Sobis rapport - en sammanfattning

Q4 Specialistläkemedelsföretaget Sobi föll på onsdagens Stockholmsbörs och enligt bedömare är det framför allt ebita-prognosen för 2019 som ligger bakom fallet.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Prognos bakom kursfall. Sobis vinstprognos för 2019 levde inte upp till marknadens förväntningar. Sobi spår ett ebita-resultat för helåret 2019 på 5,0-5,3 miljarder kronor. Analytikers snittförväntningar låg inför rapporten på drygt 5,2 miljarder, enligt Infront Datas sammanställning. Vissa banker som inte deltagit i Infront Datas sammanställning, såsom Carnegie, låg klart högre än 5,2 miljarder i ebita för 2019.

Tradition ge prognoser som kan uppnås enligt vd. "Vår tradition är att ge en prognos som bolagsledningen kan leverera, även i osäkra tider", påpekar vd Guido Oelkers till Nyhetsbyrån Direkt. "Jag skulle säga att vi är mycket säkra på att vi kommer att nå den", säger han om ebita-prognosen för 2019.

Sobis prognos om intäkter i häradet 12,5-13 miljarder kronor var mer i linje med förväntningarna. Överraskningen vad gäller utsikterna för 2019 stavas alltså kostnader och Guido Oelkers pekar i första hand på Gamifant för vilket bolaget har "ett omfattande kliniskt program" och det är något som har bakats in i vinstprognosen.

Vinst fjärde kvartalet var över förväntan. Under fjärde kvartalet 2018 blev Sobis ebita-resultat 916 miljoner kronor (619 samma period året före). Snittestimatet låg på 831 miljoner i Infront Datas sammanställning av prognoser från fem analytiker.

Nettoomsättningen summerades till 2.571 miljoner kronor (1.875). Snittestimatet var 2.444 miljoner.

Kvartalsförsäljning Elocta, Alprolix högre än snittestimat. Sobi redovisar en försäljning av blödarsjukaläkemedlet Elocta i egna regioner på 945 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (540). Analytiker hade förväntat sig 926 miljoner, enligt Infront Data. Blödarsjuka-läkemedlet Alprolix, i egna regioner, nådde en försäljning på 303 miljoner kronor (131). Här låg analytikers snittestimat på 290 miljoner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -