FI: Uppgifterna är allvarliga

Börs Finansinspektionen ser allvarligt på de uppgifter om misstänkt penningtvätt som har framkommit i SVT:s Uppdrag granskning. Det uppger den svenska myndigheten i ett skriftligt uttalande.

"Uppgifterna i SVT bekräftar att det finns risker för penningtvätt i svenska banker, framförallt för de som har verksamhet i Baltikum. Även om omfattningen av misstänkta transaktioner i Swedbank hittills synes vara väsentligt lägre jämfört med Danske Bank är uppgifterna viktiga", skriver FI.

"Uppgifterna är allvarliga och kommer att ingå i FI:s pågående och kommande tillsyn och kommer i närtid att diskuteras med tillsynsmyndigheterna i de tre baltiska länderna", säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Myndigheten framhåller att Erik Thedéen i ett flertal intervjuer i media i samband med händelserna i Danske Bank har gjort bedömningen att det inte kan uteslutas att det finns penningtvätt även i svenska banker, men att omfattningen rimligtvis är lägre än vad som har framkommit i Danske Bank.

Swedbank-aktien har på torsdagen tappat ytterligare 8,9 procent efter onsdagens ras på 13,6 procent som kom efter Uppdrag gransknings uppgifter om penningtvätt.

SEB-aktien har på torsdagen sjunkit 3,5 procent efter att ha backat 4,2 procent på onsdagen. Nordea har tappat 3,0 procent efter en onsdagsnedgång på 1,9 procent.

Handelsbankens aktie har däremot i stort sett varit oförändrad under de två handelsdagarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -