Småspararna hamstrar Swedbankaktier

Börs Sedan i onsdags har Swedbankaktien fallit 18 procent till följd av anklagelser om penningtvätt i Baltikum. Under samma period har antalet aktieägare hos Avanza ökat kraftigt.

Sedan Swedbankaktien började ta ordentligt med stryk i samband med SVT:s Uppdrags Gransknings avslöjande om förmodad penningtvätt i Baltikum har antalet aktieägare hos nätbanken Avanza skjutit i höjden.

Innan nyheten briserade hade Swedbank 33 746 aktieägare hos Avanza. Under onsdagens, torsdagens och fredagens handel ökade antalet Swedbankaktieägare hos Avanza till inte mindre än 48 990 stycken.

Det betyder att antalet Avanzakunder som passat på att köpa under raset var 15 255 stycken. Det motsvarar en ökning med 45 procent på tre handelsdagar.

Vid årsskiftet fanns det 31 992 Swedbankaktieägare hos Avanza.

Även storbanken Nordea har fått många nya aktieägare hos Avanzadepåerna. Sedan årsskiftet har antalet ökat från 37 426 till 46 440.

SEB och Handelsbanken har bara fått ett mindre antal nya aktieägare hos Avanza.  

Under de senaste dagarna turbulens har fyra banker gett nya rekommendationer om Swedbank tre av dessa har sänkt sina respektive riktkurser som nu ligger mellan 173 kronor per aktie upp till 208 kronor, enligt Factset. Den genomsnittliga riktkursen för Swebankaktien är just nu 216 kronor.

Det är givetvis omöjligt att avgöra om aktiespekulanterna gör rätt i att köpa Swedbankaktien när den rasar. Citigroups bankanalyschef Ronit Ghose sa nyligen i en Bloombergintervju att:

"Är det något som blev tydligt under 2018 så var det att inte springa in och köpa dippar". Han hade då Danske Bank i åtanke.

Danske Banks aktie har rasat med drygt 50 procent under de senaste tolv månaderna till följd av penningtvättsanklagelser i Estland.

Faran med att köpa ett bolag som är under granskning är att det riskerar att komma ytterligare negativa nyheter som sätter mer press på aktiekursen framöver.

Uppdrag Granskning presenterade i förra veckan uppgifter om att 40 miljarder kronor i tvättade ryska pengar kunnat härledas från Danske Bank till konton i Swedbank.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -