Glada börser trotsar ljumma siffror

Makrokommentar Börsoptimismen fortsätter att spira och hoppet står bland annat till framgångar i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. I veckan kommer viktiga konjunkturdata som både kan hjälpa och stjälpa börshumöret.

Trots en tidvis ganska skakig resa fortsatte världens börser sin resa uppåt under förra veckan. Den svenska börsen steg med 0,9 procent och uppgången under februari summerar nu till nära 5 procent. Därmed parkerar sig den svenska börsen högt på börstoppen.

Åt andra hållet går det för den svenska kronan som tappade rejält efter det svaga inflationsutfallet i januari. En euro kostar nu 10,59 kronor och en amerikansk dollar 9,33 kronor. Även de svenska räntorna har sjunkit på alla löptider.

Börsoptimismen fortsätter att trotsa ljumma konjunkturdata från i stort sett hela världen exklusive USA. De här veckan blir därför högintressant med flera tunga makrosiffror.

Veckan har annars börjat med att både Donald Trump och Theresa May flyttat fram sina respektive slutdatum för handelsförhandlingarna respektive den avgörande Brexit-omröstningen. I det senare fallet väntar dock en intressant debatt och omröstning kring detaljer under onsdagen.

Under onsdagen publiceras barometerindikatorer för Sverige och EMU-området och förhoppningen är att de inte ska sjunka till riktiga krisnivåer.

Natten mot torsdag kommer de viktiga kinesiska inköpschefsindexen för februari. Här ligger förväntningarna på ett svagt industriindex men ett stabilt tjänsteindex.

På fredag publiceras inköpschefsindexen för stora delar av världen och förhoppningen är att den nedåtgående trenden ska brytas. Risken ligger ändå på nedsidan.

Under fredagen publiceras dessutom inflationssiffror för EMU-området och det mesta talar för ett svagt utfall.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan. Chicago Fed släpper sitt aktivitetsindex för januari.

 

Tisdag

Bostadsbyggande i USA väntas ha sjunkit något i januari efter att ha avslutat fjolåret starkt. Hushållshumöret väntas ha stärkts nu när statsapparaten fungerar igen. Fed-chefen Jerome Powell håller tal inför senatens bankutskott och väntas återupprepa ett mjukt räntebesked. Federal Reserve kanske främsta oro är den svaga utvecklingen i övriga delar av världen.

 

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina mätningar av humöret bland hushåll och företag. Möjligen skulle hushållshumöret kunna studsa upp en bit när vi äntligen fått en regering på plats. Annars är just det svaga hushållshumöret lite av en gåta. En stark konfidensindikator i industrin har hållit uppe barometerindikatorn. Brexit-debatt i det brittiska parlamentet med osäkert utfall.

 

Torsdag

Viktigt kinesiskt inköpschefsindex för industrin respektive tjänstesektorn publiceras under natten mot torsdag. Svaga siffror skulle troligen pressa de asiatiska börserna. Vi väntar oss en ganska stark svensk tillväxt under fjolårets sista kvartal, efter de överraskande svaga BNP-siffrorna för tredje kvartalet.

 

Fredag

Viktig makrodag när det publiceras en strid ström av inköpschefsindex. Marknadens förhoppning är att indexen håller sig hyfsat stabila och inte fortsätter sin lite dystra trend. Det skulle kunna bidra till att hålla uppe börshumöret. Den ursprungligt satta tidsfristen för handelsförhandlingarna mellan USA och Kina går ut.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -