Ketchupaktien rasar på börsen

Börs Mattillverkaren Kraft Heinz aktie rasar på börsen i New York efter ett svagt kvartalsresultat med sänkt utdelning, stora nedskrivningar och sänkta prognoser. Fallet drar med sig Berkshire Hathaways aktie.

Kraft Heinz redovisar ett justerat resultatet per aktie på 0,84 dollar i det fjärde kvartalet, mot väntade 0,94 dollar enligt en prognossammanställning av Bloomberg.

Nettoomsättningen blev 6,89 miljarder dollar. Väntat var 6,94 miljarder dollar.

Under rapportsamtalet sade Kraft Heinz att man tänker kapa kvartalsutdelningarna med 0,40 dollar, vilket i årstakt blir en utdelning på 1,60 dollar per aktie mot tidigare 2,50 dollar per aktie. I procenttermer är det en reducering av utdelningen med 36 procent. 

Kraft Heinz har även tagit nedskrivningar på 15,4 miljarder dollar relaterat till tidigare förvärv och det framkom också att bolagets redovisningspraxis utreds av SEC.

Under rapportsamtalet sade bolaget också att man tänker sälja vissa varumärken och tillgångar. Pengarna från dessa affärer ska användas till för att minska ned på skulderna.

För 2019 räknar Kraft Heinz med ett ebitda-resultat på mellan 6,3 och 6,5 miljarder dollar, vilket är lägre än vad analytikerna förväntar sig.

Klockan 15:52 var aktien ner 27 procent.

Till följd av raset sänker Barclays vinstprognosen för investmentbolaget Berkshire Hathaway i det fjärde kvartalet. För A-aktien sänks prognosen till 1 726 dollar från 3 522 dollar och för B-aktien till 1,15 dollar från 2,35 dollar.

Berkshire äger 27 procent i Kraft Heinz. Fredagens ras motsvarar ett tapp på 2,5 miljarder dollar i Berkshires portfölj.

Därtill är Berkshire starkt exponerade mot försäkringsbolagen och fjärde kvartalet var fullt med naturkatastrofer, allt ifrån orkanen Michael till vildbränderna i Kalifornien.

"Vi räknar med att också de påverkar negativt Berkshires intjäning", skriver Barclays i ett analysbrev. 

Banken behåller dock riktkursen på 375 000 dollar för Berkshires A-aktie och 250 dollar för B-aktien. Det motsvarar en uppsida på 21,8 procent för båda aktieslagen från torsdagens stängning.

Berkshire släpper sin rapport för fjärde kvartalet på lördag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -