Strateg: Därför säljer utlänningar Swedbank

Börs Svenska banker och Swedbank har en status som säker hamn bland utländska investerare. SVT:s rapportering har inneburit en ökad osäkerhet och i sin tur utförsäljning av aktier från internationella investerare.

Det säger en aktiestrateg, som vill vara anonym, till Nyhetsbyrån Direkt.

Strategen hänvisar till att investerare har fått erfarenheter och lärdomar från Danske Bank.

"Alla underskattade den rörelsen från början och den här gången tror jag inte att någon vill chansa på att det blåser över fort", framhåller aktiestrategen.

Månne kan det vara felfokuserat då det egentligen inte handlar om vilka transaktioner som har gått genom bankerna utan om hur bankerna upptäckt dessa, rapporterat dem och vidtagit åtgärder mot kunderna, påpekar strategen.

"Det är svårt att svara på de frågorna mot bakgrund av det material som Uppdrag granskning presenterade, och Swedbank hävdar ju bestämt att de agerat korrekt och känner sig trygga. Men det kommer inte att gå att leda i bevis på kort sikt, och då är minsta motståndets lag nedåt", fortsätter strategen.

Swedbank fortsätter ned nära 10 procent på torsdagen efter onsdagens tapp om 13,6 procent. SEB och Nordea fortsätter ned 3,9 respektive 2,3 procent på torsdagen. Efter dryga 4 respektive knappa 2 procent tapp på onsdagen. SHB, utan egentlig verksamhet i Baltikum, är i stort sett oförändrad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -