Vinnarna bakom framgångsfonderna

Fondkommentar Teknikfonderna har gått som tåget under 2019. Nu har de tagit tillbaka mycket av höstens kraftiga börsfall. Jag har kollat vilka aktier som finns i vinnarfonderna.

Efter en fyra månader lång nedgång har det teknik- och biotekniktunga Nasdaq 100-index återhämtat sig betydligt. Toppen nåddes i slutet på september. Därefter följde en djup nedgång på runt 24 procent. Sedan vände index på julafton och därefter följde en 20-procentig resa norrut.

FAANG-bolagen har spretig avkastning och det har inte varit dessa giganter som drivit upp börsen. Tre av fem FAANG-aktier har avkastat runt sju procent i år. Det är betydligt mindre än uppgången i börsindex. Netflix har klart högst avkastning, följt av Facebook. Båda bolagen har flammat upp efter starka rapporter från fjärde kvartalet.

Efter alla problem med integration och säkerhetsfrågor var förväntningarna låga på Facebook. Att kunderna ökat sin annonsering på bolagets plattformar var en revansch.

Netflix lyckades överraska marknaden med en stabil abonnenttillväxt. I kombination med prishöjningar mot befintliga kunder var rapporten välsmakande. Kurrusningen i Netflix i år motsvarar avkastningen under de senaste tolv månaderna. Facebook däremot har trots en uppgång på knappt 24 procent fortfarande backat cirka 10 procent senaste året.

Så vilka teknikfonder har gått starkast sedan vändningen på julafton?

Gemensamt för de fem fonder med högst avkastning relativt jämförelseindex är att FAANG-bolagen inte längre väger lika tungt, enligt Morningstar.

En av fonderna saknar helt FAANG-aktier, vilket är naturligt då förvaltarna fokuserat på nästa generations teknikbolag. Istället hittar vi flera medelstora mjukvarubolag som levererar molntjänster. Samt några halvledarbolag som bidragit till årets starka återhämtning.

Allianz Global Artificial Intelligens

Allianz Global Artificial Intelligens investerar i bolag som gynnas av AI-tillväxten. Fonden har rivstartat året med en 26-procentig uppgång. Jag träffade förvaltarna i oktober och då var det tydligt att de inte bara investerar i teknikbolag, utan de letar efter de bolag som gynnas mest av AI-utvecklingen.

Totalt har fonden ett 60-tal innehav. Mjukvarubolag utgör den största delen på knappt 30 procent. Små- och medelstora bolag väger tillsammans drygt 40 procent av fondens värde, vilket är mer än snittet för liknande fonder.

Till årets största bidragsgivare hör Charlotte-baserade låneförmedlaren Lending Tree. Aktien är en av fondens tio största innehav och har avkastat hela 44 procent sedan årsskiftet. Fem av fondens tio största innehav har avkastat mer än 30 procent i år.

Ett FAANG-bolag återfinns bland de tio största innehaven. Facebook väger 4,7 procent.

BGF Next Generation Technology

Den näst bästa teknikfonden är nystartad. Bakom Next Generation Technology står världens största kapitalförvaltare Blackrock.  Fonden såg dagens ljus första gången den 4 september i fjol.

Efter en tung start mitt under höstturbulensen har fondens strategi nu betalat sig. Målet är inställt på nästa generations teknikbolag.

Fonden investerar precis som Allianz Global Artificial Intelligens inom framtidsteman som artificiell intelligens. BGF investerar också i som automatisering, robotisering och nya betalningslösningar.

Största sektor är mjukvarubolag på 32 procent följt av IT-servicebolag med 23 procent.

Då fonden letar efter bolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar. Det är tydligt när man ser på vikten hos de tio största innehaven som tillsammans väger 24 procent. Här har konkurrenterna oftast en vikt runt 40 procent.

Halva fonden består av medelstora bolag. Småbolag utgör knappt 10 procent. Vi hittar inget av de stora FAANG-bolagen bland de större innehaven i fonden.

Största plats tar det San Francisco-baserade molntjänstbolaget Twilio som står för 3,6 procent av substansen. Bolaget har ett marknadsvärde på drygt 90 miljarder kronor, vilket i amerikanska mått är ett medelstort bolag. Medelstora bolag i den storlek är vad som dominerar bland fondinnehaven, vilket är en förhållandevis låg nivå.

Tre av fondens tio största bolag har stigit norr om 30 procent sedan årsskiftet. Högst avkastning har det betaltjänstbolaget Square som stigit 35 procent. Uppgången har skett inför bolagets nästa kvartalsrapport som kommer den 27 februari.

Threadneedle Global Tech

Threadneedle letar teknikbolag globalt. Deras största bet är inom halvledarsektorn. Fondens halvledarinvesteringar väger nästan 45 procent. Mjukvarubolag är det näst största segment på 23 procent av substansen.

Halvledarindustrin har haft ett tungt fjolår med stora nedgraderingar i efterfrågan. Men i år har industrin gjort en stark revansch.

Fondens tre största innehav är verksamma inom halvledarindustrin. Största är LAM Research som är specialister på design och produktion av halvledare. Aktien väger 7,8 procent och står för det största bidraget i år efter en uppgång på 33 procent. Det Idaho-baserade halvledarbolaget Micron Tecnology är fondens tredje största innehav. Utvecklingen i aktien är snarlik.

Threadneedle har dock inte övergett FAANG-bolagen. I fonden hittar vi både Apple och Alphabet bland de tio största positionerna.

Franklin Technology

Franklin Technology är den enda teknikfonden med huvudkontor i teknikmeckat Silicon Valley. Fonden hör till det största teknikfonderna med drygt 25 miljarder kronor under förvaltning. I år har Franklin Technology avkastat 23 procent.

Närheten till teknikbolagen i Silicon Valley tar fonden alla möjliga fördelar av. Företagsbesök är vanligt och fonden har ett starkt lokalt nätverk. Förvaltarna investerar långsiktigt. En tredjedel av fonden består av mjukvarubolag. Näst största segment är halvledarbolag.

Tre fjärdedelar av fonden har investerats i storbolag. Där hittar vi bolagsjättar som Microsoft och Amazon på första och andra plats. Även Apple kvalar in bland de tio största innehaven. Kinas största bolag Alibaba är det femte största innehavet.

Bäst avkastning har molntjänstbolaget Servicenow givit. Aktien har i år stigit 30 procent, och till en ny rekordhögstanivå sedan årsskiftet. Merparten av rusningen blev till efter en oerhört stark kvartalsrapport.

Långsiktigheten i förvaltningen är tydligt. Servicenow tog förvaltarna in i fonden i slutet på 2012. Sedan dess har aktien stigit från 30 dollar till 234 dollar.

Fidelity Global Technology

Fidelitys Global Technology har stigit med 21 procent i år. Fonden består övervägande av riktigt stora teknikbolag, vilket inte är så konstigt då fonden hör till fondkategorins bjässar med över 30 miljarder kronor under förvaltning. Fondens största bet är halvledarbolag följt av mjukvarubolag.

Vi hittar flera halvledarbolag bland fondens tio största innehav. Den sydkoreanska teknikjätten Samsung Electronics är en av världens största halvledarproducenter. Aktien hittar vi som tredje största innehav på knappt 5 procent. Det fjärde största innehavet är amerikanska halvledarbolaget Intel.

FAANG-bolagen Apple och Alphabet är störst i fonden. Men det var en spelproducent som levererat det största avkastningsbidraget till i år. Electronic Arts, som står bakom fotbollsspelserien FIFA och krigsspelet Battlefield, har stigit med 30 procent. Electronic Arts är fondens åttonde största innehav. Spelbolaget äger förövrigt den svenska spelstudion DICE.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -