Svag krona kan stärka sparandet

Privatekonomi Den svaga kronan har en rad negativa effekter, men för dig som har ett fondsparande med stor exponering i utländsk valuta kan det vara gynnsamt.

Kronan försvagades rejält mot dollarn och euron tidigare i veckan, efter att inflationssiffrorna för januari släpptes.

På ett år har kronan försvagats mot dollarn från 8,14 kronor per dollar för ett år sedan till 9,3 kronor per dagens datum, och mot euron från 10 kronor per euro till 10,6 kronor.

I procent handlar det alltså om en försvagning på 14 procent mot dollarn och 6 procent mot euron. Lite förenklat en genomsnittlig försvagning på 10 procent.

Den svagare kronan har många negativa effekter för plånboken. Priserna på importerade livsmedel blir till exempel dyrare, liksom bensin och kläder.

Men det finns också fördelar med en svagare krona, till exempel för det genomsnittliga hushållets sparande i fonder.

”Den försvagade kronan har på ett års sikt bidragit till att en genomsnittlig fondportfölj ökat med ungefär 450 kronor i värde per månad, eller 6 procent”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Gustav Sjöholm

Sparandet i en genomsnittlig fondportfölj består av 60 procent aktiefonder, 20 procent blandfonder och 20 procent räntefonder, enligt statistik från Fondbolagens förening.

67 procent av aktiefonderna placerat utanför Sverige och har därmed helt eller delvis en dollar eller euroexponering, medan hälften av blandfonderna och räntefonderna är placerat utanför Sverige med samma exponering. Omkring 60 procent har alltså en direkt dollar- eller euroexponering.

”De senaste fem åren har ett sparande i dollar varit rejält dopat av att kronan försvagats med drygt 40 procent. Hushåll som sparar kan alltså i viss mån se detta som en jämvikt mot de negativa effekterna som en kronförsvagning för med sig”, säger Gustav Sjöholm.

Tittar man på en medianportfölj på ett ISK så är den uppskattningsvis 35 000 kronor. Ett fondsparande på 35 000 kronor för ett år sedan skulle i dag ha ökat i värde till 37 100 enbart som en effekt av kronförsvagningen.

Och ett fondsparande värt cirka 100 000 kronor för ett år sedan, skulle i dag ha ökat i värde med 6 000 kronor enbart på grund av kronförsvagningen mot dollarn och euron.

Gustav Sjöholm poängterar dock att det är viktigt att vara medveten om valutaeffekterna.

”Riskspridande är alltid viktigt, och i en tid med makro- och valutaosäkerhet kan det vara värt att hålla extra koll på vilken exponering ens sparande har.”   

Här är ett exempel på hur en genomsnittlig svensk familj påverkas positivt av den svaga kronan.

Steven och Helene har två barn och bor i en av Sveriges storstäder. Hushållets inkomster före skatt är 68 400 kronor.

Steven och Helene sparar 15 procent per månad på nettoinkomsten, alltså 7 800 kronor, och har ett totalt fondsparande på 100 000 kronor.

De sparar pengarna i en fondportfölj som består av 60 procent aktiefonder, 20 procent blandfonder och 20 procent räntefonder. 67 procent av aktiefonderna har helt eller delvis dollar- eller europaexponering.

På grund av kronförsvagningen det senaste året så ökar deras sparade pengar med 450 kronor per månad. Och totalt omkring 6 000 kronor på ett år.

(En genomsnittlig medellön i Sverige är 33 700 kronor enligt SCB och genomsnittlig sparkvot, inklusive tjänste-och premiepension, i Sverige enligt SCB)

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -