Hög värdering, bra direktavkastning

Coor Coor hade kraftig medvind i fjol och det bör synas i resultaten i år. Aktien är inte direkt billig men den lockar med hög direktavkastning och en relativt konjunkturstabil verksamhet.

Stark tillväxt präglade 2018 för Coor Service Management. Organiskt ökade omsättningen med 10 procent under året. Förvärv och valutaeffekter lyfte den sammanlagda tillväxten till hela 23 procent. Tyvärr har inte resultaten hängt med alls lika bra. På sista raden backade resultatet med 45 procent.

Det är en kombination av engångskostnader, bland annat i samband med förvärv, marginaleffekten från många förlängda och nystartade kontrakt, valutaeffekter och skattejusteringar som lett till vinsttappet. Justerat för engångsposterna ökade rörelseresultatet före nedskrivningar, ebita, med 5 procent för helåret.

Coor ägnar sig åt så kallad facility management, FM. Det är tjänster inom arbetsplats- och fastighetsservice som till exempel städning, personalmatsalar, reception, säkerhet och posthantering. Totalt erbjuder Coor ett hundratal olika tjänster som kunderna kan köpa antingen en och en, kombinerade eller som helhetslösningar.

Helhetslösningar kallas i branschen för Integrated Facilitiy Management, IFM. Coor är marknadsledare i Norden inom IFM-uppdrag som utgör cirka 70 procent av omsättningen i koncernen.

IFM-uppdragen är stora och lönsamma men de senaste åren har Coor även satsat mer på att få in små- och medelstora kunder med enskilda uppdrag. Detta för att få ett jämnare flöde av uppdrag och för att inte få en allt för liten kundbas där förlusten av enskilda kontrakt får en kraftig påverkan.

Sverige är Coors huvudmarknad och den svarade under 2018 för 50 procent av omsättningen. Sverige är även den mest lönsamma marknaden för Coor så andelen av resultatet är högre. Norge stod för 25 procent av omsättningen, Danmark för 18 och Finland för 7 procent.

Det är inte den svenska marknaden som varit drivande i den starka organiska tillväxten 2018. I Sverige noterades en underliggande tillväxt på 6 procent. De tre mindre marknaderna växte däremot alla mellan 15 och 19 procent organiskt.

I Danmark har Coor även genomfört ett större förvärv vilket lett till att omsättningen totalt sett mer än dubblats under 2018. Bolaget Elite Miljö köptes i början av 2018 för drygt 300 Mkr. Elite Miljö hade dock lägre lönsamhet och har därför spätt ut marginalerna i Coor Danmark under året. I fjärde kvartalet hade en del synergier hunnit slå igenom men den justerade rörelsemarginalen var ändå en hel procentenhet lägre än för ett år sedan.

Rörelsemarginalen inte bara i Danmark utan på samtliga marknader hamnar även under press av den starka underliggande tillväxten. Coor har netto under 2018 fått in 18 nya större kontrakt värda 360 Mkr om året. Samtidigt har kontrakt värda 2,6 miljarder kronor i årlig omsättning löpt ut varav 91 procent förlängts. Lönsamheten är alltid lite sämre i början av nya eller förlängda kontrakt då Coor prioriterar servicekvalitet före marginaler. Det tar ett antal månader att nå full lönsamhet i de nya/förlängda uppdragen.

Coors kostnader är till stor del rörliga och bolaget har låga behov av kapital för investeringar eller för att finansiera rörelsen. Kassaflödena kan därför gå till utdelningar och till förvärv. Sedan börsnoteringen 2015 har förvärven varit relativt få men under 2018 genomfördes tre affärer för totalt cirka 435 Mkr.

Att Coor har lättare att hitta förvärvsobjekt hänger delvis ihop med satsningen på leverans av enstaka FM-tjänster. Tidigare har Coor främst letat efter större IFM-leverantörer. Att hitta bolag inriktade mot enstaka tjänster är lättare. Särskilt fokus ligger på tillväxt inom fastighetsservice, lokalvård och mat & dryck.

De analytiker som bevakar Coor väntar sig i snitt enligt databasen Factset en tillväxt innevarande räkenskapsår på 7 procent. Med färre engångsposter och förmodat lägre intrimningskostnader tar lönsamheten ett stort kliv uppåt jämfört med 2018. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 2,79 kronor. För 2020 är snittprognosen 3,21 kronor.

P/e-talen för de båda kommande åren ligger för närvarande på 25,6 respektive 22,3.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 9 489 10 084 10 579
Rörelsemarg., % 2,3 4,2 4,5
Vinst/aktie, sek 1,10 2,79 3,21
Utdelning, sek 4,00 4,17 4,33
Källa: Factset      

Den höga värderingen kommer sig av att Coor gör stora nedskrivningar av goodwillvärden till följd av tidigare genomförda förvärv. Det sänker det redovisade resultatet men påverkar inte kassaflödena och inte heller utdelningarna. Bolagets målsättning är att dela ut minst hälften av det justerade resultatet före av- och nedskrivningar.

Justerar vi för av- och nedskrivningar värderas Coors rörelse till 12,8 respektive 11,8 gånger resultatet. Det är i linje med hur aktien värderats de senaste åren och fortfarande högre än konkurrenter som Sodexo och ISS.

Utdelningen för 2018 föreslås bli 4 kronor per aktie varav hälften är en extrautdelning. Det ger en direktavkastning på 5,4 procent. Estimaten för de närmaste åren ger direktavkastningar på 5,6 procent respektive 5,9 procent.

Coor-aktien har haft en bra, om än lite svajig, kursutveckling de senaste åren. Den svaga resultatutvecklingen under 2018 har bidragit till att tidvis skapa lite turbulens. Fjolårets starka tillväxt bör dock under innevarande år växla ut i ett klart förbättrat resultat i takt med att alla nya och förlängda kontrakt når full lönsamhet.

Verksamheten är i sig inte särskilt konjunkturkänslig vilket är positivt i dagens lite oroliga läge. Skulle tiderna bli sämre framöver så finns det pengar att spara in för kunderna genom att lägga ut kontorstjänster och fastighetsservice på Coor istället för att sköta det själva.

Värderingen är som sagt åt det höga hållet men Coor-aktien erbjuder också en attraktiv kombination av en grundstabil och konjunkturokänslig verksamhet och en bra direktavkastning. Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Coor Service Management Hold. Köp 75,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -