Världens längsta utdelningshöjarsviter

Börs Utdelningsjägare älskar aktier som årligen höjer utdelningen. Världens längsta utdelningshöjarsviter finns på de amerikanska börserna.

Nu står vi på tröskeln till utdelningssäsongen. Sveriges främsta utdelningsaktier fastighetsbolagen Hufvudstaden och Castellum har båda meddelat att de kommer att höja sina respektive utdelningar för 22:a respektive 21:a året i rad.

Vill man hitta riktigt långa utdelningshöjarsviter får man dock söka sig till USA.

Det amerikanska vatten- och kraftbolaget American State Waters har den längsta utdelningshöjarhistoriken av alla noterade börsföretag.

Den 14 augusti 2018 höjde American State Waters sin kvartalsvisa utdelning från 25,5 cent till 27,5 cent. Det var den 64:e gången i rad som utdelningen årligen höjts. Vi får hålla oss till tåls till sommaren innan vi vet om det blir en 65:e höjning i rad.

American States Water sköter en del av dricksvattenförsörjningen i delstaten Kalifornien. Börsvärdet uppgår till 2,5 miljarder dollar. Direktavkastningen på nuvarande kurs är 1,6 procent.

Näst längsta utdelningshöjarsviterna har industrikonglomeratet Dover och Northwest Natural Gas som höjt sina utdelningar till aktieägarna varje år under de senaste 63 åren.

Dover sysslar med allt från plast och förbrukningsartiklar till verktyg för gas- och oljesektorn. Aktien har backat 8 procent under de senaste tolv månaderna. P/e-talet ligger på drygt 19. Bolaget ger en direktavkastning på 2,2 procent.

Northwest Natural Holdingaktien är upp 19 procent under senaste året. Aktien ger en direktavkastning på drygt 3 procent.

Bolaget sysslar med att förse industrier och hushåll i delstaterna Oregon och Washington med naturgas. Totalt förser bolaget över 730 000 hushåll med naturgas.

Elektronikkonglomeratet Emerson Electric, bilreservdelsdistributören Genuine Parts, maskintillverkaren Parker-Hannifin och det multinationella dagligvaruföretaget Procter & Gamble har alla årligen höjt utdelningen varje under de senaste 62 åren.

Mest känt av dessa är sannolikt Procter & Gamble som äger varumärken som Ariel, Always, Oral B och Braun.

Bolagen ger mellan 1,9 till 3 procent i direktavkastning på nuvarande aktiekurser.

Aktie Antal år med höjd utdelning Direktavkastning %
American States Water 64 1,6
Dover 63 2,22
Northwest Natural Holding 63 3,08
Emerson Electric 62 2,98
Genuine Parts 62 2,81
Parker-Hannifin 62 1,89
Procter & Gamble 62 2,95
3M 61 2,86
Cincinnati Financial 58 2,69
Coca-Cola 56 3,17
Farmers & Merchants 56 1,9
Johnson & Johnson 56 2,73
Lancaster Colony 56 1,61
Lowe's Companies 56 2
Colgate-Palmolive 55 2,59
Nordson 55 1,07
Hormel Foods 53 1,97
ABM Industries 52 2,08
California Water Service 52 1,55
Tootsie Roll 52 1,01
Commerce Bancshares 51 1,73
Federal Realty Inv. Trust 51 3,01
SJW 51 2,01
Stanley Black & Decker 51 2,09
Stepan Company 51 1,16
Target 51 3,6
Altria Group 49 6,63
H.B. Fuller 49 1,34
Sysco 49 2,37
     
Källa: Finanzen.net    

 

Andra kända aktier på listan över aktierna med de längsta utdelningssviterna är konglomeratet 3M, dryckestillverkaren Coca-Cola, konglomeratet Johnson & Johnson, konsumentvarubolaget Colgate-Palmolive och verkstadsbolaget Stanley Black & Decker.

Högst direktavkastning bland aktierna med de längsta utdelningshöjarserierna har Altria Group. Altria Group hette tidigare Philip Morris. Aktien ger 6,6 procents direktavkastning. 89 procent av bolagets omsättning kommer från tobak och tobaksprodukter. Resterande delen kommer från rökfria produkter och vin.

Annars ger företagen på listan inte några skyghöga direktavkastningar. Investerarna i de här aktierna är medvetna om att utdelningen med mycket stor sannolikhet kommer att höjas regelbundet, vilket gör aktierna populära. Det ska väldigt mycket till för att ett bolag som höjt utdelningen regelbundet i över 50 år ska sluta höja.

På svenska börsen finns inte samma utdelningshöjarhistorik som i USA. I Sverige är det fastighetsbolaget Hufvudstaden som har den längsta sviten som nu ligger på 22 år av höjda utdelningar i följd.

Hufvudstaden förvärvar och förvaltar kontors- och butikslokaler i centrala Stockholm och Göteborg. Största ägare Hufvudstaden är Lundbergföretagen med drygt 45 procent av aktierna.

Efter Hufvudstaden kommer fastighetsbolaget Castellum som nu har höjt utdelningen årligen 21 år i följd. Castellum har höjt utdelningen varje år ända sedan börsintroduktionen i maj 1997.

I år valde bolaget att höja utdelningen från 5,3 kronor per aktie till 6,2 kronor per aktie fördelat på två tillfällen.

Castellum äger kommersiella fastigheter i Storgöteborg, Öresundsområdet, Storstockholm, Mälardalen, Östra Götaland och Helsingfors. Bolagets fastighetsportfölj består av 683 fastigheter.

Andra svenska bolag med lång historik av att årligen höja utdelningen är Umeåbaserade programvarubolaget Vitec som höjt utdelningen 17 år i rad.

Öresundsbaserade fastighetsbolaget Wihlborgs har höjt utdelningen 13 år i sträck. Bolaget är främst inriktat på kommersiella fastigheter i Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn.

Inkassobolaget Intrum valde att inte höja utdelningen i år efter 12 med höjningar.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -