrig varit särskilt duktig i skolan och det har gått bra för mig. Alla kan egentligen komma igång med att spara och investera sina pengar, men få kommer orka gå hela vägen”.

Patrik och sambon delar på de gemensamma kostnaderna, men har inte delad ekonomi i övrigt.

”Vi har låg hyra, en liten bil som inte kostar så mycket, vi lagar matlådor varje vecka och så vidare. Vilket gör att vi kan hålla låga omkostnader”.

Men trots att han sparar nästan 60 - 70 procent av lönen så upplever han inte att det är någon större uppoffring. En del av pengarna investeras i det egna företaget, medan en del går till aktieinköp.

”Sparande och investeringar är ett av mina största intressen. Det gör att jag tycker det är roligt att spara och investera mina pengar”.

Även fast Patrik räknar med att bli ekonomiskt fri vid 30, så beskriver han det bara som början på en lång resa.

”Sparande och investeringar är oftast inga snabba pengar, utan det handlar om att långsiktigt bygga upp något. Jag brukar tänka ibland att ju mer pengar jag har, desto mer pengar kan jag potentiellt skapa i form av avkastning”.

I den långsiktiga aktieportföljen äger han Karo Pharma, Swedencare, Investor och en liten andel H&M som han köpt på låga nivåer.

”Min långsiktiga strategi är att försöka hitta bolag som växer mycket och som kommer att öka sina vinster på längre sikt. I många fall tänker jag för mig själv ”var är bolaget om tre-fem år”, och ”kommer bolaget öka sin vinst på längre sikt?”, och sedan tänker jag även ”hur ska bolaget öka sin vinst på längre sikt?”. Kan jag förstå och svara på dessa frågor, så kan det vara intressant”.

Patrik köpte sina första aktier när han var 19 år. Till en början blev det några storbolag, främst investmentbolag som Investor, Kinnevik och Lundbergföretagen, som sedan kompletterades med några mindre bolag med intressanta framtidsutsikter.

Sedan han började med aktiehandel så har han legat på ungefär 14 procent per år i avkastning och under 2018 stängde portföljen på plus 12 procent, vilket kan jämföras med Stockholmsbörsen som var ner ungefär 7 procent.

Grunden i sparandet är att jobba med riskspridning, men samtidigt få god avkastning på pengarna. En av strategierna för att minimera risken är att minska det tilltänkta beloppet han ska köpa för.

Tumregeln är att köpa för 10 - 25 procent av det ursprungliga beloppet. Därefter avvaktar han och ser hur det utvecklas, och beroende på utfall så går han in med lite mer, för att i vissa fall köpa 100 procent av beloppet han tänkt från början.

En annan strategi är att din aktuella ålder ska spegla hur stor procentuell andel räntor ska du ha i din portfölj.

”Om du exempelvis är 35 år så kan du ha 35 procent räntor och resterande 65 procent i aktiefonder eller aktier och detta representerar en låg riskprofil”.

Nyligen har Patrik börjat titta på onoterade bolag som han ser stor potential i.

”Börsen ligger ungefär på värderingar 14x. På onoterade innehav kan du i vissa fall hitta bolag inom vissa branscher till värderingar på 2-4x. Det innebär alltså, att du flyttar pengar från börsen med värderingar på 14x till onoterade bolag på i vissa fall värderingar på 2-4x. Vilket ändå får anses som intressanta investeringsmöjligheter”.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -